Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 16.06.2020. 12:00

Koji faktori utiču na broj somatskih ćelija u mleku?

Određeni broj somatskih ćeija u mleku je dozvoljen, ali proizvođači moraju znati kako da dođu do zdravog i higijenski ispravnog mleka, kao i koji faktori najviše utiču na njihovo povećanje.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.166
  • 25
  • 0

I ove godine, savetodavci iz svih stručnih službi Srbije, uključeni su u savetodavni modul "Unapređenje proizvodnje mleka i mesa u cilju povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava". Cilj je da se proizvođači obuče kako da dođu do zdravog i higijenski ispravnog mleka. Takvo sirovo mleko u mlekarskoj industriji daje niz zdravih mlečnih proizvoda, a i smanjuju se troškovi prerade, pre svega troškove električne energije.

Mleko je namenjeno širokoj populaciji ljudi i nije slučajno što se najveća pažnja poklanja njegovoj zdravstvenoj ispravnosti. Broj somatskih ćelija u mleku jedan je od pokazatelja njegovog kvaliteta i zbog toga je jedan od važnih faktora pri formiranju cene koja se plaća proizvođačima.

Šta su somatske ćelije i zbog čega se pojavljuju u mleku?

Gordana Vujaklija, savetodavac za stočarstvo iz lozničke poljoprivredne službe rekla je da su somatske ćelije zapravo ćelije procesa upale mlečnih žlezda, odnosno bela krvna zrnca koja su brojčano uvećane i izumrle epitalne ćelije nastale redovnom zamenom u tkivima radi zapaljenja.

Zašto su važni pravilni postupci pri muži?

Njihova osnovna karakteristika je što nemaju sposobnost razmnožavanja u mleku za razliku od bakterija, ali je porast njihovog broja posledica nepoželjnih procesa do kojih je došlo u vimenu. 

"Na primer, dugotrajna slepa muža i nestabilnost vakuuma u sistemu za mužu, kao i prodor uzročnika zapaljenja vimena kroz sisni kanal dovodi do nadražaja i infekcije tkiva mlečne žlezde. Da bi se suzbili nepoželji agensi, bela krva zrnaca doseljavaju se kao odbrana ćelija u inficiranom delu vimena pri čemu se broj somatskih ćelija povećava", objašnjava Vujaklija i dodaje da prema istraživanju, za prvotelke sa zdravim vimenom granična vrednost iznosi 100.000 somatskih ćelija u mililitru mleka, za krave sa više laktacija 150.000 a za starije muzne krave dozvoljeno je do 250.000 somatskih ćelija. 

Takođe, naglašava ona, krave sa zdravim svim sisama imaju od 20.000 do 50.000 somatkih ćelija, one sa lakšim nadražajima vimena 50.000 do 100.000, a kod zapaljenja samo jedne četvrti vimena broj somatskih ćelija kod prvotelki je veći od 100.000, dok je kod krava veći od 150.000 u mililitru mleka.

Patološki i fiziološki faktori

Faktori uticaja na pojavu somatskih ćelija mogu biti fiziološki gde se ubrajaju genetska osnova, starost krave, stadijum laktacije, mlečnost, promena hrane, stres izazvan pre svega temperaturom i klimom, a u patološke faktore se ubrajaju, povrede pri muži, poremaćaji u prometu hranljivih materija, bolesti papaka, infektivni mastitis, intokiskacije, lekovi i problemi u držanju. 

Problemi velikih proizvođača mleka

Kada je reč o individuanom nasleđu, ono je razlog što u istim uslovima određene promene kod pojedinih grla u potpunosti izostaju, dok su kod drugih veoma izražene.

"Po tom osnovu krave se dele na četiri tipa: one kod kojih je konstatno nizak nivo somatskih ćelija, nizak nivo, stalno visok nivo somatskih ćelija ili nekoliko pikova tokom laktacije kada su patogeni stalno prisutni u vimenu ali propust imunog sistema dovodi do probijanja u nepravilnim intervalima. Takođe treba napomenuti i uticaj bikova na broj somatskih ćelija u mleku njegove kćeri", objašnjava Vujaklija i dodaje da u katalozima renomiranih kuća koje se bave prometom semena postoje i podaci o priplodnoj vrednosti bikova za broj somatskih ćelija što je izuzetno značajno.

Stres može dovesti do povećanja somatskih ćelija u mleku

Navodi da je po pitanju starosti to zapravo uticaj redosleda laktacije na broj somatskih ćelija u mleku, a da je njihov broj najniži u prvoj laktaciji i raste u svakoj sledećoj. U pogledu stadijuma laktacije, lounički stručnjak ističe da je na početku i na kraju laktacije broj somatskih ćelija povećan, a najniži je u sredini laktacije.

Krava sa zdravim vimenom sme da ima više od 200.000 somatskih ćelija od prve do treće nedelje po teljenju i od treće do četvrte nedelje pre zasušenja, kada broj somatskih ćelija može da naraste i do 300.000. U svim ostalim slučajevima krave u čijem se mleku nađe više od 200.000 somatskih ćelija najčešće su inficirane i mogu da prenesu zarazu na druga grla. 

Kako sprečiti prikrivene upale vimena muznih krava

"I nagle promene obroka mogu uticati na porast broja somatskih ćelija, ali i toplotni stres. Direktna sunčeva svetlost i kretanje vazduha značajno umanjuje konzumiranje hrane i suve materije i remeti balans krvnih elektrolita. To dovodi do opadanja količine mleka i sadržaja masti i proteina u njemu, a kao reakcija na stres dolazi do povećanja broja somatskih ćelija", rekla je Vujaklija.

Pored svih ovih faktora greške u sistemu držanja krava takođe uslovaljavaju povećanje broja somatskih ćelija. Neodgovarajući objekti, nedovoljno ukupnog prostora po životinji, manjak ili odsustvo prostirke, nepostojanje boksova za bolesna grla i boksova za fiksiranje ili izdvajanje krava u estrusu najčešći su uzroci zbog kojih nastaju problemi na terenu kada su u pitanju somatske ćelije. 


Tagovi

Somatske celije Mleko Mlečno govedarstvo Muzne krave Mastitis Gordana Vujaklija Zdravo mleko


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D