Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo vrličkoga kraja
  • 23.07.2014. 09:00

Janjetina i sir - delicije sa Svilaje

Na tržištu su sve više prepoznatljivi domaći eko-proizvodi OPG-a "Željko Vuletić" u Maovicama poput kvalitetne i ukusne janjetine, ovčjeg i kozjeg sira. Posebice je tražen mrvljeni sir iz mišine proizveden prema tradicionalnoj recepturi i visokim standardima EU u Vuletićevoj modernoj sirani

  • 3.100
  • 334
  • 0

Poznato je kako su istarski, otočki i dalmatinsko-zagorski krajobrazi oduvijek bili prepoznatljivi po uzgoju koza, posebice ovaca, proizvodnji janjetine, jaretine, kozjeg i ovčjeg mlijeka i sira. Ti su proizvodi, ističu stručnjaci, nerijetko bili značajni izvori proteina životinjskog podrijetla, a tamošnjim je domaćinstvima prodaja uzgojenih i proizvodnih viškova hrane često bila i jedini izvor godišnjeg prihoda. I jareća i ovčja koža se prodavala, no ona se na spomenutom području i danas koristi za izradu mješina i to ne samo za zrenje sira prema receptu proizvodnje sira iz "mišine". Od janjećih i jarećih iznutrica (jetra, slezena, pluća) sprema "brački vitalac", poznati i nezaobilazni domaći lokalni specijalitet u gastronomiji otoka Brača, koji ima značajno mjesto i u dopunu seoskog turizma.

Dalmacija oduvijek prepoznatljiva po proizvodnji janjetine i ovčjeg sira

Optimisti vole reći kako se ovčarstvo danas na otocima, posebice u dalmatinsko-zagorskom zaleđu, sve više budi te da je opet u laganom usponu što potvrđuju i obiteljska stada ovaca i janjaca u torovima. Tako se, kažu, populacija ovaca iz godine u godinu konstantno povećava kojih je prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) godine 2010. bilo oko 630.000, od čega su oko 80 posto činile hrvatske domaće izvorne pasmine poput dalmatinske i ličke pramenke te creske, rapske, krčke, paške i istarske ovce, kao i dubrovačke ovce (ruda), cigaje te 7 inozemnih pasmina, ukupno njih šesnaest.

Željko uz svoju kolekciju ovaca

na izložbi stoke Sinj 2014

Mnogi su pak zapazili kako se iz godine u godinu primjetno širi farma u Maovicama u sklopu OPG-a "Željko Vuletić", selu na potezu Vrlika-Drniš, na prijevoju planine Svilaje, koji u svom sastavu ima farmu ovaca i nešto koza te modernu siranu za proizvodnju gotovo svih vrsta ovčjega sira. A kada je riječ o zaštiti autohtonih poljoprivrednih eko-proizvoda, to svojim primjerom svjedoči baš obitelj Vuletić koja ima kvalitetnu janjetinu prepoznatljivu na tržištu, kao i vlastite sireve. Tržište opskrbljuje i mrvljenim sirom iz mješine, također vrlo ukusnim domaćim tradicionalnim proizvodom Cetinskog kraja. Željko (46) ističe kako se sa suprugom Jagodom uzgojem ovaca, pasmine dalmatinska pramenka, intenzivno bavi oko 15 godina nakon što je splitski asfalt zamijenio maovičkim kršem te svilajskim vrletima. Oboje su se odlučili na ovčarstvo iako su znali kako će im prve godine biti iznimno teške, tim više što u Maovicama nisu imali vode, puta niti telefona.

Iz OPG "Željko Vuletić" iz Maovica na tržištu prepoznatljiv i mrvljeni sir iz "mišine"

Podsjećaju kako su imali tek staru obiteljsku kuću, neprikladnu za stanovanje, ali bez farme. Napominju kako su počeli s 50-ak ovaca, a sada ih je oko tisuću (498 rasplodnih i 450 janjaca) te konstantno ulažu u širenje i modernizaciju obiteljske farme i sirane, odnosno u obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Tvrde da nije moguće točno izračunati koliko su do sada ukupno uložili novca u ovce i opremanje farme te uređenje štale i okoliša, posebice u opremu nove sirane - sve prema strogo kontroliranim uvjetima i najvišim standardima Europske unije. Vele da su u te projekte uložili nemali novac spominjući kako im je itekako dobro došlo i 160.000 kuna, kao nepovratna sredstva iz IPARD-a. Rekoše nam kako proizvode u strogo kontroliranim uvjetima - ciljano, svrsishodno, kvalitetno - prema najvišim ekonomskim standardima EU.

Ovce u ispaši

Naglašavaju da je, unatoč svemu, širenje njihove stočne farme i sirane neizbježno priznavši kako im problem na tom putu ipak predstavlja nesređeno zemljište, odnosno usitnjeni posjedi i gotovo nerješivi vlasnički odnosi. No, optimistični Vuletići, Željko i njegova supruga Jagoda, pretpostavljaju kako ih ni to neće zaustaviti u razvoju njihova OPG-a i proizvodnji eko-hrane: ovčjeg i kozjeg mlijeka, janjetine i jaretine, ovčjeg i kozjeg sira, znajući kako su njihovi proizvodi itekako traženi na domaćem i inozemnom tržištu. Doduše oni se ni na što ne žale, unatoč tešku poslovanju uslijed dugotrajne ekonomske krize u zemlji, jer su svjesni i činjenice kako im nitko ne može ni pomoći u njihovu poslu u dalmatinskom kršu, posebice ne tijekom zime kada ih u Maovicama na prijevoju planine Svilaje zamete snijeg i tako se s blagom muče i nekoliko mjeseci, čuvajući svoje ovce i od gladnih vukova koji na njihovo blago navale sa svih strana. Tada nije lako ni preživjeti, a kamoli sve raditi oko blaga i u sirani, imati sve na oku i zaraditi te proizvode transportirati na tržište.

Vuletići proizvode po najvišim standardima EU - ciljano, svrsishodno, kvalitetno

"Rođen sam i odrastao u Maovicama, po zanimanju automehaničar, a Splitu sam radio 12 godina te sam tek tada shvatio kako od toga nema ništa. Tako sam se iz grada podno Marjana sa ženom Jagodom i djecom, vratio u rodne Maovice, svojim korijenima gdje se 15 godina s obitelji intenzivno bavim uzgojem ovaca i koza, proizvodnjom mlijeka i sira. Prava je delikatesa moj mrvljeni ovčji i kozji sir iz "mišine" kakav se ne može kupiti na gradskim tržnicama niti u prodavaonicama trgovačkih lanaca. Nekada, dok sam bio mlađi, maštao sam o urbanom životu gdje će mi biti lijepo i bajno, a nisam ni slutio kako ću se više ikad u životu baviti ovim poslom u ruralnom prostoru i da ću se vratiti tradiciji svojih predaka, odnosno uzgoju ovaca pasmine dalmatinska pramenka te proizvodnji janjetine, mlijeka i sira. I u ostvarilo se sve suprotno od onog kako sam sanjao", iskreno će marljivi, skromni i ustrajni Željko Vuletić, tek podsjećajući na svoje projekte:

Ovce i janjci

"Naime, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovao sam 1998. i registrirao ga kao OPG 'Željko Vuletić', sve u dogovoru sa svojom ženom Jagodom. Tada smo počeli s 50 ovaca te smo svoje stado svake godine širili. Sada imamo ukupno 948 ovaca i janjaca, od čega rasplodnih grla oko 500, a uz to držimo i tri krave, magarca i gotovo sve domaće životinje (izuzev mule i konja). Na imanju radi cijela moja obitelj - ja, žena i dva sina - što se ono kaže 'od jutra do sutra'. Kada bi dan imao 36 sati, bio bi nam kratak. Onda bismo radili 32, dok smo sada maksimalno aktivni 20 sati dnevno. U jesen kada smo svi na godišnjem odmoru, radimo po osam sati dnevno. Želim reći kako nema granice u razvoju našeg OPG-a, širit ćemo se u uzgoju ovaca i janjaca, koza i jarića, proizvodnji mlijeka i sira, dok god budemo mogli."

OPG "Želko Vuletić" objedinjuje modernu siranu te farmu s oko 1.000 ovaca i janjaca

Ako ga pitate ima li problema u poslu i kako ih rješava, Željko će vam odmah uzvratiti: "Recite mi, molim vas, ime čovjeka koji danas nema problema. Ima ih svatko pa i naš OPG, ali ih uglavnom rješavamo u hodu kako najbolje možemo, znamo i umijemo. A naši se problemi odnose na to kako zbrinuti stare ovce, kao i vunu. Poseban nam je problem kako se riješiti česte navale vukova kada napadaju blago u čoporima, odnosno kad god uhvate prigodu. Ovdje nema vlasnika stada da mu vukovi godišnje ne udave i ne odnesu po nekoliko ovaca i koza, iako mi stočari maksimalno ulažemo i u petarde, kojima plašimo krvoločne zvijeri, kako bismo bar donekle zaštitili svoje blago. Primjerice, ovce ne smijemo ostaviti niti dvije minute bez čobana, a vuk se ne smije ubiti. Prijete nam i poskoci, ali se nekako u svemu bolje snalazimo nego s vukovima, kako bismo se održali u ovom ruralnom prostoru. Problem je i uslijed nedostatka radne snage, primjerice iskusna pastira kojeg tražim dugo, ali ga još nema. Nemamo problema s beračima ljekovitih trava, kao ovčari na Pagu, Rabu...", ističući:

Ovce - lička pramenka

"Nađemo mi vremena i za odlazak na more, najčešće u okolici Šibenika. Znate, kada se nešto radi s ljubavlju i uživanjem, onda ništa nije teško. Inače, naš radni dan počinje u četiri sata, zatim slijedi mužnja ovaca koja traje najmanje oko dva i pol sata. Zatim ovce izgonimo na ispašu i s njima u planini ostanemo do podne ili 13 sati, dakako uz naše vjerne pse čuvare. Kako je sada vrijeme kosidbe pa cijela obitelj ima pune ruke posla, jedan od sinova je kod ovaca, dok ja kosim i tako se mijenjamo. Poslije ovce dognamo u tor gdje miruju oko dva sata, a potom opet idu na ispašu. Nakon povratka iz paše, opet slijedi mužnja, dakle drugi put tijekom dana, koja traje do 23 sata i 30 minuta. I tako nam je svaki dan."

Zahvaljujući asortimanu i kvaliteti proizvoda Vuletići nemaju problema s tržištem

Ističe kako nemaju problema s tržištem i otkupnim tržišnim cijenama zahvaljujući asortimanu i kvaliteti proizvoda, ali zacijelo muku muče kako naći iskusna pastira za čuvanje ovaca i od naleta vukova kojih je sve više i na području planine Svilaje. "Imamo stalnog kupca, a to je restoran u Klisu koji ima ekstra kvalitetu što se pak tiče janjetine - pečene s ražnja, ispod peke ili na lešo. Također imamo i stalnog kupca i za sireve, posebice za mrvljeni sir iz 'mišine'. To je već uhodano kod otkupljivača odnosno kupaca i potrošača, kojima su dobro poznati naši proizvodi. Većina njih dolaze i na naš kućni prag, u Maovice, kako bi kupili naše janjce i sireve te kako bi se i tako uvjerili u izvornost naših domaćih eko-proizvoda. Svi su nekako navikli na kvalitetu, miris i okus proizvoda, a kupci vole vidjeti i našu siranu u kojoj se rade sirevi po svim mogućim standardima EU-a. Od samog početka išli smo korak, po korak, u novim nametnutim uvjetima kako su ih postavljali, dakako uz mjerodavni nadzor stručnjaka te smo u cijelosti udovoljili svim zahtjevima i sada imamo modernu siranu u sastavu našeg OPG-a. Tako smo u proizvodnji domaćeg sira, uz suvremenu tehnologiju, zadržali i tradicionalnu recepturu naših predaka", ponosno Željko.

Ovčiji sir u mijehu - detalj iz sirane Željka Vuletića

Očito, Vuletići su u sklopu svog OPG-a objedinili uzgoj ovaca i janjaca, koza i jarića te proizvodnju mlijeka i sira. Zadovoljni su baš zato što su zaokružili cijeli ciklus od proizvodnje rasplodnih grla iz vlastitog uzgoja do proizvodnje mlijeka i sira, janjaca i jarića. Napominju kako janjce i ino meso plasiraju trgovačkim centrima na području Splitsko-dalmatinske, a sireve u prodavaonice županije Šibensko-kninske. Opetuju kako se na tržištu posebice traži njihov mrvljeni sir iz 'mišine', koji je delicija i to ne samo na području cijele Dalmacije, najviše Šibensko-kninske županije - u Drnišu, Šibeniku, Vodicama i znatno šire. Također im je drago što svojim proizvodima znatno obogaćuju ponudu ne samo seoskog turizma na širem području Dalmacije pa sve govori kako i OPG 'Željko Vuletić' ima sve uvjete bavljenja i tom djelatnošću koja je u usponu razvoja i u Cetinskom kraju.

Janjetina se plasira TC SDŽ, a sirevi u prodavaonice Šibensko-kninske županije

"Nikad se ne zna što će 'sutra' donijeti novi život, a da je meni netko prije 20 godina rekao kako ću se baviti uzgojem ovaca i janjaca, koza i kozlića, da ću proizvoditi mlijeko i sir, rekao bih mu 'da je lud'. Danas sam dobro ušao u taj proces, a i moja djeca su odrasla te mogu raditi. Jedan od sinova će definitivno ostati na selu, ovdje u Maovicima te nastaviti to što ja sada radim, dakle, baviti se stočarstvom i proizvodnjom zdrave hrane, jer za to ima volje. Čini se ipak da je umijeće kako spojiti-povezati naše proizvode - janjetinu, mlijeko, ovčji i ovčji sir te mrvljeni sir iz 'mišine' s potrebama seoskog turizma - no, i na tom planu itekako ima prostora i mudrih glava. Samo to sve treba posložiti, istražiti koje autohtone proizvode traže gosti koji dolaze na more. To sve ima posebice naša Dalmatinska zagora koja, izgleda, još marketinški nije obrađena i toliko približena turistima. Imam dojam kao da se hrana transportira iz zemalja odakle gosti dolaze na odmor u Hrvatsku, koju konzumiraju strani turisti, oni na otocima i u dalmatinskom priobalju", primjećuje Željko Vuletić.

Mnogi iz potrošačkog svijeta, dakako i oni iz turističkog miljea, posjećuju farmu ovaca i siranu obitelji Vuletić u Maovicama kamo dolaze kupovati kvalitetne svježe proizvode. Tako se zainteresirani na licu mjesta iz prve ruke mogu upoznati o projektima uzgaja i proizvodnje roba za tržište na imanju Vuletićevih, odnosno o njihovu OPG-u na obroncima planine Svilaje, kamo se brzo može doći modernim cestama iz Splita preko Sinja i Muća, iz Zagreba preko Knina i Vrlike te iz Šibenika preko Drniša.

Ovan pasmine dalmatinska pramenka

"Ne biste mi vjerovali kad bih vam rekao koliko na moje imanje u Maovicama dođe kupaca. Riječ je o tisućama vjernih kupaca koji od prvog dana otvaranja farme i sirane redovito dolaze na naš kućni prag te kupuju željene proizvode, a različitog su stupnja obrazovanja. Svi oni rado kupuju naše janjce i kozliće, mlijeko i sir. Ti se proizvodi, unatoč gospodarskoj krizi i besparici potrošača, još uvijek najviše traže, jer su zadržali autohtonost, miris i okus, što ne mogu kupiti ni u jednom trgovačkom lancu. U svom toru njegujemo samo pasminu dalmatinske pramenke, domaću ovcu iz našeg dalmatinskog krša, koja daje najkvalitetnije mlijeko od kojeg se pravi najkvalitetniji, najukusniji i najaromatičniji sir. Pokušali smo ovdje uzgajati i inu pasminu ovaca, ali nije išlo. Sami smo se uvjerili kako je za ovo brdsko podneblje najbolja ovca pasmine dalmatinska pramenka koja je skromna, izdržljiva, otporna i izdašna", tvrdi Željko Vuletić, naglašavajući:

Unatoč krizi Vuletići kažu kako su se ipak otvorile mogućnosti za razvoj stočarstva

"Što se pak tiče tradicije u Maovicama, u našem selu, nije bilo obitelji koja prije nije držala bar 20 ovaca, toliko koza, kravu i magarca, koje sam i sam od malena čuvao na ovom kršu. Mi djeca nismo ljetovali na moru kupajući se, nego smo školske odmore provodili pazeći ovce, koze, krave u ovim vrletima. Ne govori li i to kako imamo bogatu tradiciju, samo nikad nismo imali toliko ovaca i janjaca, kao sada, niti smo imali svoju farmu i siranu? Inače, naše Maovice, baš kao i ina dalmatinsko-zagorska sela, su oduvijek imala puno stoke, djece i mladih ljudi, a danas nije tako - ta se slika potpuno izmijenila. No, zadnjih godina su se ipak otvorile mogućnosti za razvoj stočarstva, posebice ovčarstva i kozarstva pa se mogu uspješno razvijati čak i željeni projekti, poput naših. Dok mnogi poljoprivrednici muku muče kako prodati proizvode, naš OPG u tome nema nikakvih problema u čemu je također njegova posebnost. I u tome je prednost stočara, posebice uzgajatelja ovaca i janjaca, koza i jariće, proizvođača mlijeka i sira."

Ovan, predvodnik ovaca

Vjerojatno se mnogi zanimaju kako su Željko i njegova žena Jagoda privoljeli svoje sinove za poljoprivredne odnosno stočarske poslove i život na selu uopće kad su im djeca rođena, odgojena i odrasla u velikom gradu. Neki bi vjerojatno htjeli otkriti ključ o tome kako su Željko i Jagoda, kao roditelji, u tome uspjeli.

"Čujte, mnoštvo vršnjaka mojih sinova danas nigdje ne radi ne samo u Splitu, Sinju... Moja žena Jagoda i ja od samog smo početka krenuli oprezno, išli polako. I razgovarajući s našim sinovima, shvatili su kako nam nije bilo drugog izlaza osim povratka u Maovice te pokrenuti realizaciju naših današnjih projekata na koje smo se odlučili, još dok smo živjeli u Splitu. I oni su brzo zaključili kako su poljoprivreda i proizvodnja hrane budućnost, baš kao i seoski turizam koji kanimo razvijati u sklopu našeg OPG-a. Vjerojatno su nam u tome malo pomogli i geni, tradicija, najviše ljubav, zajednički rad i vjerovanje u sebe. To za sada ide prilično dobro i sve se nekako može izdržati. Zadovoljni smo!", zaključuje Željko, ugledni stočar iz Maovica, nadomak grada Vrlike, čije su kolekcije ovaca pasmine 'dalmatinska pramenka' viđene i na stočnim izložbama gdje odnose i nagrade, poručujući:

Najizdašniji kapital Vuletića je što privoljeli sinove za rad na selu - u sirani i na farmi

"No, da bismo zemlju izvukli iz dugogodišnje krize, svi moramo maksimalno zapeti - zasukati rukave, raditi, i sami se uhvatiti ukoštac s problemima. Trećeg načina nema - poput one izlizane izreke: 'Dat' će nam ovi, dat' će nam oni'. I dalje svi ponešto očekujemo pa i to, kako će nam doći neki investitori. Ni od toga nema ništa, samo gubimo vrijeme. Svatko se od nas mora okrenuti, razmisliti što svi zajedno možemo napraviti na dobro Hrvatskoj i sebi, dogovoriti se i odmah krenuti u zajedničku akciju!"


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Janjetina Sir Željko Vuletić Jareća koža Mješina Sir iz mješine Ovčarstvo Dalmatinska pramenka Lička pramenka Cetinski kraj Svilaja Maovice Proizvodnja eko hrane Ruralni prostor Hrvatska tradicija Poljoprivredno gospodarstvo Proizvodnja si

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić