Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priplodna grla
  • 01.10.2021. 12:00
  • Kolubarski okrug, Lajkovac

Krava Lara apsolutna šampionka na 39. Regionalnoj izložbi priplodnih grla

U obrazloženju odluke žirija, između ostalog, navodi se i da je ova krava u trećoj laktaciji za 305 dana dala 7.178 litara mleka sa prosečno 4,03 procenta masti.

Foto: Sanja Dovečer
  • 478
  • 247
  • 0

Milan Milaković iz Mratišića kod Mionice proglašen je za najuspešnijeg stočara na 39. Regionalnoj izložbi priplodnih goveda simentalske rase. Izložba je održana u Lajkovcu, a Milakoviću je ovo priznanje već dobio 2019. godine. 

Na regionalnoj izložbi stručni žiri ocenjivao je ukupno 90 najboljih grla goveda stočara sa područja Lajkovca, Mionice, Ljiga, Uba i Valjeva u tri kategorije - junice, prvotelke i krave.

Milaković je na izložbi učestvovao sa svojim grlima u sve tri kategorije i osvojio najviše nagrada. Krava Lara proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. U obrazloženju odluke žirija, između ostalog, navodi se i da je ova krava u trećoj laktaciji za 305 dana dala 7.178 litara mleka sa prosečno 4,03 procenta masti.

Koliko dnevnih muža toliko i hranjenja - kako povećati mlečnost krava?

Milaković je imao i najbolje ocenjena grla u kategoriji junica i prvotelki. Inače, ovaj mladi odgajivač u svojim štalama ima 90 visokokvalitetnih priplodnih grla. Pre dve godine dobio i priznanje apsolutnog šampiona republičke izložbe u Kruševcu.

Najbolje stočarsko gazdinstvo - Jevrić iz Jabučja

Za najkvalitetniju kravu, žiri je izabrao Loru, čija je vlasnica Milena Dimitrijević i sela Gornji Mušić kod Mionice.

U sve tri kategorije po broju "pratilja" istakla su se grla u vlasništvu porodice Jevrić, Babić, Milić i Ćatić iz Jabučja i sa farme porodice Čitaković iz Gornjeg Mušića. Za kolekciju krava, žiri je nagradio Zoricu Milić iz Jabučja. Najbolju kolekciju prvotelki prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, a šampionski pehar za najbolju kolekciju junica pripao je Vojinu Jerotiću iz Vrhovina.

I ove godine dodeljena je nagrada za najbolje stočarsko gazdinstvo, a ona je pripala farmi porodice Jevrić iz Jabučja koja je na izložbi prikazala 11 grla.

Među učesnicima - mnogi mladi stočari

Najmlađi učesnik bio je stočar Aleksa Čitaković.

Žiri je ove godine bio u sastavu dr Vlade Pantelića iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoja Đurđevića iz Stočarsko-veterinasrkog centra Velika Plana i dr Radosava Vujića iz Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo.

Ono na šta su stručnjaci posebno ukazali je treba odati priznanje svim učesnicima koji su u najnepovoljnijem trenutku kada je u pitanju proizvodnja mleka "smogli snage" da održe proizvodnju i dođu na izložbu koja je uz kruševačku Republičku smotru najbolje organizovana i posećena. Nadu u bolju budućnost sočarstva daje činjenica da je na izložbi bilo dosta mladih stočara.

Pokrovitelj i organizator regionalne stočarske izložbe bila je Opština Lajkovac u saradnji sa Centrom za poljoprivredu Lajkovca, Centralnim udruženjem odgajivača simentalske rase, Udruženjem odgajivača goveda simentalske rase "Kolubara" Lajkovca i Udruženjem odgajivača simentalske rase "Kolubarski simentalac" iz Valjeva.


Tagovi

39. Regionalnoj izložbi priplodnih goveda simentalske rase Krava Lara Milan Milaković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.