Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 23.05.2023. 16:30

Kampanja "Stop afričkoj kugi svinja": Među prioritetnim zemljama i Srbija

Prema rečima profesorke doktorke Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine, širenje afričke kuge svinja u Srbiji je evidentno i direktno je povezano sa različitim aktivnostima ljudi.

Foto: Depositphoto/samueljoerg
  • 82
  • 13
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije i ove godine pružiće podršku borbi protiv afričke kuge svinja (AKS), u okviru kampanje koja se realizuje širom Evrope. Zbog opasnosti od daljeg širenja virusa među prioritetnim zemljama je i Srbija u kojoj je područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci, kod Čačka, nedavno proglašeno zaraženim područjem. 

Kampanja "Stop afričkoj kugi svinja" (#StopASF) podstiče komercijalne i manje farmere, veterinare i lovce da "otkrivaju, spreče i prijavljuju" slučajeve ovog virusa kod domaćih i divljih svinja. Kampanja se realizuje u partnerstvu sa lokalnim vlastima u 18 zemalja, a u Srbiji tu ulogu ima resorno ministarstvo.  

AKS i dalje prisutna u Srbiji (foto: EFSA)

Prema rečima profesorke doktorke Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu, širenje afričke kuge svinja u Srbiji je evidentno i direktno je povezano sa različitim aktivnostima ljudi.  

Čovek odgovoran za unošenje AKS-a među divljim svinjama - potrebne zajedničke snage u suzbijanju

"Napori veterinara da zaustave širenje afričke kuge svinja u Srbiji moraju da budu podržani odgovornim i pravovremenim reakcijama državnih institucija, lovačkih udruženja i svih učesnika u lancu proizvodnje i trgovine svinjama. Apelujemo na sve odgovorne institucije i svakog pojedinca da shvate ozbiljnost i težinu situacije u vezi sa daljim napredovanjem afričke kuge svinja", istakla je prof. dr Radojičić.  

Tokom 2022. godine, broj zaraženih domaćih i divljih svinja značajno se smanjio u nekim zemljama, poput Rumunije, Poljske i Bugarske u odnosu na prethodnu godinu, prema novom izveštaju koji je objavila EFSA. Međutim, AKS je ponovo detektovan u Grčkoj i Češkoj, a nastavlja da se širi u Srbiji i Moldaviji. Prošle godine je afrička kuga svinja uočena prvi put i u Severnoj Makedoniji.


Tagovi

Afrička kuga svinja Sonja Radojičić Mrčajevci Evropska agencija za bezbednost hrane #StopASF EFSA


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]