Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma purana
  • 20.07.2018. 15:00

Jačamo proizvodnju domaće peradi, otvorena nova farma purana s oznakom "Meso hrvatskih farmi"

Proizvodnja na ovoj farmi odvija se po rigoroznim standardima zdravstvene ispravnosti i kvalitete te osigurava sljedivost od polja do stola, a proizvodi s ove farme nose znak Meso s hrvatskih farmi, naglasio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 1.043
  • 70
  • 0

Zbog veće potražnje mesa domaće peradi otvorena je nova farma purana s oznakom "Meso hrvatskih farmi“. Novu farmu purana Grupe Vindija otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković uz potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata te ministra financija Zdravka Marića, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Na novoj farmi u Brodskom Stupniku vrijednoj 4,9 milijuna eura, smješteno je osam peradnjaka ukupne proizvodne površine 11 tisuća četvornih metara, čime se postojeća proizvodnja povećava za 16 posto. Stroge mjere higijene i biozaštite na farmi provode se, navode, u svakoj fazi proizvodnje - od prihvata purića preko sanitarne obrade te kontrole internog mikrobiološkog i kemijskog laboratorija, a zdravstveni status peradi pod stalnim je nadzorom veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Peradarstvo, naglašavaju iz resornog ministarstva, zauzima istaknuto mjesto u ukupnoj stočarskoj proizvodnji RH te čini 12,5% vrijednosti ukupne stočarske proizvodnje u RH. Ukupna proizvodnja mesa peradi u 2017. u RH bila je veća za dva posto u odnosu na godinu prije te je iznosila je 84 tisuće tona, pri čemu je proizvodnja jednodnevnih purića za uzgoj povećana za 6 posto. 

"Proizvodnja na ovoj farmi odvija se po rigoroznim standardima zdravstvene ispravnosti i kvalitete te osigurava sljedivost od polja do stola, a proizvodi s ove farme nose znak Meso s hrvatskih farmi. To znači da su pure rođene, uzgojene i zaklane ovdje na ovoj farmi, a pureće meso ne putuje 2.000 km do nas -  nego svježe, izravno s farme dolazi na police trgovina", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao: "Domaće je najbolje, a kupovinom lokalnih proizvoda pomažemo cijelom gospodarstvu – i hranimo se zdravo", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Purani Farma Vindija Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]