Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarska proizvodnja
  • 19.12.2019. 16:30

Janjad zahtijeva dodatnu njegu

Posebnu pažnju proizvođači trebaju obratiti na način držanja janjadi, kvalitetu objekta kao i hranidbu i zdravlje samih životinja.

Foto: Depositphotos/dmbaker
  • 1.583
  • 312
  • 0

Od dobre organizacije i pripreme značajno ovisi uspjeh janjenja, a to podrazumijeva prije svega dobru pripremu ovčarnika. Prostor u kojem su smještene ovce za janjenje treba biti očišćen, sa suhom i čistom prostirkom, a ako je moguće i unutrašnje zidove okrečiti.

Kako hraniti bremenite ovce tijekom zime?

Ovce moraju imati dovoljno prostora

Gordana Vujaklija, savjetodavka za stočarstvo kaže da je potrebno osigurati i dovoljno individualnih boksova za smještaj tek ojanjenih ovaca, podšišati ovce oko repa i zadnjih otvora kako bi se lakše održavala higijena vimena.

"Objekti za uzgoj ovaca s janjcima moraju biti prostrani. Ovcama s jednim janjetom treba osigurati 1,5, a sa dva janjeta i do 1,75 metra kvadratna. Prostorija mora biti svjetla, suha i čista s dosta svježeg zraka," naglašava Vujaklija.

Objašnjava da se ovce relativno lako i brzo janje, a sam porođaj traje u prosjeku oko 40 minuta, ali može trajati i znatno duže, posebice kod tovnih pasmina, prvorotki ili ovaca koje nose više janjadi i u tim slučajevima često je potrebno pružiti pomoć.

Kolostrum - prvog mlijeko od velike je važnosti

Nakon janjenja, dodaje ona, janjadi se podveže i dezinficira pupak i nastoji se da što prije posisaju prvo mlijeko - kolostrum. Poslije dva tjedna janjad sisaju i do dvadeset puta u 24 sata i u to vrijeme majčino mlijeko im je jedina hrana.

Prema njenim riječima krupnija i deblja janjad imaju veće rezerve energije te su u prvim danima života i sposobnija za održavanje tjelesne temperature, ali treba imati na umu da energetske rezerve tek ojanjenih janjadi ne traju dugo i da trebaju sisati, ali ih treba i prihranjivati. 

Čime hraniti ovce nakon janjenja?

Prihranjivanje janjadi početi dva tjedna nakon janjenja

Napominje da se poslije rođenja janjad drže u odvojenim boksovima s majkama najmanje 2-3 dana, a da se poslije tog perioda grupiraju prema datumima janjenja i starosti janjadi. Nakon 15 dana odvajaju se u grupe prema uzrastu i puštaju na podoj četiri puta dnevno. 

"Prihranjivanje janjadi počinje poslije drugog tjedna po janjenju i to kvalitetnim sijenom i koncentratom. Najbolje je davati lucernino sijeno, a od koncentrata najbolja je prekrupa zobi i smjesa žitarica s dodatkom uljanih sačmi," precizirala je Vujaklija.  

Koncentrat davati po volji, a u početku janjad konzumiraju male količine od 10 do 20 grama, a kasnije se količina hrane povećava, tako da do kraja drugog mjeseca dostiže i do 300 grama po grlu. 

Naglašava da nakon tog perioda količinu koncentrata ne treba povećavati, već potrebe janjeta podmirivati većim količinama sijena i ispaše. Mjesec i pol dana po rođenju, janjad odlaze s majkama na ispašu ako je vrijeme toplo i suho. 

Kretanje janjadi važno za njihovo zdravlje

"Zelena trava i kretanje na svježem zraka vrlo povoljno utječu na rast i razvoj janjadi. Treba iskoristiti prva dva mjeseca porasta, jer tada janje najbolje koristi hranu," kaže Vujaklija. 

Zalučivanje janjadi se vrši oko tri mjeseca kod ovaca koje se muzu, a sa četiri kod onih pasmina ili stada koje se po prestanku muže zasušuju. Ranije zalučivanje janjadi namijenjenih za rasplod, prema Vujaklijinim rečima nije preporučlljvo, jer takva janjad ostanu sitnija i ne mogu se koristi za rasplod. Zalučivanje se vrši postepeno smanjivanjem broja podoja. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Janjad Janjenje Ovce Hranidba ovaca Zalučivanje Smještaj ovaca


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinarke pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog kuta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P