Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan mlijeka
  • 01.06.2022. 15:00

Koje mlijeko je najskuplje, tko je najveći proizvođač, gdje se najviše pije?

Obilježavamo Svjetski dan mlijeka - hrane za milijune ljudi. Tim vam povodom donosimo niz zanimljivih činjenica o ovoj prehrambenoj namirnici

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 1.849
  • 292
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO Ujedinjenih nacija obilježava 1. lipnja kao Svjetski dan mlijeka kako bi istaknula važnost mliječnih proizvoda kao globalne hrane. Obilježava se od 2001. godine i prilika je za skrenuti pažnju na ovaj sektor poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

U 2022. proslava je počela skupom Enjoy Dairy Rally od 29. do 31. svibnja, a ovogodišnja tema ima u fokusu rad koji se već obavlja na ubrzavanju klimatskih mjera i pomoći u smanjenju utjecaja sektora mlijeka na planet.

Evo 15 zanimljivosti o mlijeku:

  1. U svijetu se najviše pije kozje mlijeko.
  2. Krave proizvode četiri puta više mlijeka od koza.
  3. Najveći svjetski proizvođač je Indija s 22 posto svjetske proizvodnje, a slijede ju Sjedinjene Američke Države, Kina, Pakistan i Brazil.
  4. Indijci su 2021. godine konzumirali ukupno najviše kravljeg mlijeka na svijetu, popili su oko 83 milijuna tona. Sljedeća najveća potrošnja bila je u Europskoj uniji, sa 23,9 milijuna tona.
  5. Stanovnici Bjelorusije popiju najviše ove namirnice po stanovniku, 114,9 kg, a stanovnici Laosa najmanje, 2,92 per capita. 
  6. Članice Europske unije su zajedno proizvele 160 milijuna tona svježeg mlijeka od čega je 154,4 kg kravlje.
  7. Više od šest milijardi ljudi svakodnevno u prehrani koristi mlijeko i mliječne proizvode.
  8. Najveći dio kozjeg i proizvoda od njega se konzumira u Indiji, Bangladešu, Pakistanu i Turskoj. Za njima slijede zemlje Mediterana i Bliskog istoka.
  9. Smatra se da najkvalitetnije kravlje mlijeko dolazi s Novog Zelanda. 
  10. Najhranjivije je ovčje, a jedino se može usporediti s onim od deve i bivolice.
  11. Najskuplje kravlje mlijeko se proizvodi u Japanu, a nazivaju ga nakazawa. Sakuplja se samo jednom tjedno i to u zoru kada sadrži najviše melatonina, hormona sreće koji pomaže u oslobađanju od stresa. Puni se u boce u roku od 6 h, a litra košta 43 eura.
  12. Najskuplji sir je Pule koji se priprema od mlijeka magarica u rezervatu Zasavica u Srbiji. Prodaje se po cijeni iznad 1.000 eura po kilogramu.
  13. Među najskupljim mliječnim proizvodima na svijetu je jedinstveni sir od losovog mlijeka koji se proizvodi u The Elk House u Švedskoj.
  14. Najprodavaniji sir je mozzarella koji potječe iz Italije i originalno se proizvodi od mlijeka vodenih bivolica.
  15. Na Svjetskom natjecanju kvalitete sira prošle je godine proglašen španjolski kozji sir Olavidia. Bilo je prijavljeno preko 4.000 raznih sireva iz 40 zemalja.

Važnost ove namirnice istaknula je i Hrvatska mljekarska udruga

Mlijeko s hrvatskih farmi 

Kako su naveli, odmalena nam je poznata činjenica kako je mlijeko potpuno prirodna i najkompletnija hrana koja zadovoljava potrebe baš svakoga. Sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina i mliječnu mast, a svi su ti sastojci neophodni za normalno funkcioniranje svakog organizma.

"Znanstvenici su otkrili kako sadržava čak i do 40 različitih mineralnih tvari, od kojih su najzastupljenije kalcij, fosfor, magnezij, natrij i kalij", naglašavaju dodajući da su istraživanja pokazala da su mlijeko i mliječni proizvodi glavni izvor kalcija u prehrani, a njegova je iskoristivost u organizmu veća u odnosu na iskoristivost iz druge hrane.

Najzanimljivije preventivno djelovanje mlijeka, dodaju, iskazuje se kod kostiju, zubi, krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.

"Poznato je i da je najbolja hrana za osobe izložene težim tjelesnim i psihičkim naporima, te da povećava moć koncentracije. Popijeno netom prije spavanja osigurava lakše tonjenje u san, ali i mirniji i dublji san. Vrlo je bitna namirnica u svim fazama ljudskog života, a ne samo u najranijoj dobi", kažu iz HMU.

Pitaju pritom i na temelju čega donosite odluku o kupovini kad su mliječni proizvodi u pitanju?

"Cijena, ambalaža, okus, preporuke - sve to igra ulogu, ali postoji još jedan znak koji vam može olakšati odluku: Mlijeko hrvatskih farmi", podsjećaju naglašavajući da se njime jasno i nedvosmisleno ističe podrijetlo, odnosno Republiku Hrvatsku kao područje na kojem je proizvod nastao. Dakle, birajmo domaće. 


Tagovi

FAO Mlijeko Kravlje mlijeko Kozije mlijeko Ovčije mlijeko Svjetski dan mlijeka Zanimljivosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]