Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 03.10.2018. 14:15

Kako hraniti krave u zimskom periodu?

U kojoj meri proizvođač mleka može da obezbedi kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, od toga će zavisiti i uspeh proizvodnje.

Foto: Flickr / United Soybean Board
  • 1.642
  • 43
  • 0

Ukoliko se goveda, a naročito visokomlečne krave hrane neodgovarajućom hranom, mogu se načiniti greške, koje za posledicu imaju manju proizvodnju mleka po grlu nego kod ekstenzivnih rasa, a uz to se može vidno narušiti zdravstveno stanje grla. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Neđeljko Pipović, proizvođači uvek teže da sa što manje inputa postignu što pozitivniji hranidbeni bilans, međutim, kako dodaje, taj pozitivni bilans treba da ide u što veću produkciju mleka, a nikako za kompenzovanje nedostataka u drugim tehnološkim segmentima proizvodnje.

Osim kabaste hrane kravama obezbediti i proteine

U ishrani krava tokom zimskog perioda kao osnovno hranivo koristi se silaža od cele kukuruzne biljke. Pipović napominje da lucerkino seno u našim uslovima služi kao dopuna kabastoj hrani. Ipak, njegova količina veoma zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za pripremanje većih količina sena. Osim ta dva kabasta hraniva, obavezno se upotrebljava kompletna krmna smeša sa 18% proteina. Neđeljko Pipović tvrdi da se najbolja proizvodnja mleka, u zimskom periodu ishrane, ostvaruje kada se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50% silaže i 50% sena. To prema njegovim rečima podrazumeva da je hrana kvalitetna po hranljivoj vrednosti i ukusu.

Loše vremenske prilike komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže

Stručnjaci kažu da nije uvek lako obezbediti kvalitetnu silažu od cele biljke kukuruza, jer ima godina kada nepovoljne vremenske prilike komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže. Sušni periodi u raznim fazama razvoja kukuruza utiču na to da bude malo klipa u odnosu na ukupnu masu biljke, pa su stočari neretko prinuđeni da ne poštuju stadijum voštanog zrenja zrna kukuruza, što je optimum prilikom siliranja. Nauka i struka insistiraju na tome da se prilikom siliranja kompletne kukuruzne biljke taj proces obavlja u stadijumu voštanog zrenja. U stadijumu mlečnog zrenja biljka sadrži manje šećera, a više skroba, pa daje suviše kiselu silažu koju stoka nerado jede, naročito ako se silira pre mlečnog zrenja.

Obratiti pažnju na miris silaže

Drugi parametar za optimum stadijuma zrenja kukuruza za siliranje je kada je odnos klipa i stabljike 50:50 procenata. Ukoliko je proces siliranja tekao normalno, pH silaže iznosi 3,7-4,2. Odnos ispoljenih kiselina ukazuje na njen kvalitet. Mlečna kiselina je bez mirisa. Oštar miris ukazuje na prisustvo veće količine sirćetne seline. Neugodan miris na kiselo otkriva višak buterne kiseline.

Dobra silaža sadrži oko 2% mlečne kiseline, 0,3-0,5% sirćetne kiseline tragove buterne.

U kojoj meri proizvođač mleka može da obezbedi kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, od toga će zavisiti i uspeh proizvodnje.

Zdrave krave - uspešna farma

Neadekvatnom hranom se narušava i zdravstveno stanje krava. Zato stručnjaci naglašavaju da dobrom ishranom radimo na prevenciji i održavamo jedinke u dobroj kondiciji. Neđeljko Pipović zaključuje da je glavni preduslov za uspešnu proivodnju dobar zdravstveni status farme i dobro zdravstveno stanje svake jedinke, pa zato nema govora o bilo kakvoj proizvodnji bez zdravih životinja i zdravog zapata.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana Krave Zima Stočna hrana Goveda Proteini Neđeljko Pipović Silaža Kabasta hrana Krmna smeša


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu