Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 30.05.2021. 18:00

Kina obnavlja proizvodnju svinja - blizu su nivoa iz 2017. godine?

Prema najnovijim informacijama kineska proizvodnja svinja blizu je nivoa iz 2017. godine, pre nego što je uzgoj ovih životinja desetkovala afrička svinjska kuga.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 163
  • 82
  • 0

Da Kina obnavlja proizvodnju svinja, dobro je poznata informacija. Ali, prema najnovijim podacima, blizu su nivoa iz 2017. godine, pre nego što je uzgoj ovih životinja desetkovala afrička kuga svinja (AKS).

Kako piše top agrar, u poređenju sa prethodnom godinom, turnus krmača povećao se za 23 odsto. U aprilu je njihov broj bio veći za 475 hiljada i došao do 43,65 miliona grla.

Prema stručnjaku za stočarstvo Ksinu Guočangu, godišnje mogu proizvesti više od 690 miliona svinja za klanje, s prosečno 16 prasadi po krmači. Prema njemu, od početka 2021. Tamo je broj velikih farmi povećan sa 161 na 180 hiljada, a oprasilo se 58,8 odsto više prasadi nego lani. Do rasta je došlo jer neplodne krmače zamenjuju onima sa većom produktivnošću. 

Stopa klanja veća za 50 odsto

Takođe, u velikim klanicama je u aprilu u odnosu na prošlu godinu povećan i broj zaklanih, za 41 odsto te je dosegao 18 miliona grla. Prema procenama tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, ukupna stopa klanja od maja do jula biće 50 odsto veća nego u istom razdoblju 2020.

To je neophodno jer se potrošnja svinjskog mesa povećava, a cene su pale. Istovremeno se smanjila profitabilnost farmi, a povećali se troškovi zbog mera biološke sigurnosti i skuplje hrane za životinje.

Najveći kompleks svinjarskih farmi na svetu proizvodiće 2,1 milion grla godišnje

Nedavno je analitičar Rabobanka, Pan Čenjun poručio da AKS, a ne profitabilnost, ostaje glavni problem velikih kineskih farmi.


Tagovi

Kina Krmače Svinje Stado Obnavaljanje Povećanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.