Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagnjenje
  • 29.11.2022. 07:30

Kada i kako pomoći ovci kod jagnjenja?

Gravidnost traje od 147 do 150 dana. U normalnim uslovima jagnjenje se odvija brzo. Šta kada potraje duže od dva sata?

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 615
  • 40
  • 0

Gravidnost ovaca traje oko pet meseci, odnosno od 147 do 150 dana. Dužina tog perioda zavisi od rase, pola i broja jagnjadi. U 90 odsto slučajeva jagnjenje se odvija spontano i bez problema. Međutim, sam proces može trajati duže zbog veće produktivnosti, jer se često dobiju dva do tri jagnjeta. Veći broj nije uobičajen, osim ako nije sortna karakteristika. Ipak je bolje i po ženku i po jaganjce da ih ima maksimalno troje. Partus je lakši, kraće traje, a mladunčad su veća, deblja i otpornija. Njihova težina se kreće od dva do šest kilograma u zavisnosti od rase, starosti životinje, ishrane, smeštaja i drugih faktora.

Pripremite odvojen prostor

Ovo je najkompleksnija aktivnost kada je u pitanje ovčarstvo. Oko mesec dana pre jagnjenja ovcama se odreže vuna oko vimena, a dve nedelje pre potrebno je pripremiti prostor "porodilišta" u kome ne treba biti promaje te na pod dodati svežu slamu. Vime će se uvećati, bradavice i stidnica nabubre, crvena je sa iscetkom, a dva do tri dana pre stomak visi. Ovca postaje nemirna, bleji, udara nogama o pod, slabije uzima hranu, sve manje hoda i učestalo mokri. Potrebno ju je odvojiti od ostatka stada. Spremna je za janjenje kada leži na boku i stenje. U završnoj fazi može da stoji, jer tako lakše potiskuje plod. Najčešće se jagnje u večernjim časovima posle 17 sati.

Normalan proces traje između 15 do 40 minuta. Prvo se pojavljuje vodenjak koji puca, a zatim izlaze prednje noge, glava i na kraju celo telo.

Kada ima više jagnjadi, oni se pojavljuju u intervalima od oko 15 minuta. Nakon što mlado izađe, obavezno je da mu ovca priđe, poliže ga, čisti od sluzi, kako bi zapamtila njegov miris.

Osigurajte im čist, prozračan i topao prostor (Foto: Depositphotos/budabar) 

Pomoć ovcama

Kada jagnjenje traje duže od dva sata neophodna je pomoć stočara i veterinara. Materica treba da izbaci posteljicu. Ako se to ne desi pet sati posle jagnjenja, potrebno je pozvati veterinara. Zbog izostanka pomoći može doći do uginuća jagnjadi, ali i ovaca.

Često se dešava da ovca ne prihvata jagnje po rođenju, ono tada može da ugine od gladi i hladnoće. Karakteristično je da se ovakvi slučajevi vežu za prvo jagnjenje i u uslovima kada su ovce u lošoj kondiciji, slabo su hranjene. Može se desiti i kada je ženka iscrpljena od dugotrajnog partusa.

Problemi mogu biti vezani za mladunčad. Ako su slaba, ne mogu ustati, gube instinkt za sisanjem i uginu od gladi. Dešava se da sluz blokira disajne organe i ako nema stočara da ga očisti, dolazi do gušenja.

Krupna, pojedinačna janjad često znaju da zauzmu nepravilan položaj u materici što može dovesti do komplikacija.


Tagovi

Ovce Komplikacije Pomoć Trajanje Jagnjenje ovaca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.