Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gravidnost i hranidba
  • 09.12.2019. 07:30

Kako hraniti bremenite ovce tijekom zime?

U prva tri mjeseca graviditeta, ako se ovce ne muzu, dovoljan je osnovni obrok s kvalitetnim sijenom dok se u četvrtom i petom mjesecu, hrane koncentratom.

Foto: Milan Kosanović
  • 1.412
  • 80
  • 0

Ovce kod kojih se ne ponavlja spolni nagon (mrkanje) poslije parenja su oplođene i svrstavaju se u grupu sjanjenih. One kod kojih se ponovo javlja nagon za mrkanjem, pripuštaju se ovnu još jednom ili dvaput i ako ne budu oplođene, svrstavaju se u kategoriju jalovih.

U zimskim mjesecima kod ovčara koji provode sezonski pripust, uglavnom su sjanjene. Bremenitost traje pet mjeseci (150) dana. Dnevni prirast ploda je u prvim mjesecima mali i tada se hrane uobičajenim obrocima.

Apetit se povećava pri kraju

Zbog porasta ploda hrana mora biti kvalitetna jer se životinji smanjuje zapremina buraga. Pri davanju lošeg sijena obavezno se dodaju krmne smese. Na primjer, uz četiri - pet kilograma travne silaže ne dodaju se žitarice već vitamini i minerali.

Čime hraniti ovce nakon janjenja?

"U drugoj polovici bremenitosti plod naglo raste, u četvrtom mjesecu 40 do 50 grama dnevno, a u petom i od 120 do 150 gr/danu. Zbog toga se u ovom razdoblju pojačava hranidba jer pravilno hranjene ovce rađaju krupniju janjad i imaju više mlijeka za dojenje. Obroci u ovom periodu sjanjenosti moraju sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine, mineralne tvari i vitamine. Ako su slabo hranjene, rađaju janjad neotpornu na nove životne uvjete, a njihova mliječnost je smanjena. U ovom periodu najbolja hrana su koncentrati", naglašava doktor veterinarske medicine, Petar Pavković.

Neadekvatna hrana i voda mogu izazvati pobačaj

Zimski obrok za hranidbu u prvoj polovici bremenitosti sastoji se od kvalitetnog lucerninog i livadskog sijena. U zamjenu za koncentrate mogu se upotrijebiti zob, mekinje, ječmena i kukuruzna prekrupa, zatim mineralna i vitaminska hraniva.

Ako se hranidba ne normira onda se orijentacijski preračuna - za ovce teške 40 do 50 kilograma potrebno je dva kilograma livadskog sijena i 300 grama koncentrata, ili 0,6 kg sijena lucerne, jedan kilogram slame, jedan kilogram stočne repe i 300 grama koncentrata. Ovim obrocima dodaje se 15 do 20 grama mineralne smjese.

Hranidba ovaca mora biti u skladu s godišnjim dobom i hranidbenim potrebama

U drugoj polovici graviditeta, kada je hrana u pitanju, izbjegava se sve što može izazvati pobačaj ploda - smrznuta paša, pljesniva hrana, prekisela silaža, prehladna voda.

Kako janjetu pomoći da posisa kolostrum?

Ubrzo po janjenju, ovca ustaje. Janjetu se čisti sluz iz nosa i usta, stavlja se ispred majke da ga oliže i istrlja s gužvom slame. Poslije toga zadoji se tako što se nekoliko mlazeva mlijeka izmuze na pod, a onda mu se majčina sisa stavi u usta kako bi janje u narednih 60 sati posisalo sav kolostrum i na taj način steklo otpornost u daljnjem životnom razvoju.

"Prema vremenu pripusta (oplodnje) očekuje se janjenje i obavlja kontrola bremenitosti. Na dan dva prije janjenja smanjuje se obrok da bi se probavni organi ispraznili i tako olakšao sam proces. Ono ide lako i traje oko pola sata. Pojavljuje se vodenjak koji prska, a zatim izlaze prednje noge između kojih se nalazi glava. Svaki drugi položaj janjeta je nenormalan i otežava proces pa je pomoć stočara ili veterinara neophodna. Kad se janjenje završi, a ovca ne ustaje, znači da janji blizance. Pupčana vrpca se sama prekida, a ako se ne prekine, reže se na deset centimetara od trbuha i dezinficira", objašnjava Pavković.


Tagovi

Bremenite ovce Petar Pavković Zimski obrok Janjenje Kolostrum


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]