Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travno djetelinska smjesa
  • 25.07.2019. 07:30

Jeftinija hranidba stoke: Tri do četiri vrste trava i jedna djetelina, idealna TDS kombinacija

Kada je u pitanju hranidba stoke, u vremenu vrlo visokih cijena krmiva, svaki oblik iskorištavanja TDS-a, (travno djetelinskih smjesa) donekle popravlja rentabilnost.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 1.372
  • 47
  • 0

Cilj svake proizvodnje je postići rentabilnost, smanjiti troškove na minimum, a zadržati željenu razinu proizvodnje. Kada je u pitanju hranidba stoke, u vremenu vrlo visokih cijena krmiva, svaki oblik iskorištavanja TDS-a, (travno djetelinskih smjesa) donekle popravlja rentabilnost. Nakon sjetve TDS-a, farmeri nemaju mnogo ulaganja i dodatne obrade čime se uštedi i vrijeme i novac. Pravilna mješavina i odabir trava i djeteline pri sjetvi je ključ uspjeha potpunog iskorištavanja TDS-a, koje predstavljaju dobar izvor hranjivih tvari, a puni potencijal ostvaruju samo u mješavini, kombinaciji.

Izvor proteina visoke biološke vrijednosti

U skupini stočnih krmiva, najskuplja su proteinska, stoga nekoliko načina iskorištavanja zelene mase s pašnjaka, livada i kultiviranih TDS-a može idealno poslužiti kao zamjena za skupa proteinska krmiva, posebice ljeti, kada se zelena masa koristi u svježem obliku. Pašni tip korištenja, napasivanje, košeni tip ili kombinacija oba tipa su neki od načina korištenja trava najčešće: talijanskog i engleskog ljulja, mačjeg repka, ježevice, livadske vlasulje i livadarke, te crvene djeteline, lucerne i smiljkite iz grupe djetelina.

Za idealnu kombinaciju pri planiranju sjetve TDS-a su tri do četiri vrste trava i jedna od djetelina. Bitno je osigurati da u omjeru djetelina bude zastupljena od 30% do 40%.

Zašto se trave i djeteline siju zajedno

Odabir trava i djetelina koje će se sijati ovisi od tla, ali i od samog lokaliteta. Trave i djeteline samo u kombinaciji daju puni potencijal za iskorištavanje hranjivih tvari u hranidbi stoke. Odgovor zašto je to tako, leži u mogućnosti usvajanja hranjivih tvari korijenovog sistema i usvajanja dušika. Dublji korijenov sistem djetelina omogućava im da crpe hranu iz dubljih slojeva tla, te na završetcima korijenovog sistema imaju kvržične bakterije (fiksatore dušika) pomoću kojih vežu atmosferski dušik i obogaćuju tlo. Dok druga skupina, a to su trave imaju slabo razvijen korijenov sistem, te hranjiva crpe iz plićih gornjih slojeva tla, te usvajaju i iskorištavaju dušik.

Zašto je crvena djetelina odličan zaštitni usjev

Upravo iz tih razloga se kombiniraju trave i djeteline, i vrlo često uspijevaju na prostorima gdje su loša tla, a u idealnim uvjetima kvalitetnog zemljišta daju puni prinos i visok postotak zelene mase čak i do 80t/ha. Ako se već ne koristi samo pašni tip iskorištavanja, već sjetveni i kasnije košeni tip, iz prethodnih obavljenih analiza i istraživanja nabolji omjer pri sjetvi je kombinacija djetelina do 30% i ostatak trave.

Ostale prednosti TDS-a

Osim što u pogledu hranidbe stoke TDS-e osiguravaju visokokvalitetnu zelenu masu u svježem obliku, siliranu ili kao sjenažu smjese trava i djeteline imaju i druge pozitivne učinke:

  • Poboljšavaju plodnost tla
  • Obogaćuju tlo dušikom
  • Štite tlo od erozije, na nagnutim terenima
  • Lako se kose i siliraju
  • Vrlo brzo se suše i otpuštaju vodu (sjenaža)
  • Zahtijevaju minimum rada i ulaganja
  • U slobodnoj ispaši, s većim omjerom trava ne izazivaju nadimanje stoke
  • Razgradnjom formiraju humus koji pozitivno djeluje na vodno-zračni režim tla.

Tagovi

Travno djetelinska smjesa TDS Hranidba stoke Uzgoj djeteline Prednosti Ušteda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.