Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne preporuke
  • 02.06.2015. 07:20

Kako spriječiti toplotni stres goveda?

Kako u ljetnim mjesecima smanjiti rizike od toplotnog udara goveda? Koje uvjete farmer u tu svrhu mora osigurati? Kako na vrijeme prepoznati simptome toplotnog udara?

Foto: depositphotos.com
  • 825
  • 83
  • 0

Nekoliko iznadprosječno toplih dana potkraj mjeseca svibnja svakako je prvi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka i koji na svojim farmama imaju visokoproduktivna mliječna grla. Situacija još uvijek nije alarmantna, ali dolazi razdoblje kada će temperature zraka dosezati vrijednosti iznad 30ºC, što za svako govedo predstavlja izuzetno velik toplotni stres.

Prvi mogući vidljivi simptomi su manja konzumacija hrane, veće potrebe za pitkom vodom te opadanje proizvodnje mlijeka i slabiji prirast. Ukoliko nemaju dobre uvjete u štalama, krave pri visokim temperaturama troše više energije, daju i do 30% manje mlijeka te imaju lošiju reprodukciju. Navedene poslijedice mogu biti i znatno veće, jer pored mogućih visokih temperatura situaciju dodatno otežava veliki broj neadekvatnih objekata u kojima se drže goveda. Upravo u takvim objektima svi nedostaci bivaju prepoznatljivi u ljetnim mjesecima.

Simptomi toplotnog stresa goveda

Uz visoke temperature preko 30ºC, visoka relativna vlažnost zraka i nedovoljna ventilacija, sasvim sigurno dovode do pojave tzv. toplotnog udara kod goveda. Najizraženija pojava simptoma toplotnog stresa je u popodnevnim satima s primjetnim otežanim disanjem i znojenjem, a javljaju se i drugi simptomi:

  • Povišena temperatura tijela
  • Veće potrebe za vodom
  • Smanjena konzumacija hrane
  • Krave često leže uz rubove zidova

Uz neadekvatnu pripremu objekta s prirodnim ili umjetnim sustavom ventilacije poslijedice mogu biti pogubne za ekonomsku opravdanost. Upravo to je ono čemu i farmeri najčešće posvećuju pažnju. Međutim, u ljetnim danima posebnu pažnju treba posvetiti uvjetima i osigurati kravama temperaturni komfor. Kod goveda, termoneutralne točke kreću se od 5 do 25˚C. Sve preko 25˚C uz visoku vlažnost dovodi do gore spomenutih simptoma toplotnog stresa, a u krajnjem proizvodnom segmentu:

  • Smanjena proizvodnja mlijeka (30-50%)
  • Manja plodnost (do 50%)
  • Smanjena imunološka sposobnost (povećana pojava mastitisa)

Što učiniti ako se primijete simptomi?

Uočena goveda sa simptomima toplotnog stresa potrebno je brzo izdvojiti pod nadstrešnicu, gdje ima dovoljno sjene/hlada i omogućiti govedu konstantan pristup svježoj pitkoj vodi. Potrebno je iskoristiti sve prednosti prirodnog ili umjetnog rashlađivanja. U takvim situacijama farmeri u nedostatku rashladnih sustava i rashladne opreme koriste razne improvizirane načine rashlađivanja. Svakako posebnu pažnju treba obratiti i izbjegavati prostore s opašnošću od propuha, ne kvasiti zidove i podove štala i ne polijevati goveda hladnom vodom, već postupno rashlađivati prskanjem.

Najprije je potrebno prekriti vlažnom krpom glavu i zatiljak goveda, jer su mozak i produžena leđna moždina najkritičniji, a i termoregulacijski sustav u zatiljku doprinjet će brzom povlačenju simptoma toplotnog stresa. Naravno, ukoliko se simptomi i poslije nastave javljati, obvezno se obratiti najbližoj veterinarskoj stanici. Sve temperature iznad 24 ºC uz određeni postotak vlažnosti zraka su signal za oprez i korak ka osiguravanju optimalnih zoohigijenskih i mikroklimatskih uvjeta u štalama/farmama.

Tablica temperaturno humidnog indexa krava muzara

temperaturni humidni index krava muzara
Izvor: HSC (Hrvatski stočarski centar Zagreb)

Kako spriječiti nastajanje toplotnog udara goveda?

Upravljanjem toplotnim stresom i smanjenjem rizika farmer pridonosi dobrobiti životinja, a time i nastoji očuvati dobre proizvodne i ekonomske rezultate.

Izreka da je bolje spriječiti nego liječiti, svakako ima smisla i u proizvodnji mlijeka u toplim ljetnim mjesecima. Kako bi proizvodnja mlijeka što manje trpjela, a farmer imao razloga za zadovoljstvom ekonomske opravdanosti, potrebno je poduzeti određene mjere i radnje kako bi se rizik od pojave toplotnog udara muznih krava sveo na minimum.

Velika važnost zoohigijenskih uvjeta

Osigurati optimalne zoohigijenske uvjete u štalama držeći goveda u prozračnom prostoru s otvorenim prozorima ili upotrebom ventilatora. Svakako ne bi trebalo štedjeti na sustavu rashađivanja, odnosno na upotrebi ventilatora. Osigurati govedima dovoljne količine svježe i pitke vode. Po potrebi koristiti nadstrešnice za držanje goveda i tako smanjiti koncentraciju broja goveda u štalama. Ukoliko goveda izlaze na ispašu u otvorenim sistemima uzgoja, ispašu organizirati u ranim jutarnjim satima, kada su temperature znatno niže. Kod ishrane u štalama, osigurati izbalansirani obrok sa bjelančevinama, energegetskim komponentama i lipidnim sastojcima u odgovarajućem omjeru i ovisnosti od laktacione faze krave. Ne bi trebalo biti iznenađenje farmeru količinski manja konzumacija hrane goveda, koja u ljetnim mjesecima jedu manje, kako bi smanjila proizvodnju tjelesne topline.

Foto: depositphotos.com; Marienko64


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Ispaša Goveda Toplotni udar Farmeri Veterinarska stanica Tjelesna temperatura Temperaturni komfor Rashlađivanje Ventilacija Smanjenje rizika Neadekvatni objekti Izbalansirani obrok Hrana goveda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]