Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme svinja
  • 14.07.2019. 07:30

Kako se stare krmače zamjenjuju nazimicama?

Na specijaliziranim farmama svinja godišnje treba zamijeniti oko 40% postojećih krmača. Zamjena starih krmača novim može biti na dva načina: vlastitim uzgojem mladih krmača (nazimica) i nabavkom nazimica od drugih specijaliziranih uzgajivača.

Foto: Pixabay/aitoff
  • 3.093
  • 208
  • 0

Najčešće se misli da je vlastiti uzgoj mladih krmača bolji, prije svega - ekonomski isplativiji. Međutim, zbog brzog razvoja u selekciji svinja ovaj način mogu primjenjivati samo najveće farme.

Sve druge bi se morale usmjeriti na nabavku od onih za koje se već zna da su specijalizirani u tom poslu. Jer, konačni cilj je sve jasniji i strožiji. On glasi: od svakog legla se očekuje 12 uzgojenih prasadi i da svaka krmača ima najmanje pet prašenja (legala) u svom uzgajivačkom vijeku.

Ne treba nabavljati premlade nazimice

Da bi se uštedjelo, kupuju se previše mlade nazimice. To je po pravilu prva od grešaka, koje se često prave. Kupovinu nazimica koje nemaju bar šest mjeseci, trebalo bi svakako izbjegavati.

"Prvi podatak o nazimicama treba biti njihova starost! Ako se već moraju, iz nekog razloga, nabavljati relativno mlade nazimice, onda bar omogućiti daljnji pravilan razvoj do najpogodnijeg vremena za prvo osjemenjivanje“, ističe prof.dr.sc. Milan Tošić.

Prvo osjemenjivanje u osmom mjesecu po prašenju

Naredna greška odnosi se na termin osjemenjivanja. Mlade nazimice, često već sa šest mjeseci starosti, pokazuju spolni žar (estrus). Tada ih uzgajivači osjemenjuju iz dva razloga: da se što prije dođe do prasadi, da nazimica s čak manje od godinu dana starosti ima prvo prašenje; ili iz straha da će nova pojava solnog žara izostati, ako se nazimica odmah ne osjemeni!

Posljednjih godina postaju sve jasnija neka pravila, koja su opće priznata. To bi bila: nastojati da nazimice imaju bar osam mjeseci kod prvog osjemenjivanja; treba stvoriti uvjete da dnevni prirast nazimica bude oko 600 grama; za preporuku je da vlastita masa (težina) nazimica bude između 140 i 150 kg.

Poželjan prirpemni, izdvojeni dio na farmi za umjetno osjemenjivanje

Za pripremu nazimica za prvo osjemenjivanje treba svakako imati poseban dio, koji bi bio samo za tu namjenu i kategoriju svinja. I još nešto: svakako je za preporuku da takav dio bude što više odvojen od ostalih dijelova farme, pa čak i da bude potpuno izdvojeno. Tko ima uvjeta trebao bi imati čak poseban objekt samo za ovu svrhu.

Za ulazak u taj dio treba obući posebno radno odijelo, mantil i čizme. To je jedan od minimuma koje zaslužuju buduće krmače - majke, od kojih se očekuje da donesu na svijet najmanje 60 uzgojene prasadi!

Nazimicama osigurati dovoljno prostora za kretanje. Površina od dva m2 se smatra minimumom, ali su tri m2 po nazimici više za preporuku. U boksevima treba dati prednost punom podu u odnosu na rešetkasti. Između pojedinih bokseva postaviti rešetkaste pregrade. One olakšavaju neposredni kontakt njuškama i međusobno bolje upoznavanje i prilagođavanje nazimica. Objekti moraju biti svijetli i bez propuha. Dnevno svjetlo u većem dijelu godine nije dovoljno, pa je umjetno svjetlo obavezno. Trajanje svijetlog dijela dana računa se na oko 14 sati. Neonske cijevi kao izvori svjetla su uvijek pogodnije u odnosu na standardne žarulje.

Savjeti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

Važan je i kontakt uzgajivača s nazimicama

Za uspješnu proizvodnju podmlatka bitan je uspostavljeni neposredni kontakt između čovjeka (uzgajivača) i nazimica. Time se stječe povjerenje nazimica s čovjekom, koje će kasnije imati sve veći značaj (kod praćenja pojave spolnog žara, osjemenjivanja, prašenja, uzgoja prasadi.) 

"Iz tog razloga čovjek mora ulaziti u boks među nazimice više puta dnevno, pratiti njihov razvoj i ponašanje, utjecati na međusobno ponašanje nazimica," podsjeća profesor Tošić i naglašava da svaka mlada krmača pravilno njegovana i hranjena godišnje na svijet donosi oko 22 praseta, koja će kao tovna grla imati prirast oko 2.500 kilograma. I tako u naredne tri godine.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Nazimice Svinjogojstvo Uzgoj svinja Mlade krmače Prasad Estrus


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.