Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travno detelinska smesa
  • 24.07.2019. 12:00

Jeftinija ishrana stoke: Tri do četiri vrste trava i jedna detelina, idealna TDS kombinacija

Kada je u pitanju ishrana stoke, u vremenu vrlo visokih cena krmiva, svaki oblik iskorišćavanja TDS- a, (travno detelinskih smesa) delimično popravlja rentabilnost.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 3.780
  • 72
  • 0

Cilj svake proizvodnje je da se postigne rentabilnost, smanje troškova na minimum, a da se pri tom zadrži željeni nivo proizvodnje. Kada je u pitanju ishrana stoke, u vremenu vrlo visokih cena krmiva, svaki oblik iskorišćavanja TDS-a, (travno detelinskih smesa) delimično popravlja rentabilnost. Nakon setve TDS- a, poljoprivrednici nemaju mnogo ulaganja i dodatne obrade čime se uštedi i vreme i novac. Pravilna mešavina i odabir trava i deteline pri setvi je ključ uspeha potpunog iskorišćavanja TDS-a, koje predstavljaju dobar izvor hranljivih materija, a puni potencijal ostvaruju samo u mešavini, kombinaciji.

Izvor proteina visoke biološke vrednosti

U grupi stočnih krmiva, nasjkuplja su proteinska, stoga nekoliko načina iskorišćavanja zelene mase sa pašnjaka, livada i kultivisanih TDS-a, može idealno da posluži kao zamena za skupa proteinska krmiva, naročito u letnjem periodu, kada se zelena masa koristi u svežem obliku. Pašnjački tip korišćenja, napasanje, košeni tip ili kombinacija oba tipa, neki su od načina korišćenja trava najčešće: italijanskog i engleskog ljulja, mačijeg repka, ježevice, livadske vlasulje i livadarke, kao i crvene deteline i lucerke iz grupe detelina.

Za idealnu kombinaciju pri planiranju setve TDS-a tri su do četiri vrste trava i jedna od detelina. Bitno je da se osigura da srazmerno detelina bude zastupljena od 30% do 40%.

Zašto se trave i deteline seju zajedno

Odabir trava i detelina koje će se posejati, zavisi od tla, ali i od samog lokaliteta. Trave i deteline samo u kombinaciji daju puni potencijal za iskorišćavanje hranljivih materija u ishrani stoke. Odgovor zašto je to tako, leži u mogućnosti usvajanja hranljivih materija korenovog sistema i usvajanja azota. Dublji korenov sistem detelina omogućava im da crpe hranu iz dubljih slojeva zemljišta, kao i da na završecima korenovog sistema imaju kvržične bakterije (azotofiksatore) pomoću kojih vežu atmosferski azot i obogaćuju tlo. Dok druga grupa, a to su trave, imaju slabo razvijen korenov sistem i hraniva crpe iz plićih, gornjih slojeva zemljišta i usvajaju i iskorišćavaju azot.

Zašto je crvena detelina odličan zaštitni usev?!

Upravo iz tih razloga kombinuju se trave i deteline i vrlo često uspevaju na prostorima gde su lošija zemljišta, a u idealnim uslovima kvalitetnog tla, daju puni prinos i visok procenat zelene mase čak i do 80 t/ha. Ako se već ne koristi samo pašnjački tip iskorišćavanja već setveni i kasnije košeni tip, iz prethodnih urađenih analiza i istraživanja nabolji odnos pri setvi je kombinacija detelina do 30% i ostatak trave.

Ostale prednosti TDS-a

Osim što u pogledu ishrane stoke TDS-e osiguravaju visokokvalitetnu zelenu masu u svežem obliku, siliranu ili kao senažu, smese trava i deteline imaju i druge pozitivne efekte:

  • Poboljšavaju plodnost tla;
  • Obogaćuju tlo azotom;
  • Štite tlo od erozije, na nagnutim terenima;
  • Lako se kose i siliraju;
  • Vrlo brzo se suše i otupštaju vodu (senaža);
  • Zahtevaju minimum rada i ulaganja;
  • U slobodnoj ispaši, sa većim odnosom trava, ne izazivaju nadimanje stoke;
  • Razgradnjom formiraju humus koji pozitivno deluje na vodno - vazdušni režim zemljišta.

Tagovi

Travno detelinska smesa TDS Ishrana stoke Uzgoj deteline Prednosti Ušteda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.