Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koka nosilja
  • 17.11.2020. 18:00

Kavezni uzgoj koka nosilja zabranjen u Češkoj - šta će uraditi ostale članice EU?

Nakon Luksemburga, Austrije, Nemačke i Slovačke, uzgoj koka nosilja u kavezima zabranjuje i Češka. Isto se očekuje od čitave EU, ali je pitanje hoće li to moći da ostvare do 2027.

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru
  • 175
  • 24
  • 0

Dok ptičji grip hara Evropom, a prema poslednjim podacima pogodila je Korziku, u Danskoj je na jednoj farmi ubijeno 25.000 pilića, a u Nemačkoj preko 16.000 ćuraka, češki Senat je glasanjem u Gornjem domu Parlamenta potvrdio septembarsku odluku Donjeg doma i odlučio da zabrani kavezni uzgoj koka nosilja u toj zemlji. Zakon stupa na snagu nakon potpisa predsednika te države. 

"Poljoprivrednici i živinarske kompanije imaju dovoljno vremena da se pripreme za zabranu i prilagode pa bi finansijski uticaj trebalo da bude minimalan", tvrdi Mihaela Šojdrova, češka zastupnica u Evropskom parlamentu koja smatra kako ovu zabranu treba uvesti na nivou čitave Evropske unije. 

Za Euroactiv kaže kako je to već sada izvedivo jer se već uveliko koriste održive alternative poput držanja u ambarima, volijerama ili otvorenim prostorima u sistemu slobodnog uzgoja ili organske proizvodnje. 

Potrošači odbijaju da kupe jaja kokošaka iz kaveznog uzgoja? 

Podseća da ta zemlja nije prva koja uvodi ovakvu zabranu. Luksemburg i Austrija već su okončali upotrebu kaveza, a Nemačka i Slovačka to planiraju od 2025., odnosno 2030. godine. 

"Sve veći broj potrošača zgrožen je okrutnošću koju doživljavaju koke nosilje i odbijaju da kupe jaja iz takvog uzgoja", upozorava ističući kako je onih koje se uzgajaju na taj način 182 miliona, od 300 ili više uzgajanih životinja u kavezima svake godine u čitavoj EU. 

Traži se odlaganje primene Pravilnika o uslovima držanja koka nosilja

"Češka zabrana oslobodiće kaveza oko 4,5 miliona koka nosilja godišnje. Isto moramo da učinimo i za milione drugih kokošaka drugde u Evropi", poručuje. 

Treba napomenuti kako je istraživanje javnog menja EU-a sprovedeno za Evropsku komisiju pokazalo da 94 odsto ljudi veruje kako je važna zaštita dobrobiti uzgajanih životinja, a 82 odsto želi da one imaju bolju zaštitu. 

Zakon na nivou EU neće moći da bude donet do 2027. godine?

Šojdrova podseća kako je i prošlog meseca Evropska građanska inicijativa predstavila Komisiji 1,4 miliona potpisa građana iz svake države članice koji traže zabranu uzgoja u kavezima generalno. Poziva se i na strategiju "Od njive do trpeze" čiji je jedan od ciljeva dobrobit životinja. 

Lideri francuskog tržišta jaja od nosilja iz slobodnog uzgoja

Ali, zvaničnici EK već su se ogradili te najavili da predlozi ove inicijative neće moći da budu spremni do kraja 2023. što je za Šojdrovu prekasno.

"To može da znači da neće biti dovoljno vremena da Evropski parlament razmotri predloge pre raspuštanja za sledeće izbore u proleće 2024. To će još više odložiti konačno usvajanje zakona", brine se. 

Stoga je pozvala Evropsku komisiju da reviziju zakona postavi kao prioritet i što pre iznese svoje predloge i zabrani upotrebu kaveza barem od 2027. godine.


Tagovi

Uzgoj koka nosilja Kavezni uzgoj Dobrobit životinja Zabrana


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.