Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 14.05.2021. 16:00

Konkurisali za podsticaje za ovce - odbijeni za krave?

Mi ne uzgajamo goveda, nego ovce. Stanić Dragomir nema nikakve veze sa zahtevom koji je podnesen. Dakle, niko naše papire ili uopšte nije gledao ili je dobio različitu dokumentaciju, navodi Nikola Stanić.

Foto: Facebook/Farma Ovaca Stanić
  • 1.791
  • 243
  • 0

Osim što su dugo čekali na rešenje za podsticaje za koje su podneli zahtev, Nikola i Tijana Stanić iz Melenaca kod Zrenjanina odbijeni su, ali ne za svoj zahtev, već, očigledno, tuđi ili nepostojeći. Kako je do toga došlo, još uvek nije poznato, a još se manje zna da li će i kada ovaj propust biti rešen.

Za podsticaje za kvalitetna priplodna grla za 2020. godinu Nikolina supruga Tijana podnela je zahtev 26. juna prethodne godine. U istom je navela da konkuriše za podsticaje od 7.000 dinara po ovci za ukupno 40 grla il de frans rase. Rešenje je čekala nešto manje od godinu dana, a dobila je ono koje se ne može odnositi na nju.

Odbijena Tijana zbog Dragomira?

 Zahtev je odbijen kao neosnovan, a u obrazloženju je pisalo: "Odbija se zahtev Stanić Tijane budući da je uvidom u podneti zahtev i predmetnu dokumentaciju utvrđeno da držalac goveda Stanić Dragomir nije ni nosilac ni član komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva."

"Mi ne uzgajamo goveda, nego ovce. Stanić Dragomir nema nikakve veze sa zahtevom koji je podnesen. Dakle, niko naše papire ili uopšte nije gledao ili je dobio različitu dokumentaciju", navodi Nikola Stanić.

Subvencije iz stočarstva 2020: Oko 11.400 zahteva u obradi, kad će biti isplata?

Nakon toga odlučili su da se obrate Upravi za agrarna plaćanja. Poslali su mejl u kojem pitaju koja je dokumenta potrebno poslati uz žalbu kako bi mogli da ostvare prava na pomenute podsticaje, kao i da bi napravljena greška bila ispravljena.

"Dobili smo odgovor da je uprava postupila po zakonu i da je sve navedeno detaljno obrazloženo u rešenju, kao i da imamo pravo žalbe. Supruga je ponovo mejlom pitala koja dokumenta treba da pošaljemo uz žalbu, ali smo dobili identičan odgovor", objašnjava Stanić.

Odustaju od stočarstva

S obzirom na to da se na brojeve telefona niko nije javljao, Stanići su odlučili da se upute direktno u Upravu.

"Otišli smo, predstavili se, čovek iz obezbeđenja nam je nakon 10-15 minuta rekao da niko neće sići da razgovara sa nama i da možemo da pošaljemo žalbu. Rekao sam da nećemo otići dok ne porazgovaramo sa nekim i nakon nekog vremena sišla je jedna od zaposlenih, te ponovila takođe da možemo da se žalimo."

U Melence su se, potom, vratili, kako kaže, poraženi i poslali žalbu pismom uz sva dokumenta koja imaju. Povratnicu su dobili 7. maja i od tada čekaju na dalje rešavanje ovog problema. Ali, kakav god da bude ishod, oni će, kaže, od stočarstva odustati koji se bave porodično od čak 1880. godine.

"Uspeli su da još jednu porodicu isteraju iz sela. Totalno odustajemo od svega. Od tih 40 priplodnih grla, koja se sada vode kao goveda i da je vlasnik neko peti, meni je stopirana prodaja gde je dogovoreno da se ta grla prodaju. Ispada da u dvorištu imam kravu, a ne ovcu", napominje naš sagovornik.

Nisu prvi put greškom odbijeni

Naša redakcija uputila je mejl Upravi za agrarna plaćanja sa pitanjima kako je porodica mogla biti odbijena i pomešana sa nekom drugom s obzirom na to da nije reč o istoj osobi niti o istoj proizvodnji, kao i šta će se dalje uraditi kako bi ovaj slučaj bio rešen. Uputili su nas na Ministarstvo poljoprivrede od kog do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Subvencije i krediti isključuju jedni druge?

A ovo nije prvi put da Stanići ostaju bez odgovora. Za podsticaje za kvalitetna priplodna grla za koje su zahtev podneli 2017. godine, odbijeni su godinu dana kasnije.

"Greškom veterinara su pogrešeni neki brojevi kod ušnih markica, te smo odbijeni 2018. Međutim, mi smo odmah sami izvukli brojeve koji su tačni i podneli žalbu. Do današnjeg dana odgovor nismo dobili. Konstantno nam odgovaraju da je žalba zavedena, evidentirana i da će se po njoj postupati."


Tagovi

Podsticaji za kvalitetna priplodna grla Nikola Stanić Žalba Odbijen zahtev Tijana Stanić Uzgoj ovaca


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.