Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banka gena
  • 06.04.2021. 14:30
  • Istarska, Pazin

Kreće izgradnja banke gena autohtonih pasmina u Istri

Danas se u Hrvatskoj uzgaja devet izvornih i zaštićenih pasmina ovaca, četiri konja, tri goveda, tri magaraca, tri svinja, tri koza te po jedna pasmina purana, kokoši i pčela. 

Foto: Elvis Morina
  • 252
  • 46
  • 0

Istra kreće u izgradnju prve banke gene autohtonih pasmina domaćih životinja (tzv. back up), najavili su iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

"Osim Nacionalne, svaka zemlja treba imati još jednu u kojoj se drže kopije istog materija tako da ako se dogodi da se jedan izgubi zbog prirodnih katastrofa, ratova, epidemije ili genetskih problema, drugi ima u rezervi i tako spriječi njegov potpuni nestanak“, ističe voditelj Centra za održivi razvoj i stočarstvo Istre Gordan Šubara.

Banka će se, kako doznajemo, nalaziti na Gortanovom brijegu u Pazinu, a držat će se različite vrste životinja i tkiva istarskih pasmina poput koze, ovce, magarca i za ovaj kraj jedinstvenog bika – boškarina.

Dio je velikog kompleksa u sklopu kojeg se nalazi i edukacijski i gastronomski centar. "Cijeli lanac u proizvodnji. Od sjemena, životinje, preko uzgoja i proizvodnje pa sve do konzumacije“, pojašnjava dodajući kako je infrastrukturu za istarsko govedo AZRRI već izgradila kroz specijaliziranu farmu na kojoj se obavljaju testiranja. 

U Istri oko 2.200 grla boškarina

Danas se u Hrvatskoj uzgaja devet izvornih i zaštićenih pasmina ovaca, četiri pasmine konja, tri pasmine goveda, tri pasmine magaraca, tri pasmine svinja, tri pasmine koza te po jedna pasmina purana, kokoši i pčela. 

Uz manje od stotinjak pasmina izvornih koza, Istra trenutačno broji oko 2.200 grla boškarina koji se, kako kaže sugovornik, sve više šire unutar Hrvatske, a veća populacija zabilježena je u Lici. 

"Mislili smo da su istarske koze izumrle, no projektom koji smo proveli utvrdili smo suprotno. Kroz akcijske planove pokušat ćemo ju održati“, navodi Šubara podsjećajući kako je 28. lipnja 2012. godine uvrštena na popis hrvatskih izvornih i zaštićenih pasmina.

Inače, projekt izgradnje banke gena provodi AZRRI u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede koje je izdalo rješenje da se uvrsti u dio Nacionalne mreže banke gena Republike Hrvatske, kao i s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. 

Revitalizacija istarske koze - ponos poluotoka danas broji svega 100 grla

Podsjećamo, banka gena je ustrojena pri nekadašnjoj Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA). 


Tagovi

Istra Banka gena Autohtone pasmine Očuvanje Boškarin Uzgoj istarske ovce Gordan Šubara


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]