Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kravlje ludilo
  • 24.10.2018. 10:20

Kravlje ludilo ponovno prijeti - bolest potvrđena u Škotskoj

Kravlje ludilo eruptiralo je devedesetih godina prošlog stoljeća, a eliminirano je preko milijun grla goveda. Bolest ipak, čini se, nije iskorijenjena.

Foto: Bigstockphoto/zlikovec
  • 1.504
  • 71
  • 0

Potvrđen je slučaj kravljeg ludila (BSE, Bovine Spiongiform Encephalopathy) u Škotskoj, na imanju u okolici Aberdeena, potvrdila je škotska Vlada. Hitno su uvedene standardne i striktne zaštitne mjere, imanje je izolirano, a počele su i dodatne pretrage. “Kako bismo sačuvali našu vrijednu proizvodnju, aktivirali smo plan zaštite, uključujući preventivne mjere”, izjava je tajnika za ruralno gospodarstvo u vladi Škotske Fergusa Ewinga. Potrošači su umireni porukom da meso zaražene životinje nije uneseno u prehrambeni lanac te stoga mogu biti mirni. 

U Ujedinjenoj Kraljevini kravlje je ludilo eruptiralo u devedesetima prošlog stoljeća. Europska je komisija zabranila britansku govedinu u članicama EU 1996. i uklonila embargo 1999. a Francuska tek 2002. godine, više radi ekonomskih nego zdravstvenih razloga. Izbijanje kravljeg ludila rezultiralo je i groznim političkim posljedicama jer je britanska Vlada na zabranu prodaje govedine neodgovorno reagirala, blokiravši u potpunosti rad europskih institucija, a nadležni su ministri paradirali pred TV kamerama hraneći vlastitu djecu hamburgerima.

Kampanja uvrijeđenosti odlukom koja je, u naravi, bila masivna obrana javnog zdravlja od do tada nepoznate bolesti, kratko je potrajala. Sve je više slučajeva zaraze stizalo u javnost, što bolesnih životinja, što umirućih ljudi. Eliminirano je preko milijun grla kako bi se zaustavila zaraza koja, prijeđe li na ljude, izaziva fatalnu bolest Creutzfeldt-Jakob s brzim odumiranjem moždanog tkiva i smrću. 

Ovo je prvi slučaj kravljeg ludila na britanskom tlu od 2015. godine. Došao je u nevrijeme: Kina je taman ukinula embargo na uvoz govedine s Otoka, vrijedne gotovo 300 milijuna eura. U kolovozu je registriran jedan slučaj kravljeg ludila na Floridi. Bolest, dakle, još nije iskorijenjena.


Tagovi

Kravlje ludilo Goveda Škotska Bolest


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]