Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva u živinarstvu
  • 09.06.2020. 18:00

Kopriva u ishrani živine - podstiče rast i utiče na proizvodnju jaja

Kopriva je bogat izvor vitamina, minerala i aminokiselina, a njen dodatak u ishrani pilića i kokošaka podstiče njihov rast i pozitivno utiče na proizvodnju jaja. U nastavku saznajte kako koristiti ovu biljku u ishrani živine, ali i kao lek za endoparazite.

Foto: Flickr/ Lenwo
  • 3.130
  • 44
  • 0

Kopriva (Urtica dioica) je biljka koja voli vlažno i plodno zemljište, a najčešće cveta u blizini kompostnih gomila. Često je možemo naći u hladovini ispod drveća ili pored grmlja, a njene prednosti poznate su od davnina jer sadrži važne vitamine, minerale i aminokiseline.

Bogata je kalcijumom i magnezijumom, dobar je izvor broma, kobalta, gvožđa, fosfora, kalijuma, cinka, bakra i sumpora, ali i vitamina A, C, D, K i B. Što se tiče suve materije, ova biljka sadrži 30 odsto proteina s povoljnim aminokiselinskim sastavom, a od polinezasićenih masnih kiselina omega-6 može značajno da ojača imuni sistem životinja i otpornost tela na bakterijske ili virusne infekcije.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje živine jača belim lukom, sirćetom i pepelom

Prema ruskim stručnjacima, dodaci koprive u ishrani pilića i kokošaka podstiču njihov rast, a pozitivno utiču i na proizvodnju jaja i daju njihovu žutu boju. Međutim, domaće kokoške nikad ne biraju svežu koprivu, čak i ako na tom mestu nema drugog izvora hrane i to zato što ona sadrži žareće materije koje uzrokuje mravlja kiselina. Stoga smo pronašli način kako im dati hranljivi koktel od ove biljke koji je jeftin i koristan, a može se koristiti i tokom cele godine.

Kako napraviti preparat od koprive?

Toplotna obrada neutrališe žareće materije ove biljke. Kako savetuje agroxxi, treba nabrati lišće i vrhove biljke jer tvrda stabljika nije potrebna, pa ih pravilno termički obraditi u vodi.

Nakon što je naberete, stavite u posudu i prelijte kipućom vodom te kuvajte 15-ak minuta. Nakon toga je usitnite blenderom, da dobijete gustu konzistenciju. Kokoške i pilići rado će da pojedu ovu smesu kojoj možete da dodate žitarice ili krmiva

Ishrana živine: Preterani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Iako je ovaj način hranidbe teško primeniti na velikim farmama, bilo bi šteta blagodeti koprive ne iskoristiti na malim gazdinstvima.

Sušena kopriva

Takođe, koprivu možete da osušite i pružite vitamine i minerale pilićima i kokoškama tokom zime, a postoji više načina za ovaj postupak. Prvi je da uberete sveže biljke zajedno sa stabljikama, skupite ih u 'buket', zavežete i ostavite da se suši u senci, na prozračnom mestu. Nakon toga buketić od suvih kopriva bacite pilićima ili kokoškama po potrebi. Osim toga, možete da napravite i brašno tako da u blenderu sameljete osušene koprive, te ga dodajete u uobičajnu smesu. 

Kopriva kao lek

Od koprive može da se napravi i lek protiv endoparazita kod pilića, kao što su helmiti odnosno parazitski crvi. Sve što vam treba je 2,5 grama sušenih listova ove biljke koji se prokuvaju u litri vode zatim se pilićima da u obliku biljne infuzije.

Kako napraviti silažu od koprive za ishranu nepreživara?

Napomena: Sakupljanje kopriva za piliće obično prestaje nakon što biljka procveta i ode u seme jer tada proizvodi veliku količinu kalcijum karbonata. Iako je kalcijum potreban za kokoške nosilje, njegov višak može da bude opasan za piliće mlađe od 18 nedelja.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Kopriva Kopriva u ishrani Živina Pilići Kokoške Dodatak ishrani Kopriva kao lek Sušena kopriva Helmiti Parazitski crvi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.