Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nauka
  • 13.06.2020. 18:00

Korišćena stelja smanjuje rizik od salmonele u proizvodnji brojlera?

Kada čujete da se za leglo brojlera upotrebljava stelja koja je već bila korišćena, tipična reakcija je da je to loše za bezbednost hrane, ali sprovedena istraživanja pokazuje upravo suprotno.

Foto: Depositphotos/yaroslavvsegda@mail.ru
  • 208
  • 12
  • 0

Brojleri odnosno pilići koji se uzgajaju zbog mesa u velikoj proizvodnji zahtevaju milione tona stelje i materijala od kojih se izrađuje. Da li može da se već korišćena stelja ponovno koristi i tako uštedeti novac? Zanimljive odgovore daje istraživanje američkih naučnika.  

Na početku treba napomenuti da postoji zabrinutost zbog njene ponovne upotrebe koja utiče na zdravlje i bezbednost pilića, ali i ljudi. Međutim, novo istraživanje pokazuje da ponovna upotreba već korišćene stelje može čak da sprečiti rast patogena poput salmonele.

Dobre bakterije sprečavaju pojavu salmonele

"Kada čujete da se za leglo brojlera upotrebljava stelja koja je već bila korišćena, tipična reakcija je da je to loše za bezbednost hrane", kaže za eurekalert Adelumola Oladende, koautor sprovedene studije tvrdeći kako istraživanja pokazuje upravo suprotno. Naime, Oladende je istraživač u USDA Nacionalnom istraživačkom centru za živinarstvo u Atini, a on i njegove kolege otkrili su da "dobre" bakterije u korišćenoj živinarskoj prostirci mogu da spreče rast salmonele.

Šta je najvažnije za pravilan tov pilića?

"Možda je vredno uložiti vreme i resurse za karakterizaciju bakterija u ponovnom korišćenju steljeMožemo da ih razvijemo u korisne mikrobe za bolje zdravlje creva pilića", napominje Oladende.

Istražene su i karakteristike stelje

Studija je takođe istraživala i karakteristike prostirke, poput vlage i amonijaka. One mogu dramatično uticati na njen mikrobiom - mešavinu bakterija, gljivica i virusa u njoj.

"Naša otkrića pružaju nove informacije o odnosu između fizičkog svojstva stelje brojlera i mikrobiomaTehnike upravljanja koje vode oba faktora mogu pomoći u smanjenju salmonele kod pilića", kaže Oladeinde.

Pileća stelja igra veliku ulogu u određivanju zdravlja brojlera. Pilići počnu da je jedu i pre jela iz hranilišta ili pića. I stoga će mikrobiomi prisutni u njoj veroatno postati 'prvi doseljenici' u utrobi pilića.

"Ti prvi mikrobi igraju ključnu ulogu u određivanju zdravlja crevaStoga je presudno odrediti kako izgleda koristan mikrobiom stelje", kaže Oladende. 

Kopriva u ishrani živine - podstiče rast i utiče na proizvodnju jaja

Tim je u istraživačkom centru za živinarstvo na Univerzitetu Džordžija prikupio uzorke ponovno korišćene prostirke koja je upotrebljena za uzgoj tri jata brojlera pod uslovima poput onih koji se koriste na farmama.

"Svaki uzorak predstavlja jedinstveno okruženje za živinu", kaže Oladende.

Bakterija koja se razvila odražava nizak nivo salmonele

U laboratoriji su istraživači izmerili karakteristike uzoraka. Potom su svakom uzorku dodali salmonelu. Nakon toga, uzorci su testirani na nivo, te i drugih bakterija te fizičkih karakteristika.

U roku od dve nedelje, većina je uzoraka razvila predvidljive mikrobiome. Otkrili su da određeni mikrobi, poput bakterija Nocardiopsis, smanjuju rast salmonele. Prema Oladendeu, to ima smisla. Poznato je da neke vrste ovih bakterija proizvode antibiotike i toksine. Ta bi jedinjenja mogla da održavaju nivo opasne bakterije u uzorcima stelje niskim.

Koliko dugo čekati za ponovnu upotrebu?

Ključni aspekt ponovne upotrebe prostirke brojlera je koliko dugo treba čekati pre ponovne upotrebe.

"Za stočare, kraći će prekid rezultirati proizvodnjom više pilića tokom godine", kaže Oladeinde. Međutim, malo znamo o tome kako prekid utiče na mikrobiom podloge.

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

"Živinarska stelja je složeno okružje za proučavanje, a pokazali smo da ponovno korišćena podloga nakon dve nedelje pauze ima mikrobiom koji nije bio povoljan za salmonelu", napominje Oladende.

Oladende ima za cilj da ponovi ove eksperimente sa steljom iz različitih izvora. Takođe, želi i da je testira na više sojeva salmonele.

"Ove će nam studije pomoći o saznanjima osnovnih mehanizama koji stoje iza njene ponovne upotrebe i smanjenja salmoneloze", zaključuje naučnik.


Tagovi

Stelja Brojleri Pilići Istraživanje Studija Salmonela


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.