Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti metabolizma
  • 29.05.2016. 10:30

Ketoza - neprijatelj krava i stočara!

Ketoza je bolest intenzivnog mliječnog govedarstva, uslijed koje nastaju veliki ekonomski gubici zbog smanjene proizvodnje životinja. Kako se boriti protiv nje?

Foto: pixabay.com
  • 3.363
  • 170
  • 0

Ketoza je bolest intenzivnog mliječnog govedarstva. To je metabolička bolest koju karakterizira poremećaj metabolizma ugljikohidrata i masti s povećanom proizvodnjom ketonskih spojeva u organizmu.

Bolest se najčešće javlja kod visokoproduktivnih krava u intenzivnom uzgoju. Prema nekim autorima ketoza se češće javlja kod krava u punoj laktaciji (najčešće dva do četiri tjedna nakon teljenja), a posebice zimi, kada potrebe u energiji nisu u skladu s opskrbom organizma iz hrane.

Ketoza uzrokuje velike ekonomske gubitke zbog troškova liječenja, smanjene proizvodnje mlijeka, smanjene reproduktivne sposobnosti i povećanog broja isključenja krava iz proizvodnje. Proizvodnja mlijeka u težim slučajevima ketoze može biti smanjena i za 50-70%. Pojava ketoze na individualnim farmama varira, i može se javiti kod čak 80% grla.

Faktori pojave ketoze

Kod svih oboljelih životinja glikemija opada u većoj ili manjoj mjeri, a acetonska (ketonska) tijela se pojavljuju u krvi, mokraći i mlijeku. Zbog konstitucijski uvjetovane smanjene otpornosti i adaptacijske sposobnosti mliječnih krava, ketoza se često pojavljuje u koincidenciji s nepovoljnim životnim prilikama, aklimatizacijom, puerperalnim poremećajima (zaostajanje posteljice, endometritis), indigestijom, upalom vimena, panaricijumom i bolestima podmlatka.

Neki od faktora koji utječu na pojavu ketoze su i:

  • opća sklonost preživača ketozi (metabolička predispozicija),
  • mliječna konstitucija,
  • iracionalna hranidba

Hranidba igra važnu ulogu u pojavi ketoze. U uvjetima intenzivne hranidbe mliječne krave često gladuju, i to zbog kvalitativno i kvantitativno neuravnoteženog sastava obroka, posebno u smislu probavljivih ugljikohidrata u odnosu na ketogene tvari. Takav višak silaže ili višak masnih tvari pa čak i proteina, uz nedostatak sijena, pogoduje razvoju ketoze.

Ovoj grupi faktora svakako treba dodati i neodgovarajuću tjelesnu kondiciju. Idealno, krave bi se trebale teliti s ocjenom tjelesne kondicije 3,25 do 3,75. Deblje krave su osjetljivije od mršavijih. Cilj je imati krave u zasušenju u onoj ocjeni tjelesne kondicije u kojoj želimo da se teli i održati tu tjelesnu kondiciju kroz cijeli proces zasušenja.

Oblici ketoze

Ketoza se može javiti u dva oblika: kao latentna (subklinička) ketoza i kao manifestna (klinička) ketoza.

Latentna ketoza je češća i kod nje nema vanjskih znakova. Odlikuje se neuravnoteženom mliječnošću (velika su dnevna variranja u količini mlijeka bez vidljivog uzroka), sklonosti mršavljenju uz dobar apetit i normalnu funkciju buraga i povremenom ketonurijom. Životinje koje boluju od ovog oblika ketoze pokazuju slabiju reproduktivnu moć. Ovdje se prije svega misli na povećani servis period, kao i veću stopu pojave cisti na jajnicima.

Manifestna ketoza se odlikuje drastičnim smanjenjem proizvodnje mlijeka za 50-70% uz primjetno naglo mršavljenje i hipotoniju (usporen rad) buraga. Karakterističan je i miris na aceton u štali. Naime, u dahu bolesnih životinja se osjeti miris acetona te cijeli objekat u kojoj su životinje smještene poprima isti miris. Prema nekim autorima, ketoza se može podijeliti na probavnu i živčanu formu.

Dijagnoza

Ketoza, prvenstveno subklinička, dijagnosticira se na temelju koncentracije glukoze, neesteterificiranih masnih kiselina i ketonskih tijela u krvi. Uz to, na temelju nalaza ketonskih tijela u mlijeku i mokraći, sa sigurnošću se može otkriti klinički oblik ketoze. Ketonska tijela se dokazuju različitim probama (npr. nitroprusid proba i ketotestovi). U praksi se najčešće koriste ketotestovi u vidu traka i praha. U cilju ranog otkrivanja i liječenja ketoze, kravama se nekoliko dana prije i poslije porođaja kontrolira urin na prisutnost ketonskih tijela.

Kako liječiti ketozu?

S terapijom ketoze treba početi što prije. U liječenju se koriste otopine glukoze, glukoplastične tvari, tvari sa glikogenoplastičnim djelovanjem (koji osiguravaju energetske potrebe organizma) i hormoni (kortikosteroidi, ACTH, inzulin). Značajna su i sredstva za oporavak jetre, kao i vitamini.

Pored lijekova, najvažniji faktor u suzbijanju i sprečavanju ketoze je hrana. Zbog visoke produktivnosti životinja, vrlo je važno optimalno izbalansirati obrok. Pravilno izbalansirani obroci s dovoljnim količinama energije smanjuju opasnost od ketoze. Prehrana treba osigurati potrebnu količinu energije za sve potrebe organizma (održanje organizma i proizvodnju mlijeka). Također, u ishrani treba biti zastupljena melasa, ili repa, odnosno hranjiva s visokim sadržajem lako probavljivih ugljikohidrata. Pred partus treba smanjiti silažu ili je potpuno isključiti iz prehrane, a umjesto nje povećati količinu sijena.

S ciljem prevencije, kravama se mogu dati propilen-glikol i natrij-propionat nekoliko dana prije teljenja.

Foto: pixabay.com; skeeze


Tagovi

Ketoza Metabolički poremećaj


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.