Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 21.05.2010.

Janje na ražnju hrvatski gastro-brend

Na krčkoj »Crnoj ovci« i ove je godine goste ponajprije privukao miris i okus otočne janjetine spravljene na »sto jedan način«, a većini je najprivlačnija bila janjetina s ražnja

  • 5.318
  • 187
  • 0

Prošli vikend u Baški na Krku održana je već tradicionalna turistička manifestacija pod nazivom »Crna ovca«, na koju je mnoge domaće i strane goste ponajprije privukao miris i okus otočne janjetine spravljene na »sto jedan način«. Pritom je većini bila ipak najprivlačnija janjetina s ražnja, posebice strancima, kojima je prizor pečenja janjca na kolcu (ražnju) poprilično egzotičan, da ne kažemo šokantan, ali takav zalogaj je neodoljivo slastan. I dok smo se do jučer sramili toga gastronomskog užitka »na divljački«, danas ga nastojimo brendirati kao dio naše gastronomske egzotike, i to u paketu s »posluživanjem« pečene janjetine - sjekirom. A sve po uzoru na u Europi vrlo popularne viteške večere, posebice u Austriji i Njemačkoj, gdje se pečeno meso i krumpir jedu prstima s drvenih pladnjeva, samo uz pomoć noža.

Ako cijela destinacija ima dobar cjelokupan imidž, primjerice, kao Istra, onda sve ono što se nudi ima odlučnu prođu, pa tako i primitivno spravljena i poslužena hrana. Hrvatska ima zasad samo desetak zaštićenih autohtonih delicija, počev od kulena, drniškog i istarskog pršuta, cetinskog i paškog sira, maslinovog ulja (torkul) do dingača... staroslavonske šljivovice i čvaraka, dok je, na primjer, Makedonija dosad zaštitila oko 40 autohtonih proizvoda.

Krivotvorenje prehrambenih brendova u svijetu iznimno je razvijen i unosan posao, što u Hrvatskoj najbolje vidimo na slučaju maslinovog ulja, a, primjerice, Kinezi proizvode čak i umjetna kokošja jaja koja kokoš nikad nisu ni vidjela, nego je sve to stvar moćne kemijske industrije, a da konzumenti pritom o prijevari - pojma nemaju. Molekularna gastronomija je u službi stvaranja novih okusa, odnosno ukusnijih i, navodno, kvalitetnijih jela, pa ćemo uskoro imati sve više jelovnika koje su sastavili (al)kemičari, što je, doduše, pomalo i svaki kuhar.
Hrvatska će ove godine od 30 milijuna eura namijenjenih promidžbi svojega turizma pet milijuna utrošiti na promidžbu zemlje kao odredišta novih doživljaja, a pritom kao važan mamac za goste trebala bi biti upravo enološka i gastronomska ponuda. Da je naša eno-gastronomska scena u velikom razvoju posljednjih godina, svjedoče svakodnevne manifestacija na tu temu diljem zemlje.

Opatijska ugostiteljska škola je prošlog tjedna priredila manifestaciju »Mirisi i okusi EU-a«, za koju su učenici i nastavnici te škole pripremili jela i slastice 27 zemalja Europske unije. Kako je Vjesniku rekao ravnatelj te škole Damjan Miletić, taj projekt je započet prije dvije godine, a dio je pripreme škole za ulazak u europsku gastro-obitelj. Mnogi posjetitelji te manifestacije tako su doznali da je, primjerice, Portugal europska prijestolnica spravljanja bakalara, da je Nizozemska kolijevka prženih krumpirića, da Danci obožavaju masnu i kaloričnu hranu, dok Finci kuhaju zdrave obroke, zahvaljujući velikom udjelu žitarica i obilju šumskih samoniklih plodova. Osim toga, Englezi su u svojoj nemaštovitoj kuhinji proglasili nekadašnju seljačku »pitu« od mljevene junetine i povrća sa zapečenim pireom - vrhunskim kulinarskim doživljajem.

Autor: Damir Herceg


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Janjetina Brendiranje Autohtona pasmina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]