Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Položaj farmi
  • 19.04.2016. 15:30

Kome "smetaju" farme i zašto ih često sele?

Udaljenosti farmi od naseljenih područja Zagrebačka županija donijela je kao preporuku, a konačne odluke donose pojedinačno općine i gradovi.

  • 3.380
  • 133
  • 0

Darko Pavičević, upravitelj Mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela koja okuplja farmere iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, potvrdio nam je da farmeri imaju problema s ljudima koji se bune da su farme preblizu naselja.

"No, nije to ništa novo. Problemi su na pojedinim lokalnim razinama. Naime, nakon pravilnika i zakona, još i lokalne sredine određuju koliko farme moraju biti udaljene od naseljenih mjesta. Žalosno je što te propise donose ljudi koji ne znaju situaciju na terenu, a problem je prisutan u cijeloj Hrvatskoj.

Problem je i u ruralnim i urbanim dijelovima

Primjerice, mi smo imali slučaj da je farmer, gradeći farmu 2010. godine morao farmu udaljiti 300 metara od vlastite kuće. Problem je čak i u ruralnim dijelovima. Tako primjerice jedan farmer ima ogromnih problema. Iako mu se farma nalazi daleko od naseljenog mjesta i tu je već 70 godina, samo radi jedne osobe koja se buni ne može dobiti potrebnu dokumentaciju", ispričao nam je dipl. ing. Darko Pavičević.

Mljekarstvo i stočarstvo treba proglasiti strateškim interesom za RH

On je poprilično nezadovoljan našim pravilnicima jer primjerice u Austriji preko puta farme izgrađen je i dječji vrtić i hotel. Po njemu, trebalo bi proizvodnju mlijeka proglasiti strateškim interesom države, čime bi se riješili mnogi problemi. Naime, svjedok je činjenice da se najviše bune oni koji su se doselili kad je već farma bila izgrađena, a oni koji su tu već živjeli nemaju primjedbi.

U Zagrebačkoj županiji stoka u brojkama

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 3.866 gospodarstava koja se bave uzgojem goveda, 1.125 gospodarstava koja se bave uzgojem ovaca i koza, 9.230 gospodarstava koja se bave uzgojem svinja, 550 gospodarstava koja se bave uzgojem kopitara odnosno konja i magaraca.

Nemaju informaciju da se građani bune

Kako je ova problematika riješena u Zagrebačkoj županiji, odgovorile su nam pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Željka Kučinić u dopisu koji nam je poslala mr. Mirjana Oštrec Bosak, pročelnica Ureda župana.

Rečeno nam je da Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo nije dobio informaciju od gradova i općina da se građani žale na blizinu farmi, a Prostornim planom Zagrebačke županije utvrđeni su uvjeti za izgradnju građevina za uzgoj životinja na poljoprivrednom zemljištu izvan građevinskog područja.

Pravila izvan građevinskog područja

"Na poljoprivrednom zemljištu izvan građevinskog područja može se planirati izgradnja građevina za uzgoj životinja od najmanje 15 uvjetnih grla. Uvjetnim grlom, u smislu ovih Odredbi za provođenje, podrazumijeva se životinja težine 500 kg (krava, steona junica), koja se obilježava koeficijentom 1.

Sve ostale vrste životinja svode se na uvjetna grla primjenom koeficijenata. Iznimno, na poljoprivrednom zemljištu izvan građevinskog područja koje sa izgrađenom građevinskom parcelom unutar građevinskog područja naselja čini funkcionalnu i vlasničku cjelinu, moguće je planirati izgradnju jednostavnih građevina za smještaj malih životinja (perad, zečevi i sl.) u broju manjem od 15 uvjetnih grla, uz uvjet da bruto površina građevine ne prelazi 40 četvornih metara.

Gore navedene uvjete jedinice lokalne samouprave također preuzimaju u svojim prostornim planovima, koji trebaju biti usklađeni s Prostornim planom Županije. Mogući su samo rigorozniji uvjeti, dakle ograničiti dopustivu izgradnju još većim brojem uvjetnih grla (nikako manjim)" odgovoreno nam je.

Preporuka općinama i gradovima na zahtjev poljoprivrednih proizvođača

Najmanje udaljenosti građevina za uzgoj životinja od naseljenog mjesta u Zagrebačkoj županiji utvrđeni su također Prostornim planom, ali ne kao obaveza već kao preporuka. "Do ove promjene je došlo u I. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Županije (2005. godine) na zahtjev brojnih poljoprivrednih proizvođača, odnosno na zahtjev Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije.

Točne udaljenosti utvrđuju prostornim planovima

Time je omogućeno da se točne udaljenosti utvrđuju prostornim planovima uređenja gradova i općina, koje onda mogu manje ili više odstupati od preporučenih vrijednosti, ovisno o lokalnim karakteristikama. U većini prostornih planova uređenja vrijednosti su zadržane kao i u našoj tablici, dok je nekoliko ruralnih općina ove vrijednosti smanjilo, a nekoliko jedinica (uglavnom gradova) povećalo", kažu u županiji.

Zbog farmera Zagrebača županija mijenjala je prostorni plan!

Preporučene udaljenosti od građevinskog područja i cesta ovise o broju uvjetnih grla i kreću se od 30 metara od građevinskog područja za 15 do 50 uvjetnih grla do 400 metara za više od 300 grla. Udaljenosti od autocesta i državnih cesta kreću se od 50 do 200 metara, od županijskih od 30 do 100 metara te od lokalne ceste od 10 do 50 metara.

Stanje unutar građevinskog područja

"Navedenim I. Izmjenama i dopunama PPZŽ izmijenjeni su i uvjeti za izgradnju građevina za uzgoj životinja na parcelama unutar građevinskih područja naselja. Ukinuta je odredba kojom se ograničavao broj uvjetnih grla u naselju (20) te je navedeno da se broj uvjetnih grla u naselju određuje prostornim planovima uređenja gradova i općina prema lokalnim karakteristikama područja na kojima se planiraju graditi, veličinama, položaju, dozvoljenim izgrađenostima i oblicima parcela, karakteru stanovanja unutar građevinskog područja naselja u okruženju, kao i ostalim uvjetima iz ovog Plana.

Većina prostornih planova i dalje je zadržala najviše 20 uvjetnih grla u naselju, ali postoje brojna odstupanja, ovisno o karakteristikama jedinice loalne samouprave, pa čak su u nekim planovima uvedene i razlike između naselja unutar jedne JLS", odgovoreno je iz Zagrebačke županije.


Tagovi

Farme Udaljenosti od naselja Pravilnici Mljearsko - stočarska zadruga "Proizvodi sela" Darko Pavičević


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)