Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željko Tomas
  • 01.05.2017. 15:00

Jaja iz ekstenzivnog uzgoja izgurao uvozni lobi

Uvozimo otpad iz EU, a možemo proizvoditi jaja za svoje potrebe. Do kada će naše blago stajati neiskorišteno? Ima li zdravlje cijenu?

  • 4.857
  • 417
  • 0

Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima kojih imamo dovoljno za svoje potrebe, svakako je nužno posebno istaknuti jaja, no i njih smo, nažalost, cjenovne razlike radi, zamijenili uvoznim.

Tim povodom smo razgovarali s upraviteljom Braniteljsko-socijalne radne zadruge Pauk-Čeka iz Imotskog, Željkom Tomasom čija se zadruga bavi eko uzgojem kokoši hrvatice koja snese od 220 do 240 jaja godišnje, a što uspijeva isključivo u okviru ekstenzivnog načina držanja gdje boravi u prirodi.

Jaja iz domaćeg eko ekstenzivnog uzgoja izgurao uvozni lobi

Premda Tomasove nesilice proizvode kvalitetna jaja s manje masnoće u žumancu za kojima je velika potražnja na domaćem tržištu i iako se njegove koke nalaze u prirodnom okruženju i cijena zdravstveno ispravnog jajeta iznosi 2 kn/komadu, suočava se s problemima zvanim prodaja.

Kupovinom uvoznog jajeta kupujete i mogućnost salmonele

"Ovo je moj apel za pomoć. Obraćam se svima vama u nadi da ćete me čuti. Problematika se ogleda u tome što su uvozna jaja duplo jeftinija i ne možemo im, stoga, konkurirati cijenom. Shvaćate li, pitam se, da kupovinom uvoznog jajeta kupujete i mogućnost salmonele? Vrijedi li cjenovna razlika više od vašeg zdravlja? Kupovinom domaćih jaja štitite sebe, svoje zdravlje, čuvate domaću poljoprivredu, tradiciju i proizvođača kojeg uvozni lobij sve više guši.

Masovno se prodaju uvozna jaja iako se ne zna ni kada su proizvedena

Žalosti me što domaća i zdrava jaja stoje, dok se uvozna o kojima ne znamo kada su proizvedena i jesu li zaražena, a kamo li čime su koke hranjene, masovno prodaju. Nije li to tragedija koja ide na štetu svima nama?

Država treba smanjiti PDV na hranu i ostale poljoprivredne troškove

Znam da je kriza i da ljudi gledaju na svaku kunu, ali, smatram da država treba popustiti u PDV-u na hranu i poljoprivredne troškove kako bi mogli smanjiti cijenu jaja te tako spasiti domaću poljoprivredu koja zbog uvoznog lobija sve više propada.

U Hrvatskoj se može proizvesti tolika količina domaćih jaja da možemo zaboraviti na uvoz

U Hrvatskoj se može proizvesti tolika količina domaćih jaja da potpuno možemo zaboraviti na tuđe uvozno smeće. Svaka kuća na selu treba imati koke i domaća jaja, ali većina stanovnika kaže - ne isplati se, pa vas stoga pitam, isplati li se kupovati smeće i otpad iz EU? Žalosti me što mladi sve više i više umiru, a smatram da je tome uzrok hrana.

Tomas podiže svijest lokalnog stanovništva u Dalmaciji

Sretan sam, što smo uspjeli podići svijest lokalnog stanovništva u Dalmaciji na višu razinu jer se sve više kupuju naša domaća i zdrava jaja. Nadamo se da ćete se i vi okrenuti prema domaćoj hrani, domaćem čovjeku pa i domaćim jajima iz slobodnog eko uzgoja te tako očuvati svoje zdravlje i našu poljoprivredu", priča Tomas.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Željko Tomas Uvozni lobij Domaća jaja Kokoš hrvatica Eko


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]