Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 04.06.2022. 18:00

Kada i kako obaviti kosidbu i sušenje sena?

Bolje je manje kvalitetnog sena, nego veća količina nekvalitetnog. Od čega zavisi kvalitet sena?

Foto: Ranka Vojnović
  • 789
  • 102
  • 0

U ovom se periodu od proizvedene zelene biomase priprema hrana za ishranu životinja zimi. Postoje brojni načini konzervacije, a košenje i sušenje sena je najstarija tehnologija.

Ono je važan izvor proteina, makro i mikro elemenata, aminokiselina i drugih materija neophodnih za krave, koze, ovce i ostale životinje kojima je neophodna zelena biomasa.

Zelenu masu koju smo pokosili neophodno je što pre dovesti u stanje koje omogućava dugotrajno čuvanje i da ima određen kvalitet. U slučaju proizvodnje sena to se postiže sušenjem pokošene trave, odnosno snižavanjem sadržaja vode. Za sušenje će nam biti potrebna do tri dana lepog vremena što može biti izazov uz promenjive vremenske prilike.

Potrebno je prednost dati kvalitetu (sadržaju hranjivih materija), a ne količini. Kvalitet zavisi od florističkog sastava, vremena košenja, visine reza i načina sušenja. Biomasa koju kosimo može biti travna, leguminozna ili mešovita. Izborom sastava delujemo na vrstu hranjivih materija kojom će pokošena masa biti bogata.

Vreme kosidbe

Kod vremena kosidbe treba se držati starog pravila da je bolje odabrati pravi termin kosidbe i dobiti manje kvalitetnog sena, nego zakasniti i dobiti veću količinu nekvalitetnog. Kada košenje obavimo u biološkoj fazi zrenja trava i leguminoza, smanjuje se sadržaj korisnih materija, a povećava udeo celuloze - nesvarljivog dela. Kosidbu ne treba obaviti ni suviše rano, ali ni prekasno. Suviše rana neće dati biljkama da se dovoljno razviju. Suviše kasna daće veću količinu, ali će prinos drugog otkosa biti smanjen.

Kiša je najveći neprijatelj sena

Najbolji termin je od početka do potpunog cvetanja biljaka, jer one tada imaju najveći sadržaj hranjivih materija. Ranom košnjom sprečavamo razvoj korova. Broj otkosa se prilagođava biljnim vrstama i uslovima. Obično se taj broj kreće od jedan do tri. Kod većeg broja povećava se zakorovljenost čak do 75 odsto.

Potrebno je pratiti vremensku prognozu i uskladiti fazu u kojoj se nalaze najkvalitetnije trave i vremenske prilike. Kada je u pitanju vreme u toku dana, onda je najbolje sačekati kada se ujutro podigne jutarnja rosa. Gubitak šećera neće biti veliki, a maksimalno ćemo iskoristiti lepo vreme, jer će proces sušenja odmah krenuti.

Visina reza

Na prinos veliki uticaj ima i visina reza prilikom kosidbe. Optimalna za lucerku je 7,5 cm, a za trave 10 cm. Tako ćemo sačuvati glavne tačke rasta. Suviše nizak rez zahtevaće više vremena za oporavak biljaka, a to može biti problematično kada nastupi letnja suša. Niži rez će ubrzati proređivanje kvalitetnih trava, lucerke i detelina i razvoj korovskih vrsta, smanjiće i prinos sledećeg otkosa.

Proces sušenja u biljnom tkivu

Pokošena trava ima vlagu od 70 do 85 odsto i mora proći kroz tri faze sušenja kako bi se mogla sačuvati tokom zime. U prvoj fazi biljke gube vlagu kroz stome na listovima, ne zaustavlja se fotosinteza i ćelijsko disanje. Oni će prestati kada vlaga u biljci padne ispod 60 odsto. Zatim sledi druga faza kada se izdvaja vlaga iz stabljike. Traje nešto duže od prve, a može se ubrzati kondicioniranjem, odnosno gnječenjem prilikom kosidbe.

Najduže traje poslednja faza, kada je sadržaj vlage ispod 30 odsto, u kojoj je voda čvrsto vezana u stabljikama. Ovo je i najizazovnije, jer vlažnost vazduha ima veliki uticaj.

Sušenje sena

U procesu sušenja dolazi do smanjenja sadržaja vode na 14 do 18 odsto. Kod ovog sadržaja vode mikroorganizmi ne mogu izazvati truljenje i kvarenje. Obavlja se direktno na zemlji ili na raznim sušilima. Za sve načine je zajedničko da se treba obaviti što brže kako bi se smanjili mogući gubici. Sušenje na zemlji je najstariji način, a najbolji rezultati se postižu sa kosilicama koje imaju mogućnost lomljenja stabljika. To će obezbediti brže izdvajanje vode i sušenje, manji je gubitak lisne mase i dobije se više sena. Uz optimalne uslove za dva dana sadržaj vlage se snižava na 35 do 45 odsto. Sadržaj vlage za okrugle bale je do 15 odsto, a za kvadratne do 18 odsto.

Sakupljeno seno se balira 

Veliki uticaj ima i širina otkosa. Kada otkos iznosi 80 odsto širine kose, pokošeno seno se suši duplo brže neko što je to slučaj sa užim otkosima.

Kako bi se ubrzalo sušenje obavlja se prevrtanje. To će omogućiti prozračivanje i brže izdvajanje vode. Potrebno je osigurati brzo vreme sušenja, jer se tako gubici kvaliteta od padavina minimiziraju. Prevrtanje izbegavati kod delimično osušene lucerke zbog njene osobine opadanja listova što će smanjiti kvalitet njenog sena. Bržem sušenju doprineće oštre rezne površine i pravilno podešeni valjci ili uređaji za presovanje.

Konzervisanje sena

Baliranje sena koje ima nešto veći sadržaj vlage je moguće uz upotrebu konzervansa. To su aditivi koji sadrže kiselinu i najčešće se radio o propionskoj kiselini. Imaju ulogu sprečavanja razvoja plesni i procesa trulenja.

Svakoj bali tretiranoj konzervansom potreban je prostor, jer će se one tokom vremena "znojiti" i tako se oslobađati viška vlage. Potpuno rastvaranje konzervansa traje od četiri do šest meseci.

Kako ne bi došlo do apsorpcije vlage od strane bala sa suvim, netretiranim senom nikada ih ne treba držati u blizini onih sa tretiranim.


Tagovi

Košenje Visina reza Seno Sušenje sena Konzervisanje sena Vreme kosidbe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić