Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 12.02.2018. 12:00

Korjenasto-krtolasta hranjiva odlična za ovce i koze

Korjenasto-krtolasta hranjiva su odlična za hranidbu stoke u zimskom periodu, jer sadrže malo celuloze. Ovce i koze ih rado jedu i dobro iskorištavaju.

  • 1.831
  • 73
  • 0

Korjenasto-krtolasta hranjiva se u hranidbi ovaca najčešće koriste tijekom zimskog perioda. Kako objašnjava diplomirana inženjerka poljoprivrede Kosovka Jakšić, u tu grupu hranjiva spadaju: stočna repa, rezanci šećerne repe, mrkva, krumpir itd. Zajedničko za sve spomenute vrste je to da su one tipično ugljikohidratna hranjiva, koja sadrže malo celuloze i vrlo dobro se probavljaju.

 

Lako se probavljaju i ovce ih dobro iskorištavaju

 

Načelno, korjenasto-krtolasta hranjiva su ukusna, ovce ih rado jedu, a njihov organizam ih lako probavlja i iskorištava. Iskusni uzgajivači ta hranjiva najčešće upotrebljavaju za hranidbu rasplodnih ovaca. Treba napomenuti da se korjenasto-krtolasta hranjiva daju u količini ne većoj od 2-3 kilograma po grlu dnevno i naglasiti da ih prije davanja ovcama treba usitniti u komadiće, jer u protivnom može doći do začepljenja jednjaka tih domaćih životinja.

Mogućnost primjene i u hranidbi koza 

Stočna mrkva, stočna i šećerna repa i artičoka, također se mogu iskoristiti i za hranidbu koza, ali njihova količina ovisi od stanja u kome se koze nalaze. U hranidbi koza ta hranjiva treba koristiti čista i sitno sjeckana. Korjenasto-krtolasta hranjiva mogu poslužiti kao koristan dodatak obrocima koza u vrijeme kada nema svježe hrane.

 

Foto: Bigstockphoto/IG_Royal


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Kozarstvo Ovce Koze Stočna hrana Hranidba


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.