Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elvira Sterle
  • 26.08.2015. 18:55

Jeftino mlijeko iz BiH finalni udarac?

Elvira Sterle, predsjednica Udruge Mliko za Agroklub govori o problemima sektora mljekarstva, izazvanim ponovnim dopuštenjem uvoza mlijeka iz BiH.

  • 1.460
  • 314
  • 0

Od danas, četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine, Livanjska, Meggle, MilkoS i Mlijekoprodukt, ponovno mogu uvoziti mlijeko u Hrvatsku. Uvoz mlijeka iz BiH, čija je proizvodna cijena niža nego u Hrvatskoj te izdašno subvencionirana s čak više od 1 kune po litri, izazvat će negativne posljedice na domaći sektor proizvodnje mlijeka.

Uvoz prvih mliječnih proizvoda u Hrvatsku očekuje se već u rujnu, kako najavljuju mediji u susjednoj državi. Ovo je najnoviji udar na sektor proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, a koji je uslijedio odmah nakon klimatološki teškog srpnja koji je za posljedicu imao pad proizvodnje mlijeka po kravi.

Veći udarac od ukidanja kvota

Hrvatska je do ulaska u EU uvozila velike količine mlijeka i mliječnih prerađevina iz susjedne Bosne i Hercegovine. I tada su domaći proizvođači mlijeka negodovali jer su morali zadovoljiti postavljene visoke standarde kvalitete, a isti nisu postavljeni za mlijeko iz uvoza. Nakon što je Hrvatska ušla u EU, uvoz mlijeka je zaustavljen upravo zbog toga što mljekare u BiH nisu ispunjavale europske standarde. Tada je uslijedio trgovački mliječni rat između Hrvatske i Bosne. Sarajevo je uvelo carinske kvote, što je dovelo do pada izvoza mlijeka iz Hrvatske u BiH.

Mlijeko iz BiH ponovno se uvozi u Hrvatsku?

Sutrašnju promjenu na tržištu komentirala je predsjednica Udruge Mliko Elvira Sterle. "Dozvoljeni uvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine će imati veći utjecaj na domaći sektor od ukidanja mliječnih kvota u EU. Mljekare u Bosni su konkurentnije od domaćih, proizvodnja je jeftinija, dobivaju izdašne poticaje od države, imaju pristup predpristupnim fondovima i drugim izvorima financiranja. U novim uvjetima će biti jako teško opstati na tržištu", kaže Elvira Sterle te dodaje:

Sele proizvodnju u inozemstvo zbog subvencija i manjih troškova

"Ne vjerujem kako će uvoz jeftinije proizvedenog mlijeka iz BiH dovesti do pada cijene mlijeka na policama dućana, što bi bio benefit za domaće potrošače. Čak i ako dođe do manjeg pada cijena, ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo bit će negativan. Posljedice će osjetiti svi u sektoru proizvodnje, kao i oni dijelovi gospodarstva koji se naslanjaju na njega. Situacija je takva da su vodeće hrvatske mljekare već preselile dio proizvodnje iz Hrvatske u susjedstvo zbog jeftinije proizvodnje i subvencija. U trgovinama će se naći mlijeko poznatog branda, a mislim da potrošači neće obraćati pažnju odakle je uvezeno".

Postavlja se pitanje što će država napraviti da zaštiti domaću proizvodnju mlijeka. U javnosti se često prezentira slika kako je otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj bolje nego u ostatku Unije. Brojke to i potvrđuju. Otkupna cijena mlijeka u lipnju Hrvatskoj je iznosila 33,4 eurocenta, dok je u zemljama starih 15 članica on iznosio 31,1 eurocent. Međutim, financijska računica računa dobitka i gubitka je na strani zapadnih proizvođača. Njima njihove države izlaze u susret subvencijama i drugim poreznim olakšicama.

Umjesto pomoći mljekarima - pomažemo uvoz!

"Francuska je nedavno odobrila 600 milijuna eura pomaći sektoru stočarstva, unatoč protivljenju Europske komisije koje zahtijeva provođenje zajedničke poljoprivredne politike. Francuzi su to učinili upravo zbog udara koje ovaj sektor trpi", kaže Sterle.

S druge strane, naša država vuče poteze koji olakšavaju uvoz mlijeka u Hrvatsku. Jedan od njih jest da se ukida povratna naknada na boce za mlijeko i jogurt od rujna. Time je stranim proizvođačima financijski olakšan prvi val uvoza njihovi proizvoda na naše tržište.

Kome je u interesu da ih nema?

Pomoći od države ne nada se OPG-ovka i proizvođačica mlijeka te načelnica općine Velike Kopanice Ružica Vukovac. Njena obitelj ima farmu s 250 krava, od čega 110 muznih. Dnevno proizvode 2.000 litara mlijeka. Ružica Vukovac bit će sudionica prvog iz serije okruglih stolova koje Zbor agrarnih novinara HND-a i Društvo agrarnih novinara Hrvatske pripremaju na temu: "Što poljoprivrednici očekuju od buduće Vlade?", a koji će se održati u ponedjeljak.

"Ni jedna hrvatska vlada posljednjih 15 godina nije učinila ništa za male i srednje poljoprivredne proizvođače, tako da mi ni u ovom slučaju ne očekujemo neku pomoć. U to smo se više puta uvjerili tijekom kontakata s Ministarstvom poljoprivrede. Ne treba se zavarati, da se mlijeko iz Bosne i Hercegovine nije do sada uvozilo u Hrvatsku. To je najbolje bilo vidljivo tijekom afere aflatoksina. Mene kao i sve druge male i srednje poljoprivrednike u Hrvatskoj zanima kome je u interesu da nas nema."


Tagovi

Mlijeko Uvoz Elvira Sterle Subvencionirana proizvodnja Trgovački mliječni rat Ukidanje kvota Sarajevo MilkoS Mlijekoporodukt Livanjska Meggle Selidba proizvodnje Inozemstvo Pad proizvodnje Standard kvalitete Jeftinija proizvodnja Porezne o


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]