Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muža krava
  • 17.02.2019. 20:00

Kako sprečiti prikrivene upale vimena muznih krava

Mleko se od ove godine ne klasira i otkupljuje prema procentu mlečne masti već prema broju somatskih ćelija koje su posledica mastitisa, odnosno upale vimena. Najopasnije su, međutim, prikrivene upale koje nemaju spoljašnih simptoma i mesecima ostaju neprimetne. Zbog toga veterinari preporučuju redovnu kontrolu zdravlja vimene - mastitis testom.

Foto: Bigstock/denisfilm
  • 1.732
  • 29
  • 1

Masno mleko - dobra cena! Ova konstatacija stočara ne važi od ove godine, jer su otkupljivači (mlekare) primenili novi pravilnik i mleko otkupljuju, klasiraju i plaćaju prema broju somatskih ćelija.

Sada može da se kaže : "Manje somatskih ćelija - viša cena mleka"! Dozvoljeni broj somatskih ćelija za prvu klasu mleka je do 100.000, za drugu do 400.000, a treća je preko 400.000. To je ujedno i granica, odnosno znak da krava boluje od mastitisa. Međutim, u stadu je vrlo teško utvrditi koja je krava bolesna, jer postoje takozvane prikrivene upale, koje se ne primećuju.

Oko 90 odsto mastitičnih oboljenja su prikrivene upale

"Prikrivene upale su veoma opasne po zdravlje krava, a zbog njih stočari imaju materijalnu štetu pri prodaji mleka. Jedini prepoznatljiv znak je izlučivanje povećanog broja, za oko nevidljivih, somatskih ćelija u mleku. Među ćelijama najviše je leukocita. Što je njihov broj veći, jači je upalni proces u vimenu. Pri jačim upalama broj somatskih ćelija može da bude i nekoliko miliona", ističe dr veterine Petar Pavković iz Beograda.

Zavisno od uzroka, trajanja i jačini oboljenja, posledice prikrivenih upala mogu biti: smanjeno lučenje mleka, loša higijena, zbog enormnog povećanja somatskih ćelija pomuženo mleko je neupotrebljivo za ishranu i preradu, takođe je neupotrebljivo i prilikom lečenja krava...

Najčešći uzrok - nadražaj vimena mašinskom mužom

"Najčešće uzroci prikrivene upale su mehaničko nadraživanje vimena loše podešenom mašinskom mužom i infekcije vimena patogenim organizmima. Ako je uzrok povećanog broja somatskih ćelija u mleku isključivo posledica mehaničkog nadraživanja vimena, mleko ne sadrži štetne mikroorganizme pa je upotrebljivo za ishranu i preradu, osim ako broj ćelija nije izuzetno veliki, kaže dr Pavković.

Međutim ako se vime nadražuje duže vreme, postaje osetljivo i podložno infekcijama štetnih organizama, odnosno uzročnicima zaraznih mastitisa.  Češći je uzrok prikrivenih upala - mehničko nadraživanje, nego infekcije.

Otkrivanje upala vimena - na dva načina

Za suzbijanje upala veoma je bitno da se što ranije otkrije poremećaj u vimenu, a to je povećanje broja somatskih ćelija u mleku. To je moguće samo ako se zdravstveno stanje vimena redovno proverava za sve vreme trajanja laktacije.

"Somatske ćelije u mleku otkrivaju se na dva načina: elektronskim brojačem u laboratorijama za kontrolu kvaliteta mleka i mastitis testom koji se obavlja na farmama. Za razliku od elektronskog brojača ćelija mastitis testom se ne može izmeriti tačan broj somatskih ćelija u mleku, već samo njihovo povećanje iznad dozvoljene granice. Ali za brzo proveravanje zdravstvenog stanja vimena krava, to je dovoljno, pojašnjava dr Pavković.

Reakcija se očituje povećanjem broja ćelija u mleku

Mastitis testom se ne otkriva uzrok upale, već reakcija vimena na infekciju. Reakcija se očituje povećanjem broja ćelija u mleku i promena pH. Za test je potreban mastitis- reagens i specijalna namenska posuda sa četiri udubljenja (pregrade) obeleženih rimskim brojevima od jedan do četiri.

U udubljenje broj I izmuze se mleko iz prednje leve sise, u udubljenje broj II iz zadnje leve, u broj III iz zadnje desne, a u IV iz prednje desne. U sva udubljenja doda se ista količina mastitis-reagensa i izmeša sa mlekom. Ako je dno udubljenja belo, broj ćelija nije povećan, a ako je sluzavo i ljubičasto, ima povećanja.

U činijsku pregradu se može umočiti prst, zatim se lagano podigne i ako mleko slizi, a ne kaplje, znak je upale vimena. Na ovaj način se tretiraju sve muzne krave na farmi, jednom nedeljno za sve vreme trajanja laktacije.


Tagovi

Krave Nega krava Upale vimena Muzne krave Petar Pavković Mleko


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.