Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 25.01.2023. 13:30
  • Livno

Krave nadmudrile čopor vukova: Spašeno svih 150 grla

Reč je o rasi salers, koja se uzgaja za priplod, a muške jedinke za tov. Nije ovo njihov prvi susret s vukom.

Foto: Farma "Podhum"
  • 692
  • 108
  • 0

Čopor vukova je ostao bez plena, kada je pre nekoliko dana upao na farmu "Podhum" u Livnu u BiH. Iako se stado razbežalo u naletu razjarene divljači, vlasnici su nakon višednevne potrage uspeli vratiti svih 150 grla.

Deo stada, uglavnom junica, pobegao je, a potraga za poslednje dve trajala je do utorka (24.2).

Porušene ograde, stada nigde

Kako kažu, nesreća nikada ne dolazi sama, pa iako krave nose GPS-ove, vlasnici su ih par dana ranije skinuli kako bi zamenili baterije.

Reč je o rasi salers, koju uzgajaju za priplod

"U dva sela koja su oko tri kilometara vazdušne linije udaljena od nas, nekoliko dana pre napada snimljeno je odjednom sedam vukova. I onda jedno jutro smo došli na farmu, sve ograde su srušene, tragovi svugde, stada nema, bikova nema", kaže Mate Omazić, vlasnik ove farme za Agroklub, napomenuvši da je deo ograđen drvenom ogradom, a deo električnim pastirom.

Nakon dva puna dana potrage uspeli su da vrate većinu grla, no agonija nije prestala. Nedostajalo je još pet njih. Sneg koji je pao tih dana omogućio je da se prate tragovi, sledeći ih našli su prvo dve, a onda još jednu junicu.

Pretpostavljaju da su ih upravo tragovi sena doveli na sigurno.

Bitka dobijena

Reč je o rasi salers, koja se ovde uzgaja za rasplod, a muške jedinke za tov. Nije ovo njihov prvi susret sa vukom. No, generalno nisu pretrpeli veće štete u odnosu na druge farme koje uzgajaju rase bez rogova, gde vukovi godišnje na ovom području znaju pobiti 20-ak grla.

Tovne rase goveda - kod telenja je priroda najbolji izbor?

"Mi smo do sada imali dve štete. U ovom ekstenzivnom uzgoju, krava kada se teli odvoji se od stada, vukovi imaju dobar njuh i osete tu sukrvicu. Tako su nam pri teljenju pojeli dva teleta, prošle i pre četiri godine", kaže Omazić.

Flota kvadova kojima su proteklih dana intenzivno tragali za junicama konačno je parkirana. Bitka je završena, poručuju iz farme "Podhum", uz zahvalu svima koji su pružili podršku i pomoć.


Tagovi

Farma Podhum Junice Krave Bikovi Salers Napad vukova Mate Omazić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.