Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada kobasica
  • 10.01.2022. 15:00
  • Požeško-slavonska, Pleternica

Kobasice od mesa peradi na OPG-u Varešak - rade se od najkvalitetnijih dijelova

Udio proteina je duplo veći u odnosu na trajne proizvode ostalih vrsta mesa, masnoća je minimalna, a udio masnih kiselina idealan, kaže Milan Varešak, proizvođač suhomesnatih proizvoda od peradi.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 888
  • 99
  • 2

Od tradicionalne izrade svinjskih kobasica odmaknuo se Milan Varešak koji je na svom OPG-u u Pleternici pokrenuo izradu zdravije varijante i to od mesa peradi.

"Još 1997. osnovao sam obrt čija je osnovna djelatnost proizvodnja peradi i jaja za rasplod. No, na pamet mi je sinula ideja da bih se mogao baviti proizvodnjom suhomesnatih proizvoda od mesa peradi", ispričao je za Poljoprivrednu televiziju.

Tako on unazad 10-ak godina proizvodi trajne kobasice za koje se izdvajaju najkvalitetniji komadi mesa pa su stoga i one vrhunske kvalitete.

"Dvije trećine čini bijelo, a jednu trećinu meso zabataka", otkrio je dodavši da se od jedne kokoši težine oko 4,5 kilograma može izdvojiti od 1,80 do 2 kg kvalitetnog mesa.

Što se tiče procesa izrade, Varešak navodi da je gotovo jednak kao i kod kobasica od drugih vrsta mesa. "Meso se odvaja od kostiju, usitnjava i melje. Potom se dodaju začini, miješa se miješalicama i standardno nadjeva u crijeva", pojašnjava.

Kokoši se izdvajaju za dodatan tov

Kaže, u ponudi imaju kobasicu s paprikom, ali i čajnu u koji ne dodaju ovaj začin. Što se tiče ostalih mirodija, tu je tajnu ipak odlučio zadržati za sebe. "Nema nikakvih konzervansa i aditiva. Sve je zdravo i prirodno, a to je potvrdila i analiza od strane Zavoda za sigurnost i tehnologiju hrane", istaknuo je.

Milan dodaje kako kokoši moraju biti stare 15 mjeseci. Dodatno ih se izdvaja na tovljenje u trajanju od mjesec dana tako da u prosjeku svaka životinja teži oko pet kilograma.

Nakon izrade kobasice idu na sušenje. "Taj je proces sličan kao i kod ostalih kobasica. Mora se održavati temperatura 10°C i paziti na vlagu da je oko 75 posto. Dok proces zrenja traje do 90-ak dana", ispričao je ovaj proizvođač.

Gotovi proizvodi se čuvaju na temperaturi od 15 do 18°C, a treba voditi računa da je tu zastupljeno meso koje nema gotovo nikakve masnoće pa je preporučeno vakuumirati ga ili držati u zatvorenoj posudi.

Prednosti konzumiranja kobasica od mesa peradi su brojne, a izdvojio je neke koje su dokazane spomenutom analizom. "Udio proteina je duplo veći od svih trajnih proizvoda ostalih vrsta mesa, masnoća je minimalna, a udio masnih kiselina je idealan", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Kobasice Meso Uzgoj peradi Izrada Sušenje Milan Varešak Suhomesnati proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner