Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janjenje
  • 29.11.2022. 07:30

Kada i kako pomoći ovci kod janjenja?

Gravidnost traje od 147 do 150 dana. U normalnim uvjetima janjenje se odvija brzo. Što kada potraje duže od dva sata?

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 1.946
  • 73
  • 0

Gravidnost ovaca traje oko pet mjeseci, odnosno od 147 do 150 dana. Dužina tog perioda ovisi o pasmini te broju i spolu janjadi. U 90 posto slučajeva janjenje se odvija spontano i bez problema. Međutim, sam proces može trajati duže zbog veće produktivnosti, jer se često dobiju dva do tri janjeta. Veći broj nije uobičajen, osim ako nije pasminska karakteristika. Ipak je bolje i po ženku i po janjce da ih ima maksimalno troje. Porod je lakši, kraće traje, a mladunčad su veća, deblja i otpornija. Njihova težina se kreće od 2 do 6 kg ovisno od pasmine, starosti životinje, hranidbe, smještaja i drugih faktora.

Pripremite odvojen prostor

Ovo je najkompleksnija aktivnost kada je u pitanje ovčarstvo. Oko mjesec dana prije janjenja ovcama se odreže vuna oko vimena, a dva tjedna prije potrebno je pripremiti prostor "porodilišta" u kome ne treba biti propuha te na pod dodati svježu slamu. Vime će se uvećati, bradavice i stidnica nabubre, crvena je s iscjetkom, a dva do tri dana prije stomak visi. Ovca postaje nemirna, bleji, udara nogama o pod, slabije uzima hranu, sve manje hoda i učestalo mokri. Potrebno ju je odvojiti od ostatka stada. Spremna je za janjenje kada leži na boku i stenje. U završnoj fazi može stajati, jer tako lakše potiskuje plod. Najčešće se janje u večernjim satima poslije 17 sati.

Normalan proces traje između 15 do 40 minuta. Prvo se pojavljuje vodenjak koji puca, a zatim izlaze prednje noge, glava i na kraju cijelo tijelo.

Kada ima više janjadi, oni se pojavljuju u intervalima od oko 15 minuta. Nakon što mlado izađe, obavezno je da mu ovca priđe, poliže ga, čisti od sluzi, kako bi zapamtila njegov miris.

Osigurajte im čist, prozračan i topao prostor (Foto: Depositphotos/budabar) 

Pomoć ovcama

Kada janjenje traje duže od 2 sata neophodna je pomoć stočara i veterinara. Maternica treba izbaciti posteljicu. Ako se to ne dogodi 5 h nakon janjenja, potrebno je pozvati veterinara. Zbog izostanka pomoći može doći do uginuća janjadi, ali i ovaca.

Često se događa da ovca ne prihvaća janje po porođaju, ono tada može uginuti od gladi i hladnoće. Karakteristično je da se ovakvi slučajevi vežu za prvo janjenje i u uvjetima kada su ovce u lošoj kondiciji, slabo su hranjene. Može se dogoditi i kada je ženka iscrpljena od dugotrajnog poroda.

Problemi mogu biti vezani za mladunčad. Ako su slaba, ne mogu ustati, gube instinkt za sisanjem i uginu od gladi. Događa se da sluz blokira dišne organe i ako nema stočara da ga očisti, dolazi do gušenja.

Krupna, pojedinačna janjad često znaju zauzeti nepravilan položaj u maternici što može dovesti do komplikacija.


Tagovi

Ovce Janjenje Janjenje ovaca Komplikacije Pomoć Trajanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.