Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Senaža
  • 22.02.2019. 12:00

Korisne osobine i način pripreme kvalitetne senaže

Senaža se može pripremiti od vlatastih trava, leguminoza ili travno-leguminoznih smeša. Stručnjaci napominju da je dobru senažu mnogo lakše spremiti nego kvalitetno seno, naročito u vreme obilnih kiša i kada je nemoguće osušiti legumnoze i trave kako bismo dobili kvalitetno krmivo.

Foto: Pixabay / InsaPictures
  • 516
  • 23
  • 0

Prema rečima savetodavke za oblast stočarstva iz PSSS Jagodina Verice Lazarević, senaža je izuzetno kvalitetno kabasto hranivo. Ona dodaje da je to relativno nov način konzerviranja hrane kod nas. Prema sadržaju vlage senaža se nalazi između silaže i sena. S obzirom na to da se spremanje senaže sastoji u košenju i provenjavanju mase, s tom da provenjavanje, ukoliko je vreme lepo traje nekoliko sati. Tako većina hranljivih sastojaka ostaje sačuvana.

Preživari rado jedu senažu

Lazarevićeva ističe da preživari rado jedu to hranivo. Ono se može pripremiti od vlatastih trava, leguminoza ili travno-leguminoznih smeša. Stručnjaci napominju da je dobru senažu mnogo lakše spremiti nego kvalitetno seno, naročito u vreme obilnih kiša i kada je nemoguće osušiti legumnoze i trave kako bismo dobili kvalitetno krmivo.

Кošenje je najbolje obaviti prepodne

Кod spremanja senaže veoma je važno ugrabiti momenat da se sa mehanizacijom može ući u parcelu, zatim da pokošena masa provene svega nekoliko sati i već se može senažirati, dok je za pripremu sena proces znatno duži. Pri nepovoljnim uslovima potrebna su praktično 2 suva dana. Кošenje je najbolje obaviti u prepodnevnim časovima, odmah nakon skidanja rose, s tim da ni popodnevno košenje nije loše. Popodne ili sutradan otkos treba prevrnuti i sačekati nekoliko sati da provene sa druge strane. Tada treba početi senažiranje.

Masa se može senažirati ili sakupljati i uvijati u rol bale i umotavati u PVC foliju. Poželjno bi bilo da se u masu doda do 50 kilograma kukuruzne prekrupe radi bolje fermentacije. Zelena masa se kosi na visini od 6-8 cm, nikako niže od toga.

Ne čekati da trava proklasa

Velica Lazarević naglašava da ako i ove godine bude kišno i vlažno proleće, onda ne treba čekati da trava proklasa, već je treba kositi u prvom otkosu sa 25-40 cm visine. Tako će se stvoriti mogućnost da do leta imate tri otkosa sa iste livade. Prednosti ranog spremanja senaže su u tome što ona ne zavisi toliko od vremena kao kad spremamo seno. Dobija se mogućnost prihrane i bržeg rasta drugog otkos. Stvara se mogućnost drugog ranijeg otkosa i dobija se vrlo kvalitetno hranivo. Optimalna dužina odrezaka za pripremu senaže je 0,7-15 centimetara.

Nisu neophodni skupi specijalni objekti

Кvalitetna senaža može se pripremiti i u horizontalnim silo objektima, bez ulaganja u specijalne i skupe građevine vertikalnog tipa. Najmanja širina treba da je 3 metra da bi se omogućilo nesmetano gaženje traktorima po celoj površini. Prohodnost silo objekta sa obe strane, kao i minimalna dužina od 10 metara, omogućava lakše i brže kretanje traktorima koji gaze senažu. Punjenje objekta treba obavljati postepeno, u slojevima debljine 20-30 cm, dok pokrivanje treba uraditi kao i za silažu.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Senaža Priprema Stočarstvo Verica Lazarević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.