Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janjce prošetao Zadrom
  • 18.01.2019. 16:30

Janjčiće Lea i Tea, vlasnik stada Nenad Strenja, doveo na zadarsku Kalelargu!

Ako gradom mogu šetati pasići zašto ne bi mogli i janjci, kaže vlasnik stada koji je janjce odgojio kravljim mlijekom na bočicu sa dudom. Žal za uginulom ovcom Debelkom ne prestaje. Ona je u jednoj godini ojanjila čak 7 janjaca!

Foto: Radio Zadar
  • 1.544
  • 771
  • 1

Čuda se ne događaju svaki dan, ali ima iznenađenja. Jedno, i to kakvo, Zadranima je priredio Nenad Strenja iz Debeljaka u općini Sukošan. On je sa sobom na glavnu zadarsku ulicu, glasovitu Kalelargu, doveo Tea i Lea, dva janjčića blizanca. "Bili su dobri pa sam ih doveo u grad", kaže Nenad. Ponio je i  mlijeka u boci sa dudom i naočigled prolaznika i turista hranio svoje ljubimce.

Ojanjila ih pa uginula

"Ako gradom mogu šetati pasići zašto ne bi mogli i janjci", spremno je na pitanja znatiželjnika odgovarao Strenja. On je, inače, od 1. siječnja, umirovljeni prometni  policajac, a u Debeljaku ima stado od 11 ovaca i jednog ovna, ili, kako on kaže,  brava.

Samo za čitatelje Agrokluba otkrio je dosad nepoznate pojedinosti od Leu i Teu. Priča ima i tragičnu notu.

Naime, nakon što ih je ojanjila njihova majka ovca po imenu Debelka je uginula. "Lea je uspjela oblizati, ali Tea nije", kaže Strenja koji je umalo zaplakao kad je ujutro u toru zatekao potresan prizor.

"Debelka se janjila noću. Prepostavljam da je pri janjenju došlo do komplikacija, zaostala joj je posteljica ili kako mi kažemo "pometina", što nije mogla preživjeti", pojašnjava Nenad, koji je, umjesto uginule majke Debelke, odlučio preuzeti skrb o janjčićima. Pomaže mu njegova majka Zora, ali Nenadova djeca Ena i Šime. Na bočicu s dudom hrane janjad, i to kravljim polumasnim mlijekom s 2,8 posto masnoće. "Mlijeko mora biti toplo, jer da je hladno dobili bi proliv".  Znači, piju mlako mlijeko kao da je ovčje pa su Leo i Teo dobro ugojeni upravo navršili mjesec i pol dana života. "Zbog mlika su počeli i ići za nama kao da su kućni ljubimci", pojašnjava Nenad.

Tuga za Debelkom

"U Debeljaku ih svi poznaju, a odsad će i u Zadru", ponosno govori Strenja, ne krijući da on i cijela obitelj tuguju za uginulom Debelkom koja je bila najveća i najbolja u stadu. Rekorderka. "Nećete virovati, ali Debelka je jednu godinu ojanjila čak 7 janjaca, dva puta po dvoje i jednom trojke", otkriva Nenad, dok oko njega, na zadovoljstvo prolaznika, posebno djece, skakuću dobro raspoloženi Leo i Teo. 

"Puno gradske dice je danas prvi put vidilo janjce", dodaje Nenad, koji je svoje ljubimce nakon "đira" po Kalelargi uveo u svoj auto i odvezao u 15 kilometara udaljeni Debeljak.

Tamo je za njih raj. Ima mlika i trave, ništa im ne fali. Ništa, osim majke Debelke. A Debelka, ta hrabra rekorderka koja, zbog komplikacija prilikom janjenja nije htjela otići na drugi svijet dok, iako teško bolesna, na ovaj svijet nije donijela svoje potomke - Lea i Tea.

Srećom, vlasnik stada Nenad Strenja i njegova obitelj su janjčiće prigrlili i čuvaju ih kao najdraže kućne ljubimce. Nenadov potez u Debeljaku nikoga  ne čudi niti iznenađuje, jer on je poznat kao dobar,  human čovjek. Čak 50 puta je dobrovoljno darovao krv, a donedavno je skrbio i o svojoj 28 godina staroj kobili Bebi. "Bila je sjajna, pomagala mi pri obavljanju poslova u polju", kaže Strenja, koji će u Debeljaku ostati upamćen i po tome  što je sve donedavno obrađivao vinograd i vadio krumpire plugom na konjski pogon. Na pogon kobile Bebe.


Tagovi

Janjci Leo i Teo Kalelarga Nenad Strenja Debeljak


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]