Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 24.02.2019. 07:30

Koliko ovcama treba davati vode?

Broj napajanja tijekom jednog dana i potrebe ovaca prema vodi ovise o godišnjem dobu, tipu hranidbe i količini konzumirane suhe tvari obroka. Smatra se da je za svaki kilogram konzumirane suhe tvari hrane potrebno ovcama osigurati 2-5 litara svježe vode.

Foto: Bigstockphoto/mady70
  • 2.197
  • 74
  • 0

Iako postoji uvriježeno mišljenje da ovce imaju manje potrebe za vodom od drugih domaćih životinja, vrlo je važno da one ne oskudijevaju kada je riječ o vodi. To se posebice odnosi na grla u laktaciji, ali ne treba zanemariti i ostale kategorije ovaca. Glavni razlog je to što žedne ovce slabije konzumiraju hranu, a to negativno utječe na proizvodnju.

Broj napajanja tijekom jednog dana i potrebe ovaca o vodi ovise od godišnjeg doba (temperature i vlažnosti zraka), tipa hranidbe i količine konzumirane suhe tvari obroka. Savjetodavac Dejan Stanković naglašava da ovcama ljeti treba više vode nego zimi. Potrebe za vodom su veće pri hranidbi ovaca suhom hranom nego svježom, a smatra se da je za svaki kilogram konzumirane suhe tvari hrane potrebno ovcama osigurati 2-5 litara svježe vode.

Visokomliječna grla ovaca mogu popiti i do 10 litara vode dnevno

Prosječne potrebe za vodom odraslih ovaca, promatrano po godišnjim dobima iznose: 

  • u proljeće 3,5-4 litre dnevno po grlu;
  • u ljeto 5-6 litara dnevno po grlu;
  • u jesen 3-3,5 litra dnevno po grlu;
  • u zimu 1,7-2,3 litre po grlu na dan.

Izuzetak su visokomliječna grla u laktaciji, čije potrebe mogu iznositi i do 10 litara na dan po jednom grlu.

Podmlatku ovaca starijem od pet mjeseci treba osigurati količinu vode kao i za odrasla grla. Osim toga, janjad treba dobivati vodu za piće od trenutka kada počne uzimati suhu hranu. Voda za napajanje mora biti čista i svježa, a zimi nikako ne smije biti zaleđena.

U nedostatku čiste vode može se dogoditi da ovce zimi uzimaju snijeg, a ljeti piju vodu iz ustajalih bara. To je nepoželjno jer može dovesti do ozbiljnijih poremećaja zdravlja u vidu prehlada, infekcija i parazitarnih bolesti. Da do toga ne bi dolazilo ovcama treba omogućiti da piju dovoljnu količinu zdravstveno sigurne vode.

Ovce treba pojiti barem dva puta dnevno

U idealnom slučaju najbolje bi bilo da ovce budu opskrbljene vodom tako da je mogu piti po volji. To se može omogućiti upotrebom automatskih pojilica u objektima za ovce, dok se na paši životinjama može osigurati pristup do izvora ili vodotoka. Pritom je važno da voda iz izvora ili potoka bude provjerene kvalitete. Ako nije moguće omogućiti napajanje ovaca po njihovoj volji, tada ove domaće životinje treba pojiti bar dva puta dnevno, iako je preporučivo da to bude i češće. U tom slučaju se voda daje nakon hranjenja ili barem poslije konzumiranja jednog dijela obroka.

Značajno je istaći da se ovcama pred janjenjem ili nakon njega ne smije dozvoliti da piju prevelike količine vode odjednom. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se takva grla napajaju češće manjim količinama vode. Opskrba ovaca kvalitetnom vodom za piće u nekim našim krajevima može biti ozbiljan problem, što je poseban problem u sušnim godinama. Ipak, ako se želi postići uspješna ovčarska proizvodnja taj problem se mora riješiti na odgovarajući način.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ovce Ovčarstvo Voda Pojenje Godišnja doba Kvaliteta vode


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?