Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vagi govedina
  • 19.06.2020. 07:30
  • Garel, Nemačka

Japansko goveče 'teško' neverovatnih 50.000 evra

Prodavac iz Nemačke je na svom govečetu rase Vagi zaradio neverovatnih 50.000 evra, a trenutno na farmi uzgaja njih 500. Reč je o skupocenoj govedini japanskog porekla s dobrim genima i mesom vrhunskog kvaliteta.

Foto: JumpStory
  • 4.409
  • 42
  • 0

Majkl Lušen, zajedno s ocem Karlom-Hajncom vodi poljoprivrednu firmu "Wagyu Auetal", smeštenu u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, u mestu Garel. Na farmi uzgajaju goveda rase Vagi, a reč je o skupocenom govečetu japanskog porekla.

Ova vrsta govedine je sve popularnija u Evropi jer ima mramorasto prošarano meso i visok udeo nezasićenih masnih kiselina, te je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica. Za kilogram ovog mesa moraćete da izdvojite od 400 do čak 600 evra.

Nastavnica matematike odlučila se na uzgoj dugodlakog škotskog govečeta

Na farmi uzgajaju preko 500 goveda ove rase, a ono što je iznenađujuće je svota novca za koju je 14 meseci staro june prodano na aukciji wagyu.de. Tok aukcije i ponuđene iznose prokomentarisao je prodavač i uzgajivač Lušen za agrarheute.

Prošle godine prodata junica za 40.000 evra

Početna ponuda za ovo goveče koje je uzgajivač nazvao Pajoko bila je nešto manja od 10.000 evra, ali na aukciji je ona rasla do neverovatnih 50.000 evra za koliko ga je izlicitirao kupac iz Severne Rajne - Vestfalije.

"Prošle godine smo na aukciji prodali njegovu sestru, junicu Pačiko po visokoj ceni. Slično smo očekivali i za Pajoko", kaže Lušen. Tada je za nju jedan uzgajivač ponudio preko 40.000 evra na aukciji kompanije Masterind u Betenu.

Prodali bika za 1,51 miliona dolara - novi svetski rekord

Svi se pitaju zašto se ova govedina prodaje za tako visoku cenu? Uzgoj rase Vagi ima tri karakteristike: odlična veličina goveda, mramorast izgled mesa, ali i visok prinos mleka.

Poreklo od legendarnog bika

Genetika koju koristi stočar Lušen ispunjava sve zahteve za vrhunski kvalitet. Na farmi u Garelu potomci su legendarnog bika Itozuru Doi TF151 od kog nasleđuje već spomenute, dobre karakteristike. 

Odlična mramorisanost mesa (Foto: JumpStory) 

Njegova porodica uzgaja ovu rasu od 2012. godine, a započeli su sa samo šest životinja. Stoci obezbeđuju fizičku aktivnost što je ključno za dobro meso, a često im se pušta i muzika za opuštanje. Takođe, obezbeđeno im je puno stajskog prostora i ispaša sveže trave. Kako otkrivaju, uzgajivači žele da povećaju proizvodnju na 1.000 goveda do kraja sledeće godine.

Od "kraja godine" do "za dve nedelje" - sve smo bliži izvozu junadi?

Majkl i njegov otac Karl-Hajnc Lušen već su sada najveći nemački uzgajivači Vagi pasmine koja potiče iz Japana, a često je se naziva kobeanska govedina što je netačno.

Samo životinje koje se uzgajaju ili su oteljene u okrugu Kobe nose naziv kobeanska. Dakle, sva Kobe govedina je Vagi, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potiče od japanskog crnog govečeta, sorte Tajima. Kompletna se proizvodnja, od samog začeća, telenja pa do klanja odvija u pokrajini Higo, koje je Kobe glavni grad.


Tagovi

Aukcija Nemačka Japansko goveče Vagi Wagyu Auetal Uzgoj goveda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.