Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolinje
  • 23.11.2021. 09:00

Kolinje za osobnu potrošnju: Propisi i obveze posjednika svinja

Pregled svinja zaklanih za osobnu potrošnju na trihinelu obvezan je, napominju iz Uprave za stručnu podršku.

Foto: Martina Popić
  • 33.004
  • 1.887
  • 2

Vrijeme kolinja je pred nama, stoga iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede podsjećaju na propise i obveze kojih se moraju pridržavati posjednici. 

Na samome početku bitno je napomenuti kako je klanje životinja na vlastitom gospodarstvu u Hrvatskoj odnosno tzv. tradicionalno kolinje, dozvoljeno na vlastitom domaćinstvu za osobnu potrošnju te u odobrenim objektima – klaonicama.

"Ako se svinje kolju na vlastitom domaćinstvu za osobnu potrošnju, lokacija mora biti registrirana sukladno Uredbi o zdravlju životinja (2016/429) prema kojoj sve lokacije odnosno gospodarstva (farme) na kojima se drže bez obzira na njihov broj moraju biti registrirana", objašnjavaju.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Nadalje, životinje se mogu premještati isključivo s registriranih gospodarstva i to na druga registrirana gospodarstva, odobrene objekte ili klaonice te svaku pošiljku svinja mora pratiti propisana dokumentacija – svjedodžba o zdravstvenom stanju životinje koju izdaje ovlašteni veterinar i putni list koji izdaje posjednik (prodavatelj). Svako premještanje, naglašavaju, mora se evidentirati u bazi podataka. Nije dozvoljeno premještanje na lokacije koje nisu registrirane, a za sve informacije posjednici se mogu obratiti u ovlaštenu veterinarsku organizaciju.

Zadovoljavajuća razina biosigurnosti

Sukladno Naredbi o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (Narodne novine br. 28/21) gospodarstva na kojima se drže svinje moraju biti kategorizirana u odnosu na biosigurnost.

Slijedom toga, klanje na vlastitom domaćinstvu za osobnu potrošnju dozvoljeno je bez ograničenja na svim gospodarstvima na kojima je razina biosigurnosti procijenjena kao zadovoljavajuća – ona kategorije 2, 3 i 4.

"Sukladno članku 3. stavku 3. Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke kuge (Narodne novine br. 28/21), na gospodarstvima procijenjenim kao nezadovoljavajuća – gospodarstva  kategorije 1, klanje na vlastitom domaćinstvu moguće je tek po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon provedenog kliničkog pregleda svinja", navode na svojim stranicama.

Klanje za osobnu potrošnju posjednici su dužni najaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje tri dana prije, a klinički pregled vrijedi sedam dana.

Predmetna mjera dio je paketa preventivnih mjera protiv kuge te je usmjerena podizanju svijesti o ovoj bolesti i unaprjeđenju razine biosigurnosti na gospodarstvima na kojima se one drže. Svaki posjednik koji je unaprijedio razinu biosigurnosti može zatražiti nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju provedbu ponovne kategorizacije svojeg gospodarstva kako bi ono prešlo u višu kategoriju (članak 2. stavak 3. Naredbe) te time za njega prestaje obveza provedbe kliničkih pregleda svinja prije klanja za osobnu potrošnju.

Troškovi provedbe

Kada je riječ o troškovima provedbe mjera biosigurnosti te kliničkih pregleda i ponovne kategorizacije, njih snose posjednici svinja.

Odlukom ministrice poljoprivrede određene su cijene, koje su kod kliničkog pregleda: 

  • 180 kuna gospodarstva s 1-10 svinja
  • 750 kuna gospodarstva s 11-100 
  • 500 kuna gospodarstva sa 101 i više.

Visoke cijene kliničkih pregleda trebale bi posjednike potaknuti na podizanje razine biosigurnosti. Ponovna kategorizacija po zahtjevu posjednika plaća se 285 kn. U navedene cijene uključen je PDV. Iznimno, za posjednike koji su prošli edukaciju o biosigurnosti i koji prilože potvrdu o istome, ponovna kategorizacija financira se iz Državnog proračuna.

Sve informacije o kolinju za vlastitu potrošnju možete pronaći ovdje.

Za kraj, iz Uprave za stručnu podršku podsjećaju i na obavezu pregleda svinja zaklanih za osobnu potrošnju na trihinelu sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju za tekuću godinu i to na uzorku ošita uzetom s trupa svake zaklane.

Uzorak uzima posjednik, a pretragu na trihinelu provode ovlaštene veterinarske organizacije.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Kolinje Klanje svinja Osobna potrošnja Pravila Obveze


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]