Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 12.11.2018. 07:30

Kada i koliko peradi treba davati vode?

Voda je nezamjenljiva u mnogim fiziološkim procesima organizma. Služi i za formiranje jajeta, tako da s rastom vanjske temperature rastu i potrebe peradi za vodom. Evo što kažu stručnjaci o tome koliko i kada im treba davati vode.

Foto: Flickr / Kristine Teague
  • 3.179
  • 115
  • 0

Voda je nezamjenjiva, to jest esencijalna komponenta u hranidbi peradi, ali unatoč tome nije moguće precizirati kolike su potrebe tih domaćih životinja kada je riječ o vodi. Kako objašnjava savjetodavka Kosovka Jakšić, 55%-75% ukupne mase tijela i više od 65% težine jajeta otpada na vodu. Jakšićeva dodaje da je voda nezamjenjiva u mnogim fiziološkim procesima organizma: kao komponenta krvi, sudjeluje u probavi i transportu hrane i proizvoda probave kroz digestivni trakt, sudjeluje u različitim kemijskim reakcijama, prijenosu i oslobađanju tjelesne temperature. Voda služi za formiranje jajeta, tako da s rastom vanjske temperature rastu i potrebe peradi za vodom.

Potrebna količina vode ovisi od mnoštva faktora

Gubitak vode preko pluća je glavni put i način za reguliranje tjelesne temperature. Zato perad znatno teže podnosi visoke temperature za razliku od većine drugih sisavaca. Istovremeno, time se može objasniti zašto su potrebe peradi za vodom mnogo veće ljeti nego zimi. Manjak i odsutnost vode tijekom samo jednog dana za posljedicu ima drastičan pad nosivosti sljedećeg ili jednog od narednih dana. Smatra se da 100 nesilica u prosjeku popije oko 15,9-18,1 litara vode tijekom jednog dana, odnosno 60-180 mililitara po grlu dnevno. Potrebna količina vode ovisi od vanjske temperature i relativne vlažnosti zraka, sastava obroka, prirasta ili nosivosti i efikasnosti resorpcije vode u bubrezima u pojedinih životinja.

Rast sadržaja proteina i soli u hrani povećava potrebe za vodom

Navodi i da perad prosječno popije dva puta više vode od količine konzumirane hrane, iako količina popijene vode u velikoj mjeri varira. Nekoliko faktora hrane utječe na konzumiranje vode i odnos voda:hrana. Rast sadržaja sirovih proteina povećava konzumiranje vode i odnos voda:hrana. Isto tako, peletiranje hrane povećava količinu konzumirane vode iako odnos voda:hrana ostaje nepromijenjen. I porast sadržaja soli u hrani, povećava konzumiranje vode.

Pri ekstremno visokim temperaturama perad pije mnogo vode

Jakšićeva naglašava da je utvrđeno da se u hranidbi brojlera konzumiranje vode povećava za oko 7% za svaki 1°C iznad 21°C. Kokoši nesilice mogu dnevno konzumirati 150-300 litara vode na 1.000 grla, a ovisno od visine temperature i drugih faktora. Preživljavanje peradi u ekstremno toplim uvjetima može se objasniti sposobnošću peradi da konzumira velike količine vode, odnosno sposobnosti da koristi vodu za odstranjivanje topline s respiratorne površine tijela. Dokazano je, također, da ta sposobnost varira od jedne do druge vrste. U ispitivanjima je potvrđeno da pri napajanju kokoši nesilica iz valova prosječno dnevno konzumiranje hrane iznosilo je 126 g, a vode 254 ml, dok je ovo pri napajanju iz nipl pojilica iznosilo 124,9 g i 166 ml.

Nagli povratak vode poslije 36-40 sati može čak izazvati "trovanje vodom"

Odsutnost vode 12 sati ili duže, ima negativan efekt na rast mlade peradi i proizvodnju jaja kod nesilica. Međutim, nedostatak vode u trajanju od 36 ili više sati ima za posljedicu značajan porast smrtnosti mlade i odrasle peradi. Nakon 36-40 sati izostajanja, povratak vode može dovesti do pojave "pijanog sindroma" ili "trovanja vodom", a što vodi do uginuća životinja. Mlade pure su naročito podložne tom stanju. Osiguranje dovoljnih količina svježe vode i njeno olakšano uzimanje pozitivno utječu na proizvodnost jaja. Voda mora biti čista i ispravna, a povremeno je potrebno obaviti kontrolu zdravstvene ispravnosti.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Perad Peradarstvo Voda Kokoške Pilići Pure


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić