Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pilića
  • 01.01.2020. 16:30

Kako odabrati i uzgajati domaće piliće - savjeti za početnike

Kupnja i uzgoj pilića se ne čini kompliciranim, ali početnici bi se trebali pridržavati nekih uputa. Potrebno je znati svrhu za koju ih želimo uzgajati, važna je pravilna hranidba kao i dovoljan prostor te sigurni uvjeti.

Foto: Pixabay/Marcel Langthim
  • 19.968
  • 367
  • 0

Prvo što trebate napraviti prije kupovine je odlučiti za koju svrhu želite uzgajati piliće – samo za meso, meso i jaja ili samo za jaja, a odabir pravih uzgojnih ciljeva je bitan kako bi odabrali pravu vrstu i pravu hranu. Kod kupovine pilića treba biti oprezan pogotovo ako kupujete od nepoznatih prodavača. Neki mogu prevariti neiskusne uzgajivače peradi na način da im prodaju bolesne piliće ili starije kojima su produktivne godine završile.

Prvih tjedana je najbitnije grijanje pilića

Pilići nemaju pravo perje od 6 do 7 tjedana starosti pa ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu, stoga ih je u tom razdoblju potrebno grijati. Tijekom prvog tjedna temperatura bi trebala biti 35°C i postupno bi se trebala smanjivati za 5°C svaki tjedan dok se ne postigne temperatura okoline. Znat ćemo imaju li dovoljno topline prema njihovom položaju: ako su svi zgrčeni u hrpi - prehladno im je, ako su raspoređene na rubovima - prevruće im je. Ako su svuda podjednako raspoređeni, tada im temperatura odgovara. 

Treba imati na umu da pilići rastu vrlo brzo pa ne treba kupovati veće količine istovremeno jer se može dogoditi da nemaju dovoljno prostora. Bitno je odabrati vrstu pilića koja vam odgovara i ne kupovati nekoliko vrsta istovremeno jer neke nije dobro uzgajati zajedno pa je potrebno prije kupnje pažljivo proučiti podatke o vrsti koju želite.

Prostor za uzgoj

Vrlo često početnici u uzgoju peradi pogrešno izračunaju koliko prostora će im trebati za uzgoj jer se dolaskom potomaka prostor smanjuje. Prema University of Missouri Extension, jednom piletu srednje veličine potrebno je najmanje 3 m2 podnog prostora u zatvorenom i 8-10 m2 na otvorenom. Kokošinjac bi trebao biti suh i prozračan, a piliće treba držati na suhom i toplom kako se ne bi razboljeli. Što više imaju prostora, pilići i kokoši će biti sretniji i zdraviji, a pretrpanost pridonosi pojavi bolesti i štetnika.

Kako uvjeti držanja koka nesilica određuju kvalitetu jaja

Pileći gnoj i njegovo nepravilno odlaganje stvaraju idealne uvjete za razvoj štetnika i patogena pa je potrebno redovno čišćenje. Slama koja se koristi bi se trebala češće mijenjati jer se kod peradi brzo kontaminira i razvija plijesan, a umjesto nje se može koristiti piljevina ili treset. Hranilice i posude za vodu je potrebno prati otprilike jednom tjedno. Pilići dok su mali se mogu utopiti i u posudi s vodom pa ju možete napuniti npr. sa šljunkom kako bi to izbjegli.

Kako pravilno hraniti piliće?

Perad nije izbirljiva što se tiče hrane. Pilići i kokoši su svejedi što ih čini jednostavnim za hranjenje, a mogu jesti žitarice, voće, povrće i kukce. Mogu konzumirati ostatke sa stola samo treba paziti da hrana ne sadrži toksine.

Postoje neke namirnice koje su toksične za perad pa ih treba izbjegavati, a to su:

  • grah
  • nezrele rajčice
  • kakao
  • hrana koja sadrži plijesan

Da biste bolje upravljali hranidbom, trebate im osigurati dobro uravnotežene obroke koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale kako bi postigli svoju potencijalnu težinu. Ukoliko uzgajate kokoši za jaja, hranite ih dodatkom kalcija. One će leći jaja od proljeća do jeseni, sve dok imaju oko 12 do 14 sati dnevnog svjetla. Vodu im je potrebno mijenjati nekoliko puta dnevno, navode agronovinite.com.

Hranidba peradi do vrhunca nesivosti

Na kraju, pazite da ih ne hranite nikakvim aditivima ili proizvodima koji će poticati i ubrzati njihov rast. Aditivi se gotovo uvijek koriste u uzgoju peradi, a rezultiraju skokom u njihovom rastu mišića što nikako nije zdravo ni za perad, a ni za konzumente mesa i jaja. 

Pravilna hranidba može spriječiti pojavu bolesti, pretilosti, uznemirenosti i prerane smrti.

Kako se brinuti za zdravlje kokoši i pilića?

Ukoliko postojećem nasadu dodajete nove jedinke, pazite na karantenu. Ona bi trebala trajati oko mjesec dana kako bi se izbjeglo širenje bolesti i štetnika koje nove jedinke mogu prenijeti. Kupujte cijepljene piliće, a ukoliko se razbole, opskrite ih obilato vodom i hranom što je često presudan faktor u spašavanju peradi, i svakako zovite veterinara. 

Zarazna kržljavost pilića

Potrebno im je osigurati i dovoljno sunca tijekom dana, jer nedostatkom vitamina D dolazi do pojave rahitisa. Također je važno da kokošinjac ne bude prenapučen i prljav jer može doći do bolesti kokcidioze. Pripazite na krpelje i uši jer su oni najčešći paraziti kod peradi.


Tagovi

Uzgoj pilića Uzgoj kokoški Perad Domaći pilići Hrana Prostor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije