Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patent Co.
  • 16.04.2020. 09:00

Kako jeftinije hraniti krave?

Sama cijena obroka kod krava može prijeći i 60% cijene koštanja jedne litre mlijeka, pa na oko mala ušteda može imati veliki efekt gledajući čitavu godinu.

Foto: JumpStory
  • 3.145
  • 361
  • 0

Malo farmera obraća dovoljno pažnje na troškove hranidbe. Kad kažem "dovoljno", ne mislim samo na cijenu proizvoda koje kupuju i ne mislim da trebaju uvijek odabrati najjeftiniji, nego da cijeni hrane i koštanja proizvodnje jedne litre mlijeka treba posvetiti više pažnje. Troškovi obroka kod krava mogu prijeći i 60% cijene koštanja jedne litre mlijeka, pa na oko mala ušteda može imati veliki efekt gledajući čitavu godinu. S obzirom na situaciju i nepoznatu budućnost, smatram da je najbolje vrijeme za provjeru obroka svih kategorija na farmi te provjeru svih krmiva koja se koriste u hranidbi životinja.

Ne davati hrane više nego je potrebno

Na terenu se konstantno susrećem s prekomjernim davanjem krmiva, posebice kod krava na kraju laktacije. Na kvalitetnoj voluminoznoj hrani njihov burag može proizvesti hraniva za 25 litara mlijeka. Zbog toga je vrlo teško hraniti krave koje proizvode malo mlijeka, a da se ne udebljaju. Preporučio bih da si izračunate minimalnu količinu mlijeka koju treba proizvesti na obroku za muzne krave da bi podmirila sve troškove koji su u nju uloženi.

Osim hranidbenih metoda, pogledajte cjelokupan rad farme i zapitajte se što se sve može unaprijediti i pojednostaviti kako bi postali efikasniji i proizvodili jeftinije.

Ukoliko je ispod praga isplativosti, razmislite o prijevremenom zasušenju i prebacivanju na niskoenergetsku hranu. Naravno, preduvjet je da imate odvojene krave na suhostaju i da jedu poseban, za njih pravilno izbalansiran obrok. Osim što ćete na taj način efikasnije upravljati troškovima, još su veći benefiti za zdravlje i dugovječnost krava što dugoročno povećava profitabilnost, jer najveću zaradu donose one iznad pete laktacije.

sc
Najveću zaradu donose krave iznad pete laktacije (foto: JumpStory)

Izbalansirati obroke

Kod malih disbalansa energije i proteina na godišnoj bazi može se značajno uštedjeti. Imam primjer iz prakse s farme od 50 muznih krava gdje je farmer davao energije više nego proteina te su one proizvodile onoliko koliko su mogle prema dobivenom proteinu. Iako se radilo o manjem disbalansu, kada smo uravnotežili obrok, godišnje je uštedio preko deset tisuća kuna, dok je proizvodnja mlijeka ostala na istoj razini.

Osim toga, vrlo se često na farmama susrećem s krmivima koja u pojedinim grupama nisu potrebna te se mogu ukloniti bez straha od loših rezultata. Njihovim uklanjanjem često se, osim ušteda, poboljša zdravlje i plodnost životinja. Napraviti analizu krmiva nije na odmet, a kako bi se uvjerili da nema prisutnih mikotoksina, posebice u hrani bređih životinja. Ukoliko su oni prisutni, dodajte mikofiksatore, a kod njihovog odabira vodite računa o dozi koju je potrebno dnevno dodati po kravi, količini i vrsti vezanih mikotoksina, brzini vezanja i desorpciji, odnosno koliko tih spojeva otpuste u kiselim uvjetima.

25% svjetske ratarske proizvodnje je zaraženo mikotoksinima? Mogu li se suzbiti?

Upravljanje odbačenom hranom (ostacima)

Kod muznih krava koje se hrane po volji, normalno je da ostane 3-7% ostataka koje je potrebno ukloniti prije iduće hranidbe te dati svježu hranu. Ostaci također imaju hranjivu vrijednost te ih se može dodati u obrok za tovnu junad, suhostaj ili junice. Prije odluke se svakako konzultirajte s nutricionistom te napravite analizu ostataka kako bi se pravilno izbalansirali obroci.

scd
Ostaci također imaju hranjivu vrijednost te ih se može dodati u obrok za tovnu junad, suhostaj ili junice (foto: JumpStory)

Osim hranidbenih metoda, pogledajte cjelokupan rad farme i zapitajte se što se sve može unaprijediti i pojednostaviti kako bi postali efikasniji i proizvodili jeftinije. Efikasnost se ne postiže samo uvođenjem najnovije tehnologije, nego podizanjem učinkovitosti s postojećim resursima. Nekad je dovoljno premjestiti krmiva u drugi dio zgrade, da ne gubite vrijeme na hodanje i pripremu. Možda možete spojiti dvije grupe krava da jedu istu hranu te na taj način raditi jednu miksericu hrane manje, uštedjeti gorivo, radne sate strojeva i radnika.

Povećanja učinkovitosti u poljoprivredi bio je svjestan i o tome je razmišljao i Henry Ford 1880-ih godina. Naime, tada mladi Henry odrastao je na farmi i uočio koliko je poljoprivreda neefikasna i koliko se energije i resursa rasipa te je zbog toga hrana za krajnjeg potrošača skupa. Na našu žalost, Forda je više privlačilo strojarstvo i izrada automobila nego poljoprivreda. No, ako se potrudimo i svaku farmu unaprijedimo za 10% onoga što je on napravio u automobilskoj industriji, postat ćemo puno učinkovitiji, profitabilniji i uspješniji.

Ukoliko smatrate da vam u tome treba pomoć, slobodno se obratite timu tvrtke Patent Co. predstavništva u Hrvatskoj na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Patent Co. Mišićevo Stočna hrana Krave Hranidba Balans obroka Troškovi


Autor

Tomislav Njari

Više [+]

Tomislav Njari menadžer je promidžbe i specijalist za govedarstvo u Patent Co. Hrvatska.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije