Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroklima štale
  • 23.01.2021. 14:00

Krave više vole zimsko vreme, ali kakvu hranu im ne treba davati tada?

Kada je reč o muznim kravama, nema preterane bojazni jer goveda su mnogo više osetljivija na visoke nego na niske temperature.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 232
  • 59
  • 0

Optimalni mikrobiološki uslovi za držanje muznih krava u štalama ili na farmama predstavljaju jedan od osnovnih faktora rentabilne proizvodnje mleka. Temperatura, vlaga i koncentracija gasova su parametri koje uzgajivač može kontrolisati i osigurati da budu u idealnom rasponu donjih i gornjih granica u objektu.

Vrlo često na mikroklimu unutar štale deluju spoljni faktori.

U periodu takozvanog hladnog talasa koji je zahvatio naše podneblje, ali i generalno tokom zimskih meseci temperatura unutar štale je vrlo bitna iz nekoliko razloga. Kada je reč o muznim kravama, nema preterane bojazni jer goveda su mnogo više osetljivija na visoke nego na niske temperature. Međutim posebnu pažnju treba posvetiti opremi, izmuzištima nakon pranja, hrani, vlažnosti prostorije, ali i načinu ventilacije.

Optimalan raspon od -10 do +20°C

Pri regulaciji toplote u okviru staje mora se pratiti i starost goveda. U principu, od teladi do krava u laktaciji uz optimalnu relativnu vlagu vazduha (65-70 odsto) poželjna je temperatura u rasponu od 5°C do 24°C. Starost i težina grla su parametri pri stvaranju povoljnih mikroklimatskih uslova u štali. Kada je temperatura u pitanju, prema starosnoj kategoriji preporučljiv je sledeći interval:

  • telad starosti do tri sedmice: 15 do 24°C uz suvu prostirku;
  • telad od tri do 10 sedmica: 13 do 24°C;
  • telad od 10 do 24 sedmica: 10 do 24°C i
  • muzna grla u visokoj proizvodnji najproduktivnija su pri temperaturama od pet do 10 stepeni.

Kako zaštiti životinje od negativnog uticaja niskih temperatura?

Spoljna sredina i vremenske prilike, osnovni su faktori koji utiču na uslove unutar štale. Izuzetno niske temperature ne bi trebalo izazivati veliku zabrinutost kod stočara, obzirom da muzna grla u proizvodnji od 30 litara mleka dnevno imaju donju takozvanu kritičnu granicu od -16°C.

Suv i hladan vazduh ukoliko nema direktne promaje i sa malom relativnom vlagom, pozitivno deluje na muzna grla u visokoj proizvodnji. Sve dok je spoljna temperatura iznad donje kritične, nema zabrinutosti za goveda. Međutim problemi mogu nastati kod neadekvatno zaštićene opreme uz relativnu veću vlažnost i prilikom izuzimanja silaže čiji je površinski sloj zaleđen.

Zaštititi opremu i hranu od smrzavanja

Niske temperature mogu napraviti velike probleme za neadekvatno zaštićenu opremu, pojilice i izmuzišta naročito posle pranja postoji mogućnost smrzavanja i oštećenja. Stalnim nadzorom, prosušivanjem nakon pranja i adekvatnim smeštajem muzilica i druga mlekarska oprema mora se zaštititi od hladnoće.

Problem može nastati i kod postupka ishrane. U bilo kom slučaju zaleđenu silažu ne treba davati kravama. Pri temperaturama ispod nule, dolazi do smrzavanja gornjeg sloja silaže na dubini od oko 20 cm, pri dužem periodu i nižim temperaturama čak i do jednog metra.

Zašto je važno i koji je udeo sena u zimskom obroku muznih krava

U takvim slučajevima, dan pre ili noć pre hranjenja poželjno je izuzeti silažu i premestiti određenu količinu u neke od objekata koji mogu poslužiti za smeštaj hrane koja se sledeći dan daje kravama.

Najgori mogući scenario tokom zime je kombinacija niskih temperatura unutar štale, sa visokim procentom vlage i promajom. Za prijatnije uslove pored redovnog provetravanja zimi, poželjno je češće menjati i prostirku, kako bi bila što duži period suva i čista.


Tagovi

Muzne krave Mikrobiološki uslovi Starost goveda Kritična temperatura Stočari Smrzavanje Zaleđena silaža Niske temperature


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.