Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpino koze
  • 04.06.2017. 15:30

Kozarstvo odabrati samo uz osigurano tržište

U našoj zemlji ima oko 250.000 grla koza, najviše u južnoj i istočnoj Srbiji. Interesovanje za uzgoj alpino koza sve više raste i među Vojvođanima.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.682
  • 515
  • 0

Rajko Varadinac iz Kumana kod Novog Bečeja je pre četiri godine ovčarstvo zamenio kozarstvom. Iako ova oblast stočarstva nije toliko razvijena kod nas, veruje u dobre izglede koji se poslednjih godina javljaju:

"Kod nas se uvek govorilo da je koza sirotinjska krava. Ali, odlučio sam se, uzeo sam 11 grla iz Lazareva. Te iste godine, 2013. sam kupio i jarca isa pedigreom".

Proizvodnja mleka

Danas ima 30 grla i jednog jarca. Bavi se isključivo proizvodnjom mleka. Dnevna proizvodnja je oko 30 litara. To je bilo dovoljno da zainteresuje mlekare za stalni otkup. Zadovoljan je saradnjom, kao i cenama mleka.

"Mislim da od ovoga bolje nema. Tražiti hleba preko pogače, nije u redu. Prošle godine smo do polovine novembra muzli, sve je redovno isplaćeno. Ove godine su neke kolege još prvog februara počele da muzu. Cenu uvek tražimo višu, ali oni ne mogu da plate, tako da je i ovo sada zadovoljavajuće", kaže Varadinac.

Dodaje da se muški jarići prodaju na kilogram, po ceni od 150 do 300 dinara, u zavisnosti od kretanja na tržištu i od dela Srbije u koji se prodaju. Umatičeni se prodaju po ceni od 150 do 250 evra.

Savet za početnike

Kozarstvo je isplativo ako se radi kao osnovni posao i ako postoji potražnja za mlekom i sirom, smatra ovaj stočar. Ishrana koza nije komplikovana, a ne traže ni posebne objekte za uzgoj.

"Oni koji žele da počnu da se bave kozarstvom treba da uzmu onoliko grla, koliko njihovog mleka ili sira, kiselog mleka mogu da plasiraju. Za ozbiljnu proizvodnju 10, 20 grla je dovoljno, ali ponavljam, moraju da pronađu tržište", napominje Varadinac.

Kao problem ističe činjenicu da u Srbiji imamo malo kvalitetne priplodne robe, a da osemenjavanje nije dozvoljeno. Takođe veruje da je udruživanje način da se dođe do kvaliteta.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Alpino koza


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u