Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje životinja
  • 12.04.2021. 11:45
  • Splitsko-dalmatinska, Komiža, Vis

Komiške OPG-ove šokirala odluka Gradskog vijeća - zabranili držanje domaćih životinja?

Pretvaraju nas u beživotnu sezonsku spavaonicu. Želimo naš seoski život nazad!, stoji u peticiji koju je pokrenuo vlasnik OPG-a Andrija Vitaljić kojom traži hitno ukidanje donesene odluke.

Foto: Leticija Hrenković
  • 1.942
  • 920
  • 1

"Naša se sela pretvaraju u sterilna predgrađa Komiže bez svojih osnovnih sadržaja, bez duše, a uskoro i bez ljudi", stoji u peticiji koju je pokrenuo Andrija Vitaljić nakon odluke tamošnjeg Gradskog vijeća o zabrani držanja domaćih životinja unutar građevinskih naselja na području grada.

Na svojoj zadnjoj sjednici prije lokalnih izbora, donijeli su, piše, izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, kojom se ukida tradicionalni način života u komiškim selima kao i na otocima Biševo, Sv. Andrija i Palagruža i tako ugrozili opstanak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

Mijenjaju nam život pod parolom napretka 

Njome je zabranjeno držanje domaćih životinja unutar građevinskih naselja, a dozvoljeno na poljoprivrednim zemljištima, ali 50 metara udaljeno od javne prometnice i 150 metara udaljeno od najbližeg stambenog, turističkog, ugostiteljskog ili sakralnog objekta. 

"Mijenjaju nam život, ne pitajući nas što želimo, sve pod parolom “napretka i razvoja ruralnih područja Komiže”. Pretvaraju nas u beživotnu sezonsku spavaonicu! Želimo naš seoski život nazad!", navodi nezadovoljni vlasnik OPG-a koji drži koze i perad te traži hitno ukidanje donesenih izmjena. 

Želja je, stoji u peticiji, zadržati ljude koji će zbog ove odluke napustiti otok, zato što od poljoprivrede žive, a pravo na rad i opstanak im je ukinuto. Ujedno se poziva stanovnike Visa, one koji su otišli, goste, prijatelje otoka, da im pomognu spriječiti daljnju devastaciju i depopulaciju sela, da je potpišu i dijele dalje svojim prijateljima.

Odluku trebali donijeti još 2019.?

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević za N1 je, pak, pojasnila da se radi o usklađivanju s izmjenama u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, donesenim 2019. godine. 

"Svi gradovi općine na otocima, Vis, Hvar, Korčula, Cres, Mali Lošinj, imaju odluku o zabrani držanja domaćih životinja u naseljima i donijeli su je još 2019.“, objasnila je novinarima N1 televizije te dodala kako to vjerojatno tada omaškom nisu ugradili. 

Na ovom području, rekla im je, OPG-ova sa životinjama nema puno.

Gradonačelnica Komiže zatražila poništenje odluke o zabrani držanja domaćih životinja

“Mi smo vjerojatno grad s najmanje životinja, možda ih desetak kućanstava drži. Nitko se time ozbiljno ne bavi", rekla im je i dodala da "ako nema ograđeno, nema higijenskih uvjeta, divlje je". Ima, navela je, ljudi koji drže domaće životinje u naseljima, ali dok je sve u redu, nitko im neće raditi problem.


Tagovi

Domaće životinje Zabrana držanja Komiža Tonka Ivčević Peticija Andrija Vitaljić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.