Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 24.04.2021. 10:00

Koke nosilje: Pridržavajte se pravila ispusta za veću proizvodnju jaja

Kod nabavke jata, važno je pridržavati se pravila: "Svi unutra, svi napolje", takođe uzeti odmah čitavo jato istog uzrasta da bi se na kraju ciklusa u potpunosti zamenilo sa novim.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.206
  • 128
  • 0

Koke nosilje namenjene za proizvodnju jaja, drže se najčešće u podnom i kaveznom sistemu, mada uzgajivači sve češće prelaze na prirodniji način. Prema preporukama Svetlane Mičić, iz PSSRS, za dobre rezultate, najvažnije je nabaviti zdrave kokoške od pouzdanih dobavljača. U skladu sa uslovima na farmi i tipa uzgoja treba birati rasu. 

Veliku nosivost imaju laki hibridi, poput leghorna. Oni daju i do 300 jaja godišnje, ali takođe i malo mesa. U odnosu na njih, postoje i kombinovane rase (meso - jaja) koje imaju i dobru nosivost i dovoljno mesa. Prilikom ishrane, neki od hibrida koriste pašnjak, tačnije hrane se u prirodi. 

Kod nabavke jata, važno je pridržavati se pravila: "Svi unutra, svi napolje", takođe uzeti odmah čitavo jato istog uzrasta da bi se na kraju ciklusa u potpunosti zamenilo sa novim. Zamena novim i mladim kokama uglavnom se obavlja posle godinu dana jer nakon tog perioda im opada mogućnost nošenja jaja. Kada je reč o slobodnom tipu uzgoja, nosivost je u takvim uslovima duža i traje do dve godine. Živina svoj maksimum dostiže tek oko 23. nedelje života, a proizvodnja jaja kreće sa 20. sedmica starosti i tada dostiže pet odsto, da bi u 25. nedelji iznosila 75 odsto. Od tada pa do 28. sedmice, ima veliki rast i u ovom periodu ona je 90 odsto. 

Uzgoj kokošaka: Kad je najbolje vreme za nosivost?

Velika produktivnost, uz male troškove postiže se uzgojem koka u kavezima i boksovima. Odlika ovog načina držanja je veliki broj jedinki na malom prostoru. Nema slobodnog kretanja nego su kokoške u kavezima, gde se hrane, poje i nose jaja. U proseku svaka jedinka ima manje od 0,5 m² prostora za sebe. 

Ispust mora biti prekriven vegetacijom

Ako poljoprivrednici žele da organizuju proizvodnju po ekološkim principima, onda je osnovno pravilo postojanje ispusta. U tom slučaju koke se mogu slobodno kretati, čeprkati, kljucati i na taj način dodatno se hraniti, ali ne više od nekih pet do deset posto od ukupne ishrane. Mana kod ovakvog držanja je to što živina oštećuje pa čak i uništava vegetaciju na ispustu i tako dolazi do njegovog brzog uništavanja. Da bi se to izbeglo, trebalo bi obezbediti rotaciju, tačnije premeštanja jedinki sa jednog dela pašnjaka na drugi. Inače podloga će se lako pretvoriti u blato, naročito u neposrednoj blizini objekta, što dovodi do većeg broja prljavih jaja, ali i rizika od pojave bolesti.

Postojanje ispusta u velikoj meri utiče na poboljšanje kvaliteta života kokošaka, ali samo ukoliko je prekriven vegetacijom, a teren treba da je ravan i bez udubljenja u kojima se posle kiše sakuplja voda i stvara blato. Na ispustu se moraju obezbediti hrana i voda, kako životinje ne bi stalno ulazile u objekte.

Zaklonjen prostor kao zaštita od predatora

Nadstrešnice takođe moraju da postoje zato što obezbeđuju zaštitu od predatora ili nepovoljnih vremenskih prilika, pre svega sunca i kiše. Mogu da budu napravljene ili u ove svrhe da posluži drveće ili žbunje koje se nalazi na ispustu, u čijim granama koke mogu da pronađu zaštitu i hladovinu. Jaja iz slobodnog uzgoja smatraju se najkvalitetnijim.

Radovan Jokanović: Organska jaja su na dobroj ceni

Kako smo ranije pisali, kod organske proizvodnje obavezno je da živina provodi što više vremena u prirodi, da se kreće po zemljištu koje nije tretirano đubrivima. Radovan Jokanović iz sela Ponikovica kod Užica bavi se upravo proizvodnjom jaja iz organskog uzgoja. A pored redovnog ispusta, selekcijom jata popravlja nosivost. U planu mu je i pravljenje glistenjaka zbog ishrane koka.


Tagovi

Proizvodnja jaja Svjetlana Mičić Nosivost Koke nosilje Pravilo ispusta Slobodni uzgoj Domaća jaja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D