Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotska muža krava
  • 26.09.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačko Gradište

Krave same ulaze u robot za mužu - mleka je više i boljeg kvaliteta

Na farmi Mužlai u Bačkom Gradištu pre šest meseci uvedena je robotska muža krava. Domaćin David Mužlai tvrdi da mu je automatizacija ovog procesa donela brojne benefite, između ostalog, veću mlečnost i bolji kvalitet mleka.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 735
  • 41
  • 0

Porodica Mužlai iz Bačkog Gradišta kod Bečeja 60 godina unazad bavi se uzgojem krava i proizvodnjom mleka. Uz dugu tradiciju, njihovo porodično gazdinstvo danas nosi epitet najbolje visoko-tehnološke napredne mlečne farme u Srbiji.

Farma krava broji ukupno 550 grla holštajn-frizijske rase, od toga u muži je 200 grla, koja mesečno u proseku daju blizu 200.000 litara mleka, odnosno godišnje oko 2,5 miliona litara.

Roboti za mužu za 15 odsto više mleka

Pre šest meseci nabavili su dve robotske jedinice za automatsku mužu krava, koje opslužuju polovinu muznih grla. Na ovaj način su kod krava koje su na robotskoj muži povećali količine mleka za oko 15 odsto.

Porodica Mužlai pre šest meseci nabavili su dve robotske jedinice za automatsku mužu krava

"Vidimo porast mleka i poboljšanje kvaliteta. Krave su veoma smirene jer nisu terane svaki dan u izmuzište, već su prepuštene svojoj volji. One ulaze u robot kada misle da treba da se pomuzu. Inače na našoj farmi se i dalje jednim delom odvija klasična muža. Pedeset odsto grla je na robotizovanoj muži, a 50 na izmuzištu", kaže David Mužlai.

Mane nismo videli, samo benefite

David i njegov brat su četvrta generacija porodice Mužlai koja se bavi poljoprivredom. Sa time je, kažu, krenuo da se bavi njihov pradeda, a svi su izgledi da će porodični posao nastaviti i mlađi naraštaji, koji su zaduženi za upravljanje robotima za mužu krava.

Robotske jedinice su nabavili zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, kaže naš domaćin i dodaje da su na ovaj način, osim povećanja mlečnosti, poboljšanja kvaliteta mleka i opšteg stanja krava, rešili problem radne snage i ostvarili značajne uštede struje.

Za nabavku mašina i opreme u stočarstvu povraćaj 50 odsto

"Već više godina investiramo u digitalizaciju stočarstva. Prvo smo počeli sa praćenjem kretanja krava, njihove mlečnosti, da bismo kasnije kupili robote. Mane nismo videli, samo smo videli benefite. Lično sam obišao celu Evropu i gledao kako funkcioniše robotska muža. Svi farmeri su bili prezadovoljni, više nisu imali problem da nađu muzača. Onda smo se i mi opredelili za robote", kaže naš domaćin.

Senzori daju podatake o stanju svakog pojedinačnog grla

Robote su nabavili od kompanije "Sano", sa kojom su saradnju započeli pre nekoliko godina i to kroz primenu najmodernijeg koncepta ishrane i uzgoja mlečnih krava.

Deo sistema za automatsku mužu čine i pedometri, koje krave nose oko noge, a koji signaliziraju o svim promenama za svako grlo pojedinačno. Krave su istrenirane da same odlaze na robotsku mužu.

Pedometri koje krave nose oko noge, signaliziraju o svim promenama za svako grlo

"Ti muzni sistemi u sebi imaju senzore za merenje mleka, za analizu kvaliteta mleka, za aktivnost krava, prate se njihova reproduktivna svojstva, zdravstveno stanje i tako dalje. Na bazi toga dobijamo kvalitetne podatke za svako grlo pojedinačno, jer nisu sve krave u istoj fazi laktacije i nemaju iste potrebe. To nam pruža adekvatan uvid u stanje stada, samim tim krave možemo vrlo precizno hraniti", objašnjava doktor veterinarske medicine Zoran Damnjanović, specijalista za govedarstvo u firmi "Sano" i dodaje da su na ovoj farmi, konkretno, dobili idealnu situaciju jer mogu da posmatraju opšte stanje, ali istovremeno i da posmatraju svaku životinju individualno.

Cilj 40 litara mleka dnevno po jednom grlu

Putem ovog sistema ujedno se obavlja kontrola kvaliteta mleka, čišćenje uređaja za mužu, transport i skladištenje mleka, prate se sve aktivnosti i zdravstveno stanje krava, analizira produktivnost svakog grla i daje predlog za povećanje proizvodnje mleka.

Kako do većeg prinosa mleka kod muznih krava?!

"Imamo zacrtan odgajivački cilj da u kontinuitetu tokom godine na dnevnom nivou imamo 40 litara mleka po kravi. Mi smo to već dostizali i prelazili tu granicu, ali imali smo male padove letos kada su bile velike vrućine. Međutim, polako opet dostižemo taj nivo i mislim da ćemo do kraja godine imati taj rezultat", kaže Damnjanović.

Na farmi Mužlai kažu da trenutno pregovaraju za kupovinu trećeg robota, koji bi im omogućio da zatvore krug i u potpunosti automatizuju proces muže krava.


Foto prilog


Tagovi

Farma mužlai Roboti u muži krava Automatska muža Bačko gradište Prinos mleka Pedometri


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.