Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevoz stoke
  • 23.02.2021. 18:00

Još od prosinca 2.600 goveda plovi morem - izbila bolest plavog jezika

Brodovi s govedima koji su krenuli iz Španjolske za Libiju mjesecima plove morem i traže pristanište. Luke ih odbijaju zbog bolesti plavog jezika koja se pojavila među stokom.

Foto: Depositphotos/adwo@hotmail.com
  • 1.880
  • 362
  • 0

Više od 2.500 goveda plovi na dva broda, a polazišnu luku u Španjolskoj napustili su još sredinom prosinca prošle godine, dakle više od dva mjeseca. Usidreni su tek 19. veljače, ali samo privremeno.

"Krenuli su prema Libiji, ali zbog izbijanja bolesti plavog jezika kod životinja nisu mogli pristati niti u jednu luku", izjavila je za The Guardian, veterinarka iz Zaklade za zaštitu životinja (AWF), Maria Boada Sana, koja prati plovidbu putem mrežnih stranica.

Na brodu naziva Elbeik je oko 1.700 goveda, a usidren je u blizini obale Cipra. Na drugom, Karim Allahu je njih gotovo 900 i pristao je uz obalu Sardinije.

Glasnogovornik španjolskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane rekao je da ova situacija nema nikakve veze s postupcima tamošnje administracije te da je tu zemlju brod napustio sa svim potrebnim zdravstvenim potvrdama. Dodao je da su službenici nadzirali njegovo kretanje i bili u kontaktu sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Europskom komisijom kako bi pronašli rješenje za nastalu situaciju. Kasnije je glasnogovornik Komisije rekao da su španjolske vlasti spremne primiti oba plovila natrag.

Što rade veterinarske službe?

S obzirom na blizinu broda Karim Allah usidrenog uz talijansku obalu, Manuela Giacomini, odvjetnica sa sjedištem u Genovi koja surađuje s AWF-om, rekla je da je podnijela zahtjev tamošnjem ministarstvu zdravstva tražeći hitnu veterinarsku inspekciju tog broda.

Olga Kikou, voditeljica udruge Compassion in World Farming (Suosjećanje u svjetskoj poljoprivredi), podnijela je sličan zahtjev ciparskim vlastima. Ondje u glavnoj veterinarskoj službi tvrde da brod nadgledaju te da će obaviti inspekciju kada se približi obali.

Kikou smatra da je prioritet da veterinari provjere stanje krava i eutanaziraju one koje pate. "Uvjeti su nakon dva mjeseca zasigurno katastrofalni. Treba pronaći rješenje kako bi se odredili sljedeći koraci za svu stoku koja se može spasiti", upozorila je.

U e-poruci Međunarodne pomorske organizacije navodi se kako je njihov krizni akcijski tim pomoraca svjestan situacije i da je zabrinut za dobrobit posade, sigurnost plovidbe te stoke.

"U kontaktu smo s dotičnim zemljama, a i našim regionalnim uredima kako bi se umanjio negativan utjecaj na dobrobit životinja tijekom transporta i naglasila zajednička odgovornost svih uključenih u faze prijevoza", izjavila je OIE.

Vrijeme na brodu se smatra odmorom?

Tilly Metz, luksemburška europarlamentarka koja predsjeda Istražnim odborom za prijevoz životinja, rekla je da je ovo još jedan skandal s transportom ove vrste. "Kako se može dogoditi da ne postoji plan za nepredviđene slučajeve poput bolesti?", upitala je i rekla kako je lutanje od luke do luke nedopustivo.

Napominje, ključni problem ove vrste transporta je to što vrijeme provedeno na brodu smatra odmorom stoke, a ne prijevoza. "To znači da nema ograničenja koliko sati ona može provesti na plovilima. Može trajati danima, tjednima, čak i mjesecima. Mnogi ovo smatraju pravnom anomalijom u pravilima o zaštiti životinja tijekom prijevoza", dodala je.

Ovaj slučaj, kaže, ponovno dokazuje da brodovi ne mogu biti plutajuća staja. "Ovo je neprirodno i stresno za životinje. Premalo je i osoblja, veliki su rizici od izbijanja bolesti zbog skučenosti, nestašice hrane i nemogućnosti pristajanja”, zaključila je.


Tagovi

Španjolska Stoka Brodovi Boelst plavog jezika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]