Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 05.01.2022. 18:00

Kina izaziva globalnu krizu u prometu svinja?

Zbog rasta populacije cijene padaju, zbog čega su najviše pogođeni izvoznici svinjskog mesa u Kinu.

Foto: Depositphoto/digoarpi
  • 1.817
  • 157
  • 0

Cijene svinja u Kini padaju što ima ogromne posljedice na globalno tržište, a najviše su pogođeni izvoznici svinjskog mesa u ovu zemlju. U prosincu su one pale za više od 20 posto, odnosno za oko 1,82 eura po kg žive težine.

Kako navodi Agrarheute, razlog su podaci o rastu populacije ovih životinja poslije velikih gubitaka uzrokovanih pojavom afričke svinjske kuge.

Ogromna ulaganja

Naime, kinesko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je krajem studenog broj populacije krmača, kojih je tada bilo 42,96 milijuna grla, što je za 4,7 posto više nego prethodne godine.

Ta je zemlja iznenađujuće brzo obnovila proizvodnju s ogromnim ulaganjima nakon što je ova bolest drastično smanjila broj svinja 2018.

Poslije kratkotrajnog rasta cijena u rujnu, mnoge analitičare je iznenadio njihov pad. Vjerovali su da će se trend rasta nastaviti zbog smanjenja zaliha uzrokovanih pojavom ASK-a, poskupljenjem stočne hrane i katastrofalnom ekonomskom situacijom velikih i malih uzgajivača.

Što se očekuje u 2022. godini?

U Sjedinjenim Američkim Državama očekuju da će doći do pada kineske proizvodnje svinjskog mesa u 2022., jer se ovaj sektor brzo prilagođava promjenjivim tržišnim uvjetima. Također, očekuje da će kineski uvoz dostići skoro 4,8 milijuna tona, što je povećanje od skoro 6 posto u odnosu na 2021. 

Velika ponuda tovljenika i svinjetine - kada očekivati rast cijena?

Za velike proizvođače nastupa period neizvjesnosti, jer cijene inputa ostaju visoke. To bi u 2022. moglo uzrokovati pad proizvodnje i ponovni rast uvoza, posebno u drugoj polovini godine.

Ipak će uvoz ostati ispod rekordne razine iz 2020. godine. Tada je nestašica svinjskog mesa uzrokovana bolestima bila najakutnija.


Tagovi

Kina Cijena svinja Svinje Tržište Pad cijena Afrička svinjska kuga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]