Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kokošinjac
  • 19.04.2019. 09:00
  • Zagrebačka, Zagreb

Koke im dnevno donose 200 jaja, a da bi bila što kvalitetnija sami spravljaju hranu

Kao magistar Stjepan-Goran Dejak još je uvijek nezaposlen, no kao poljoprivrednik ima pune ruke posla. Bavi se uzgojem i prodajom ukrasnog cvijeća, uzgaja vinovu lozu, povrće i voće, okušao se i u pčelarstvu, a s majkom Brankom i ocem Stjepanom vrijedno radi i na OPG-u "Kokošinjac“.

Foto: arhiva OPG Kokošinjac
  • 8.246
  • 687
  • 0

Kao magistar inženjer poljoprivredne tehnike Zagrepčanin Stjepan-Goran Dejak još je uvijek nezaposlen, no kao poljoprivrednik, ovaj 30-godišnjak ima pune ruke posla. Bavi se uzgojem i prodajom ukrasnog cvijeća, uzgaja vinovu lozu, povrće i voće, okušao se i u pčelarstvu, a s majkom Brankom i ocem Stjepanom vrijedno radi i na OPG-u "Kokošinjac“ koji se bavi slobodnim uzgojem koka nesilica od kojih svaki dan dobiju i po 200 kvalitetnih, svježih domaćih jaja.

"Iako živimo u Zagrebu, moja se obitelji već dugi niz godina bavi poljoprivredom. Krenuli smo s uzgojem i prodajom ukrasnog cvijeća, vinove loze, povrća i voća, a bavimo se i pčelarstvom. No, uzgoj cvijeća je kampanjski posao, jer uzgajamo uglavnom krizanteme. U nasadu vinograda imamo 800 trsova, što nije velika količina, pa nije ni veliko opterećenje. Iako planiramo širenje, trenutno imamo samo 4 košnice pčela. Budući da smo i otac i ja trenutno nezaposleni, a majka je u mirovini, uz sve spomenute poslove ostajalo nam je dovoljno vremena, pa smo prije dvije godine odlučili na našem gospodarstvu krenuti i s uzgojem koka nesilica“, kaže mladi inženjer, Stjepan-Goran Dejak.

Kako se brane od divljih životinja i grabljivica

Na površini od 2.000 četvornih metara obitelj je, isključivo vlastitim sredstvima, najprije izgradila sve potrebno za primanje prvih pernatih stanara.

"Napravili smo prostranu drvenu nastambu koja je spavaonica za koke kako bi one, tijekom noći, bile zaštićene od divljih životinja. Osigurali smo i dvije ograđene površine, od ukupno 500 četvornih metara, koje su natkrivene zaštitnom mrežom, zbog opasnosti od napada jastreba i škanjaca. Tek kada smo sve to pripremili, nabavili smo prvih 100 koka nesilica koje su bile stare 19 tjedana“, prisjeća se vlasnik OPG-a.

Koke nesilice na OPG-u Kokošinjac

Od samog početka uzgoja kokoši, nastoji, u prvom redu, biti konkurentan kvalitetom, koja, kako tvrdi, najviše ovisi o načinu uzgoja, lokaciji te hranidbi kokoši, stoga za svoje nesilice sam proizvodi i hranu koju spravlja miješanjem raznih vrsta žitarica. 

Zelana hranidba + mješavina žitarica + minerali

"Mišljenja sam da kvaliteta jaja najviše ovisi upravo o načinu uzgoja kokoši. Velika većina jaja koja se prodaju u dućanima dolazi od koka iz kaveznog uzgoja, a zbog prenatrpanosti kaveza, umjetnog svjetla i sl., te su koke, na žalost, pod stresom, što se onda manifestira na kvaliteti jaja. Da bismo postigli visoku kvalitetu jaja, kakvoj mi od početka težimo, uz zelenu hranidbu, a to su u najvećoj mjeri maslačak, matičnjak i lucerna, kojih na velikoj, zelenoj površini imamo u izobilju, svojim kokama dajemo i mješavinu kukuruza, pšeničnih posija, mljevenog suncokreta i minerala zeolita, koja nesilicama osigurava potrebnu količinu bjelančevina i ostalih komponenti za normalnu funkciju organizma i kvalitetu jaja“, kaže nam mladi magistar. 

Nakon završenog školovanja, upravo kroz direktan rad u praksi, u kratkom je periodu stekao vrlo vrijedna znanja i iskustva koja su mu, kako kaže, omogućila da brzo napreduje i u ovom, za njega, novom segmentu posla. No, iako su startali s iznimno visokom kvalitetom jaja, plasirati ih, na malo i već prilično zasićeno tržište, u početku ipak nije bio lako.

Proizvodnja jaja danas im je glavni izvor prihoda

"Prodaja jaja je u samom početku bila slabija no što smo očekivali, budući da smo u tom poslu bili novi, nitko za nas još nije znao. Stoga smo ljudima počeli direktno nuditi jaja naših koka, no većina njih je već imala proizvođače od kojih su kupovali jaja, uglavnom na tržnici. Ipak, uspjeli smo probiti led te postepeno formirati vlastitu mrežu kupaca. S rastom potražnje, povećavali smo i broj nesilica te smo danas, od početnih 100, došli do 250 koka. Dnevno proizvedemo oko 200 jaja, koja prodajemo na kućnom pragu po cijeni od 1,50 kn po komadu.

Prodaja nam više ne predstavlja problem, a u vrijeme Uskrsa i Božića, potražnja za našim jajima je tolika da ju, niti sadašnjom, povećanom proizvodnjom, ne možemo u potpunosti zadovoljiti. Stoga, planiramo i dodatno proširenje jata na 350 kokica, što bi, smatramo, bila dovoljna količina u okviru naših mogućnosti i opsega posla“ kaže vlasnik OPG-a "Kokošinjac“, kojemu je, nakon cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i pčelarstva, upravo proizvodnja jaja postala primarni, svakodnevni posao, a ujedno i glavni izvor prihoda.

Vrhunska jaja su tražena pa je u planu i proširenje jata

Bavljenje uzgojem kokoši nesilica je, kako ističe, vrlo zanimljiv, a uz to i opuštajući posao koji, u usporedbi s uzgojem drugih životinja, nije pretjerano zahtjevan, no želite li biti konkurentni na tržištu, morate i tom poslu pristupiti odgovorno i predano. Potrebe za oglašavanjem svojih proizvoda ova obitelj nema, jer im je i usmena preporuka dosadašnjih, zadovoljnih kupaca i više nego dovoljna.

"Kupci doista odmah prepoznaju kvalitetu proizvoda, te nas preporuče svojim prijateljima, susjedima i poznanicima, što se ubrzo pokazalo kao odlična, a uz to i potpuno besplatna reklama. Da bismo se još bolje približili i sadašnjim, ali i nekim budućim kupcima, služimo se i društvenim mrežama - otvorili smo Facebook stranicu putem koje nam se javljaju ljudi iz raznih krajeva koji su zainteresirani za naše proizvode“, kaže zadovoljni vlasnik OPG-a, koji, nakon što je diplomirao i magistrirao, nije skrštenih ruku, čekao posao u struci.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kokošinjac Stjepan-Goran Dejak Domaća jaja Nesilice


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.