Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini sirana
  • 12.12.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Grabarje

Krave dnevno daju 500 litara mlijeka, Marija Ribičić većinu preradi u sve traženije sireve

Marija Ribičić je još 2015. odnijela titulu Najuzornije hrvatske seoske žene, a šest godina nakon proglašenja i dalje drži u rukama sve konce obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 739
  • 208
  • 2

Još 2015. godine, Marija Ribičić iz Grabarja je odnijela titulu Najuzornije hrvatske seoske žene, a šest godina nakon proglašenja i dalje drži u rukama sve konce obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

"Bavimo se ratarstvom, stočarstvom i proizvodnjom sira. To radimo nekih 20-ak godina", ispričala je ekipi Poljoprivredne televizije.

Kako je kazala, imaju oko 70-ak goveda od čega su 25 muzne krave. Na dnevnoj bazi njihove krave daju oko 500 litara mlijeka, a proces mužnje Ribičićima olakšava mljekovod. Najveći dio ova obitelj preradi u sir u svojoj mini sirani.

"Imamo ga sa sjemenkama kao što su sezam, lan i buča. Zatim s vlascem, ljutom tucanom paprikom, a pravimo dimljeni i svježi", predstavila je paletu proizvoda.

Dodatci u sirevima koje Marija pravi također su domaći, kupljeni na seoskim imanjima, a neke od njih, poput vlasca, uzgaja sama. Marija je otkrila i koliko je mlijeka potrebno za izradu jednog sira, ali i kako izgleda taj proces.

"Za jedan tvrdi sir koji je težak oko kilogram treba sedam do osam litara mlijeka. Unutra ide samo sol, sirilo ili ocat ovisi radi li se o kuhanom ili škripavcu, a aditiva nema", rekla je dodavši da cijeli proces proizvodnje traje pet do šest dana.

Njoj je najdraži sir sa sjemenkama, a kaže da ga kupuje i dosta mladih ljudi jer je neobičan.

Ova obitelj svoje proizvode prodaje na prvenstveno na kućnom pragu i sajmovima. "Nešto i u slavonskim dućanima koji prodaju robu OPG-ovaca, ali i vinarima u Kutjevu", dodala je Marija.

Pokazatelj njezina uspjeha su i brojni kupci koji se uvijek rado vraćaju po njene proizvode.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Marija Ribičić Najuzornija seoska žena Sirevi Mini sirana Farma Mlijeko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner