Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša krava
  • 27.09.2020. 10:00

Jutarnja jesenja ispaša povećava rizik od pojave naduna buraga

Postoji nekoliko izuzetno važnih momenata kada nepravilna ishrana u toku godine može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod krava. Prelaz sa letnje na zimsku ishranu ili smena godišnjih doba i ispaša na poljima u tom periodu, može biti vrlo nepovoljna po zdravlje u smislu najčešće pojave naduna buraga (timpanija).

Foto: Julijana El Omari
  • 112
  • 187
  • 0

Ishrana krava je osnova svake proizvodnje, bilo da se radi o tovu ili o proizvodnji mleka. Ukoliko je ona pravilna, biće uspešniji i konačni rezultati. Ne postoji jedna univerzalna formula, odnosno, jedan unapred formirani obrok sa kojim se podmiruju potrebe životinja. Osim što ishrana prati fazu i vrstu proizvodnje, ukoliko je adekvatna, podrazumeva i prilagođavanje komponenti obroka prema godišnjim dobima i fazi vegetacije biljaka jer sa starenjem one menjaju svoj hemijski sastav i hranljivu vrednost.

Postoji nekoliko izuzetno važnih momenata, kada neizbalansirani obroci u toku godine mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod goveda. Prelaz sa letnje na zimsku ishranu ili smena godišnjih doba i ispaša na poljima u tom periodu može biti vrlo nepovoljna po zdravlje u smislu najčešće pojave naduna buraga (timpanija). Pojava naduna je vrlo ozbiljan zdravstveni problem koji može da izazove i uginuće.

Jesenja ispaša može uzrokovati penušavi nadun

U rano proleće ili početak jeseni, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, stoka je često na poljima na ispaši. To je period kada postoji najveća opasnost od ove pojave, posebno takozvanog penušavog naduna buraga, koji može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. U navedenim godišnjim dobima jutarnji periodi su vrlo slični u smislu mikroklimatskih uslova. Tokom dana temperature su dosta visoke, smenom noći, one se naglo spuštaju i stvara se pojava kondenza, vlažnosti koja se na biljkama u jutarnjim satima manifestuje kao rosa.

Kako utiču sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mleka

Krave na ispaši u jutarnjim satima mogu ovakvim načinom ishrane da unesu vlažnu travu, čije je lišće bogato solubilnim belančevinama koje se prekomerno sakupljaju u buragu izazivajući pojavu pene i gasa koji ostaje zarobljen u njemu i izaziva širenje, što je i vidljivo na levoj strani kod životinja. Slična pojava dešava se i nakon napasavanja odmah posle kiše.

Pre ispaše dati oko tri kilograma sena

Ishrana goveda ispašom jedan je od najjeftinijih načina i itekako dobro služi u nedostatku određenih krmiva, a pored toga ispunjava sve kriterijume dobrobiti životinja. Uz samo par pravilnih koraka i preporuka, u prelaznim periodima godine ona može biti idealna za muzna grla. Većina farmera praktikuje je u ranim jutarnjim satima, odmah posle muže, stoga je na neki način potrebno krave pripremiti za takvu vrstu voluminozne sveže hrane koju one jedu vrlo rado i u velikim količinama.

Ishrana senažom povećava mlečnost kod krava

Dva do tri kilograma sena može biti idealna preventiva pojavi naduna buraga. Kod preživara i mlečnih grla, kombinacija i probava svežih i suvih voluminoznih hraniva pozitivno utiče na mlečnost i kvalitet mleka. Seno blagotvorno deluje na mikrofloru buraga i pospešuje rad probavnih organa i sam proces probave.


Tagovi

Ishrana krava Pojava naduna Penušavi nadun Muzna grla Pojava pene Voluminozna hraniva Ispaša goveda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.